Læsetid: 4 min.

’De er ikke dårlige mennesker’

Fotografen Chris Arnade har kørt hele USA rundt, mødt Trumps vælgere og samlet deres historier i en Twitter-fortælling om ydmygelse, hvid fattigdom og en stærk tilknytning til eroderende lokalsamfund
»USA udvikler sig, men de er står forladte tilbage, økonomisk og især socialt føler de, at deres værdier bliver nedvurderet. For dem er det ikke uddannelse og karriere, der betyder noget, men derimod familien, kirken og især lokalsamfundet. Rigtig mange bliver i den by, hvor de er født, og her føler de nu, at deres mere traditionelle måde at leve på er eroderet.«

»USA udvikler sig, men de er står forladte tilbage, økonomisk og især socialt føler de, at deres værdier bliver nedvurderet. For dem er det ikke uddannelse og karriere, der betyder noget, men derimod familien, kirken og især lokalsamfundet. Rigtig mange bliver i den by, hvor de er født, og her føler de nu, at deres mere traditionelle måde at leve på er eroderet.«

Chris Arnade

10. november 2016

I starten var der ikke mange, der ville indrømme deres Trump-støtte. Og de ville slet ikke opgive navn eller have taget billede. Men efterhånden som den amerikanske fotograf Chris Arnade lagde kilometer og byer bag sig tværs gennem USA, stod flere og flere amerikanere frem med en stolthed over at repræsentere »bagerste række«.

Ville han tale med en Trump-vælger, gik han til de uuddannede, hvide byområder med arbejdsløshed og nedlagte fabrikker, og skulle han have en Hillary Clinton-, Jeb Bush- eller Mark Rubio-vælger, tog han tættere på universiteterne og til områder med store virksomheder og masser af job.

Chris Arnade, der er ph.d. i fysik og tidligere børshandler, forlod finansverdenen i 2012 for at leve af fotografiet. Det er blandt andet blevet til fotoserien Afhængighedens ansigter fra Bronx i New York. Men da Donald Trump annoncerede sit kandidatur tog han sin bil og kørte Amerika tyndt på en 160.000 kilometer tur, der kom til at handle enormt meget om The Donald.

»Mit mål var at undersøge den amerikanske drøm, men fordi der var valgkamp, blev alt spundet ind i politik og valg. Og en helt masse vrede, der blev kanaliseret og samlet op af Trump.«

Lokalsamfundene har talt

Chris Arnade lyder helt rolig i telefonen og er ikke specielt bekymret for det overraskende resultat af præsidentvalget, selv om han synes, »det er en fejl, at amerikanerne har stemt på Trump«.

For alle de Trump-tilhængere, Arnade har mødt, er »gode mennesker«, som han siger. »De føler sig bare efterladt.«

Som familien Bailey i Prestonburg, Kentucky. Chris Arnade spurgte ikke, men gætter på, at familien stemte på Trump.

»De har ingen penge, han er tidligere alkoholiker, og deres styrke er kirken og børnene. Mange mennesker fra New York og Washington vil nok gøre grin med dem, for de er ikke særlig godt klædt, de har ingen uddannelse og så videre, men de er søde mennesker.«

Arnade beskriver de mange Trump-vælgere, han har besøgt, spist og talt med over flere uger, som præget af en følelse af at være fortabte og efterladte.

»USA udvikler sig, men de er står forladte tilbage, økonomisk og især socialt føler de, at deres værdier bliver nedvurderet. For dem er det ikke uddannelse og karriere, der betyder noget, men derimod familien, kirken og især lokalsamfundet. Rigtig mange bliver i den by, hvor de er født, og her føler de nu, at deres mere traditionelle måde at leve på er eroderet.«

Chris Arnade oplevede samtidig, at mange amerikanere støtter Trump i en slags solidaritet med dem, der ikke klarer sig godt. Han ser derfor Trumps sejr som et udtryk for opbakning til lokalsamfund i krise. Selv dem, der klarede sig godt, ytrede over for Arnade et ønske om at støtte Trump for at støtte »børnene på bagerste række«.

Når han taler om de Trump-vælgere, han har fotograferet, bruger han ordene ’respekt’ og ’ydmygelse’ en del.

»Der er så meget ydmygelse i det. De vil gerne have respekt igen, og når man føler sig ydmyget, gør man ting som at stemme på Trump. Det frustrerer mig, men jeg forstår godt, hvorfor de gør det. De er trætte, og det er deres måde at sige ’fuck you’ til verden på. Det er ligesom, når man taber i et spil og vælter brættet i frustration.«

Flere syndebukke

Ifølge Chris Arnade har Trump formået at splitte alle grupper i USA endnu mere, og hans bekymring er nu, at minoriteter og migranter i langt højere grad vil blive brugt som syndebykke, når Trump går i gang med at »Make America great again«.

Som eksempel nævner han Efren fra Mexico.

Fordi Chris Arnade ikke personligt tror, at Trump kan bringe de mange lovede forandringer, fabrikker og job tilbage til lokalsamfundene, er han bekymret for folk som Efren.

»Jeg føler virkelig med ham, for på min rejse gennem USA har jeg mødt så meget vrede og ulykke. Men ikke hos migranternerne – de er glade og stolte over at være amerikanere. Jeg er bange for, at det er folk som Efren, der kommer til at få endnu mere af skylden, hvis ikke det går efter Trumps næse. Men det er jo dem, der symboliserer, hvad det vil sige at være amerikaner. De er nogle af de bedste, vi har.«

 

Den amerikanske drøm i krise

Der er særligt ét sted, Chris Arnade har mødt de mennesker, der er blevet bagtæppet og stemmerne i hans historier: McDonalds. Her har han hørt mange mindre bemidlede amerikanere fortælle, hvordan de føler sig isolerede og tomme og længes efter socialt samvær.

Det finder de på McDonalds. Her er der æggemuffins til morgenmad, bryllupsfester og frirum. Fastfood-kæden fungerer som en slags »forsamlingshuse« i mange lokalsamfund.

»Alle kommer på McDonalds, både Clinton- og Trump-tilhængere. Det er en slags sikkert rum med billig mad og elektricitet, og McDonalds dømmer dig ikke. Det er et godt miljø.«

 

Opdelt land

Chris Arnade kalder Trump en »tenderende racist«, og politikken skræmmer ham.

»De er hvide. Og man kan bare ikke benægte, at vi er et enormt opdelt land. Trump spiller på opdelingerne og gør dem værre. Vi må bare sige, at Trump-folket har stemt, de vandt, og det skal man respektere. Det var ikke en sammensværgelse, det var ikke massehysteri, de har taget en beslutning. Og hvis man vil vide hvorfor, skal man bare tilbringe én dag i en by, der ikke er New York, Washington eller Nashville. Det er det USA, der føler sig forladt.«

Han vil helst ikke spå om, hvad konsekvenserne af Trumps valg bliver.

»Jeg kan kun sige, at mange amerikanere ikke har stemt på ham. Og mange af dem, der har gjort det, har jeg mødt. Og de er ikke dårlige mennesker.«

Det sidste tweet fra Arnade er imidlertid en indrømmelse:

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lars Peter Simonsen
  • Torben Bruhn Andersen
  • David Zennaro
  • HC Grau Nielsen
  • Steffen Gliese
Lars Peter Simonsen, Torben Bruhn Andersen, David Zennaro, HC Grau Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

"De er ikke onde mennesker", siger eliten, der i deres kapitalistiske pluralisme rummer feminisme, homoægteskaber, anti-racisme, den amerikanske drøm om rigdom, og økologister m.m.fl., men altså ikke helt almindelige mennesker, der har brugt deres demokratiske ret.

Eliten har snydt bærmen og hugget deres levebrød. Bærmen har taget hævn. Når eliten magttryner og forvansker, så sætter bærmen en anti-elitær til magten. Og snyder han også, så gør de det engang til - indtil eliten har forstået budskabet, eller ihvertfald konsekvensen.

Kurt Nielsen, Flemming S. Andersen, Anne Schøtt, Helene Kristensen, Lars Peter Simonsen, Karsten Aaen, Egon Stich, Hans Aagaard, Bent Jensen og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar

Kan genkende det fra udkants Danmark. Alle de usælgelige parcelhuse der blev opført i 60'erne og 70'erne, hvor de småborgerlige bor.
Danmark må finde løsninger. Jeg synes, at vi skal starte med at decentralisere uddannelse for at skabe liv uden for storbyerne. Det kan samtidigt tage presset fra KBHs boligpriser.

Kurt Nielsen, Flemming S. Andersen, Leif Høybye, Lars Peter Simonsen, Karsten Aaen, David Zennaro, Jørgen M. Mollerup, Jens Kofoed og HC Grau Nielsen anbefalede denne kommentar
Daniel Henriksen

Det er sjovt hvordan de mennesker som føler de er bedre kan kalde Trump for en racist, imens de holder afstand til dem som bliver portrætteret her og som støtter Trump.

Karakteren af udfaldet af det amerikanske valg afviger ikke meget fra vores eget folketingsvalg i 2015. De seneste umiddelbart chokerende udfald, som efterfølgende ikke er særligt overraskende når vi tænker efter, er et symptom på en del af samfundets kollektive selv fornægtelse af tingenes reelle tilstand.

Kurt Nielsen, Morten Pedersen, Flemming S. Andersen, Anne Schøtt, Helene Kristensen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Gad vide hvor mange af de rettænkende gode mennesker, der skreg højt efter det sidste danske valg - der egentlig flyttede til Sverige? Gad vide om det hele fes ud i ingenting fordi, kunne de være sikre på at kunne skaffe sig bolig blandt ligesindede, det ville jo ikke være så godt om de kom til at bo i et helt forkert kvarter, hvor deres status ikke blev anerkendt og hvor deres holdninger måske blev udfordret. Var det til at komme let og bekvemt til Danmark så de kunne passe deres job, kunne de få job i Sverige og hvor sjovt ville det lige være at være løntrykker blandt ligemænd der.

Nu gik det så heller ikke helt så galt med det "pisgule" sammenrend i folketinget, det er stadig samfundets foragtelige bund der bliver pisket og presset - der falder måske endda lidt skattelettelser af til den højtklynkende overklasse.

Jeg vil tro den lige så højtklynkende kreative klasse i USA falder til ro, når de opdager at der ikke bliver pillet ved deres privilegier - og det er da lidt hyggeligt at kunne samles med vennerne og udtrykke forargelse og foragt - så føler man sig lidt ung og revolutionær igen.

Arh, man er nu altså ikke et udpræget godt menneske hvis man vælger at stemme på en racist. Jeg syntes det er lidt trættende at jeg konstant skal afkræves sympati for en gruppe mennesker som basalt set er ret usympatiske. Der insisteres på at de er utroligt meget ' folkelige', hvad der end menes med det, men jeg kan ikke se hvorfor dette skulle ændre på essensen.

Grunden til at jeg har lidt dårlige mavefornemmelser over for denne sympati er også, at det yderste højre selv er så gode til at iscenesætte dem selv som folkelige og fortrykte:

"White people are realizing they are becoming strangers in their own country and they do not have a major political voice speaking for them (...) Trump is one example of the alternative-right candidate Knights Party members and supporters have been looking for."
- Rachel Pendergraf (fra det KKK-inspirerede Knights Party)

"sammenstødet mellem islam og kristen kultur (...) skal i stedet mødes med en bestræbelse efter at hævde et folks kultur og normer så entydigt, at den enkelte kan genkende sig selv i sit eget land."
- Sørine Gotfredsen, i kronikken 'Lad os bruge Anders Breivik rigtigt'

- "Det er uafviseligt, at mange amerikanere af arbejderklassebaggrund og i landdistrikterne oplever, at deres livsform er trængt og har set, hvordan storby-mainstreamkulturen forkaster deres værdier og trosforestillinger. Disse amerikanere føler sig som fremmede i deres eget land."
- Information.dk

"People are angry, they're angry at what's going on. They're angry at the border, they're angry at the crime."
- Trump selv, om de nynazister der støtter ham. (det skulle forestille en slags afstandstagen, men som en af nazierne sagde: "If he disavowed us, he did it, I thought, in the nicest possible way,")

"Jeg nævnte nedenfor i går aftes det mulige, personlige hævnmotiv, og allerede i dag bliver den komponent bekræftet. Hvis man overser den vrede, der bliver sået på vores gader hver eneste dag, går man frygtelig galt i byen. Hvad den kan gøre ved folk, er helt uberegneligt. Som vores læsere ved, er de overgreb svenskere oplever fra tilvandredes side langt de fleste og de mest tabuiserede, og det varsler ilde for flere af hans type. "
-En eller anden blogger på snaphanen (Om Breivik)

Men nok om det. For at sprede lidt lys i denne mørke tid, er der her et fornøjeligt youtube-clip:

https://www.youtube.com/watch?v=KHJbSvidohg

Søren Kristensen

De er ikke dårlige mennesker, men det er systemet. Med det har de fået sig en bullerbasse af en præsident, som har flertal i kongres og repræsentanternes hus, men valgt af et mindretal af stemmerne. Det er lige så skørt som at spille fodbold med hænderne med en firkantet bold. Ok ellipseformet, men effekten er nogenlunde den samme. Football er nemlig hvad der kommer ud af at prøve noget nyt bare for nyhedens skyld.