Nyhed
Læsetid: 5 min.

Dansk-tysk selskab opstiller vindmøller på besat land

Marokko får international anerkendelse for sine grønne ambitioner. Men en fjerdedel af landets vedvarende energi skal komme fra det besatte Vestsahara, viser rapport. Siemens Wind Power er storleverandør til projekterne, som ifølge kritikere risikerer at legitimere Marokkos besættelse
Udland
2. november 2016

Enorme vindmølleparker i ørkenen og anlæggelsen af verdens største sammenhængende solcelleanlæg skal gøre Marokko til Afrikas pioner inden for vedvarende energi.

I næste uge er kongedømmet vært for FN-klimatopmødet COP22, og ambitionen om at nå 42 procent grøn energi i løbet af de næste tre-fire år har ført til international medieomtale og anerkendelse.

Men ifølge en rapport fra græsrodsnetværket Western Sahara Resource Watch, som udkommer i dag, vil helt op til 26 procent af Marokkos vedvarende energi i 2020 komme fra anlæg i Vestsahara, som Marokko har besat siden 1976.

Blandt de største leverandører er det dansk-tyske selskab Siemens Wind Power, som sammen med italienske Enel Green Power og marokkanske Nareva Holding bidrager til to store vindmølleparker i Vestsahara. Anlæggene møder kritik fra flere sider – ikke mindst fra Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne.

»Anlæggene risikerer at forlænge besættelsen af Vestsahara. Marokko lokker udenlandske virksomheder til at investere i den her sektor for at legitimere dets tilstedeværelse i området, og indtægterne fra investeringerne finansierer så besættelsen og styrker kun den marokkanske økonomi,« siger Lahcen Dalil, der er leder af den saharawiske NGO, The Association for the Monitoring of the Resources and for Protection of the Environment, som arbejder for saharawiernes ret til egne ressourcer.

At de nye grønne projekter kan være med til at legitimere Marokkos besættelse og gøre det sværere at finde en løsning, mener også den tidligere chef for FN’s mission i Vestsahara, den danske generalmajor Kurt Mosgaard.

»En udbygning af området – inklusiv med vindmøller – gør det vanskeligere at opnå en fredelig løsning, da det bliver vanskeligere at give slip på et område, som Marokko har investeret betydelige midler i,« siger han.

Tidligere øverste juridiske rådgiver for FN, Hans Corell, mener desuden, at anlæggene kanstride mod Folkeretten.

»Hvis man bruger Vestsaharas territorium til at bygge vindanlæg til Marokkos og udenlandske virksomheders fordel, uden forsvarligt at konsultere Vestsaharas folk og sikre sig, atdet er dem, der får gavn af vindenergien, så er det i strid med International Lov og FN’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsførelse,« siger han.

Omkring 200.000 saharawier har været fordrevet til flygtningelejre i den algierske ørken, siden Marokko invaderede Vestsahara for 40 år siden.

Tidligere har det været genstand for international kritik, at Marokko beriger sig på fiskeri langs Vestsaharas kyst og udvinder olie, gas og fosfat fra det besatte område.

En række europæiske og danske banker og pensionskasser har trukket deres investeringer ud af virksomheder, der bidrager til naturressourceudvindingen.

Kontrakter til udvindingen anskaffes gennem marokkanske statsejede selskaber, og Vestsaharas oprindelige folk har ikke indflydelse på aftalerne.

I den anledning erklærede Hans Corell allerede i 2002 som FN’s daværende øverste juridiske rådgiver, at det strider mod folkeretten at fragte naturressourcer ud af det besatte Vestsahara »uden hensyn til Vestsaharas folks interesser og ønsker«. Og den konklusion gælder også for vedvarende energi i dag, forklarer han til Information.

Kernen i problemet er, at det ikke er muligt at spørge repræsentanter for Vestsaharas folk om deres holdning til naturressourceudvindingen, før de har fået den folkeafstemning om uafhængighed, som de blev lovet af FN tilbage i 1992.

Afstemningen har endnu ikke været afholdt; blandt andet på grund af uenighed om, hvorvidt de marokkanske bosættere i området er stemmeberettigede, samt fordi Marokko har villet lade afstemningen handle om Vestsaharas ’autonomi’ frem for selvstændighed.

Vind er ’uudtømmeligt’

Det har ikke været muligt at få en mundtlig kommentar fra den marokkanske ambassade i Danmark om sagen.

I stedet har ambassaden sendt en generel udtalelse om naturressourceudvinding, hvor det bemærkes, at valgdeltagelsen er meget høj i Vestsahara under både lokale og marokkanske nationale valg, samt at området har mange repræsentanter i parlamentet.

»De tal og fakta taler højt for sig selv og besvarer Hans Corell forespørgsel om ’behovet for samtykke fra lokalbefolkningen på området’,« skriver ambassaden.

Men til det svarer Hans Corell, at Marokkos invasion af Vestsahara og overførslen af egne borgere til området i første omgang kan være i strid med artikel 49 i den fjerde Geneve-konvention, samt at det med de nuværende marokkanske valg er umuligt at afgøre, hvor stor en del af de stemmedeltagende, som er marokkanske bosættere i området.

Siemens Wind Power er et dansk-registreret aktieselskab, der har stort set hele sin vindmølleproduktion i Danmark, men er ejet af tyske Siemens.

På sin hjemmeside skriver Siemens, at »skabelsen af varig værdi for de samfund, vi opererer i, er en af de vigtigste drivkræfter for Siemens’ forretningsaktiviteter«, og »vores opfindsomhed hjælper os med at skabe varig værdi for alle relevante interessentgrupper.«

Men pressemedarbejder i Siemens Eva-Maria Baumann kan ikke svare Information på, om man har forsøgt at konsultere repræsentanter fra den saharawiske befolkning om kontrakterne i Vestsahara.

- Stemmer risikoen for at legitimere og forlænge Marokkos besættelse i Vestsahara overens med Siemens’ etiske standarder?

»Der er vores svar, at vindmølleparkerne ikke udvinder ressourcer på uoprettelig vis. Vind er en vedvarende energikilde, og den udtømmer ikke på nogen måde de eksisterende ressourcer,« siger hun.

Trods gentagne henvendelser har Siemens ikke svaret på spørgsmålet om, hvorvidt virksomheden har konsulteret saharawierne.

I en officiel udtalelse angiver Siemens, at projektet ikke »strider mod gældende lov«, samt at Siemens blandt andet har vurderet projektet ud fra, om det overholder »retten til selvbestemmelse under alle andre menneskerettigheder anerkendt af International Lov.«

Giver strøm til minedrift

Kurt Mosgaard medgiver, at der er tale om en vedvarende energikilde, og at sagen dermed adskiller sig fra tidligere sager om naturressourceudvinding i Vestsahara. Men det ændrer ikke på, at energianlæggene vil forlænge konflikten, mener han.

Heller ikke i forhold til overholdelsen af International Lov og FN’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsførelse spiller det nogen rolle, mener Hans Corell. Her gælder retningslinjerne både »vedvarende såvel som ikke-vedvarende ressourcer og energikilder,« forklarer han.

Siemens har allerede leveret møller til en række vindprojekter i Vestsahara, og her understøtter brugen kritikken.

Ifølge Western Sahara Resource Watch forsyner Siemens-vindmøllerne nemlig en afdeling af det statslige marokkanske fosfat-selskab med 95 procent af den energi, det bruger til udvinding og transport af mineraler fra det besatte område. Siemens har ikke kommenteret denne oplysning.

De grønne initiativer kan derfor meget vel blive nye knudepunkter for den 40 år gamle konflikt, mener Kurt Mosgaard.

Han påpeger, at fosfat-transportbåndene i Vestsahara ofte blev udsat for sabotage under den tidligere borgerkrig mellem Marokko og saharawierne, og at det er begyndt at ske igen i løbet af de sidste par år.

»Vindmøller ville kunne blive et mål for utilfredshed blandt saharawierne. De er jo lidt nemmere mål end de velbevogtede fiskerihavne og skibe og boretårne på havet,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Besættelse af land er godt, når det er venner som besætter.

Philip B. Johnsen

De 200.000 saharawier kan passende foretage ekspropriation, hvis ikke befolkningen bliver behørigt kompenseret nu i dag, hvor de er forvist til saharawiske flygtningelejre i Tindouf, der må kunne etableres et luksus resort, med tilhørende forplejning, til afløsning for de nuværende kummerlige forhold.

Touhami Bennour

Ligemeget hvordan man reviderer landekortet I nord Africa bliver aldrig retfærdig, idet den konflikr går tilbage, hvor grænserne var flydene og løsning af dem havde andre kriterier, Tænk at Algeriet´s størrelser skyldes Frankrig, der havde nogle geostrategiske tanker. Algeriet har været det halve af det er idag, en del går til Tunesien(det østlige) og andet del går til marokko(den vestlige) plus syden, hvor er tom. Og det er ikke glimt I den konflikt om vestsahara. Derfor tror jeg der skal andre leder til at løse problemet, og det vil tage langtid. Det ligner let løsningen af grænserne sverige danmrk, det er ikke retfærdigt men det accepteres.

Philip B. Johnsen

Rettigheder er ikke altid nedfældet på papir, men de fleste mennesker forstår alligevel godt forskel på ret og rimelighed og udnyttelse, vil jeg mene.

"I 2001-03 blev der opdaget betydelige forekomster af gas og olie i havet ud for Vestsaharas kyst i et 210.000 km2 stort område. Marokko indgik aftale med det franske Total Fina Elf og det nordamerikanske Kerr-McGee om udvinding af forekomsterne.

EU har indgået aftaler med Marokko om fiskeri i farvandet ud for Vestsahara. I starten af 2010 blev en hemmelig stemplet rapport fra Europaparlamentets Juridiske Kontor lækket til pressen. I rapporten stemples fiskeriaftalen med Marokko som værende i strid med folkeretten.

I oktober 2010 slog flere tusinde sahrawis lejr i Gdim Izik, få kilometer fra Laayoune, for at protestere mod marginaliseringen af den Vest saharianske befolkning samt manglen på jobs og boliger. Den 8. november slog marokkos sikkerhedsstyrker til mod lejren, der blev revet ned og dens indbyggere sendt på flugt. Mange indbyggere fik tæsk og fik deres ejendele ødelagt. Umiddelbart i forlængelse heraf udbrød der uroligheder i Laayoune.

Mindst 13 blev dræbt. Besætelsesmagten arresterede omkring 200, der blev udsat for tortur og nedladende behandling. Der blev rejst sigtelse mod 145 for forstyrrelse af den offentlige orden og 20 blev overført til en militærdomstol i Rabat."

Link: http://www.leksikon.org/art.php?n=2948

Stammesamfundet i Vestsahara er muslimer og EU lider i stigende grad af islamofobien, så der sikkert ingen reel opbakning.

jens peter hansen

Stammesamfundet i Vestsahara er muslimer og EU lider i stigende grad af islamofobien, så der sikkert ingen reel opbakning.
Men marokkanerne de er vel også muslimer ??

Touhami Bennour

Philip B
Jes Mr. prime ministe
Ingen har brug for din opbakning I hvertfald. Der var noget med Jantelov sikkert her. Du skal vide at idag forbindelse mellem lande ordnes af de respective regeringer
ikke af dig.

Touhami Bennour

Philip b. Johnsen
Undskyld forvirringen, jeg tror også jeg er offer for Islamofobi. Ved at læse en anden
gang det du skriver, synes du mener det du siger, at vestmagter er med Marokko. I hvetfald de er ikke dem , der bestemmer, I sidste instans er Algeriet og Marokkko der afgører sagen. De kan afgøre den I morgen hvis de vil. Undskyld at satte noget ond I det du siger.

Touhami Bennour

Philip b. Johnsen
Undskyld forvirringen, jeg tror også jeg er offer for Islamofobi. Ved at læse en anden
gang det du skriver, synes du mener det du siger, at vestmagter er med Marokko. I hvetfald de er ikke dem , der bestemmer, I sidste instans er Algeriet og Marokkko der afgører sagen. De kan afgøre den I morgen hvis de vil. Undskyld at satte noget ond I det du siger.

Kongedømmet Marockos yderst voldelige besættelse af Vestsahara er langt alvorligere, end det fremgår her.

Sahrawi Arab Democratic Republic (SADR) blev udråbt 27.02.1976, og anerkendtes af 80 lande - dog ingen EU-land.
I 1992 skulle der have været en FN-ledet folkeafstemning, men det blev forhindret af Kongedømmet Marocko. Og siden 2004 har Marocko påstået, at de alene ejer Vestsahara.
En majoritet af Vestsaharas befolkning har siden Marackos okkupation i 1975 boet i en flygtningelejr i Algeriet.
Vestsahara har i øvrigt en af verdens største fosfatforekomster, rige fiskefarvand, flere mineraler og olie samt naturgas.

Fra Algierkrigene har Marocko stærkt politisk støtte af Frankrike, der har fast plads i FN´s Sikkerhedsråd, hvor man anvender sin vetorett til at hindre indgriben fra FN´s side, hvilket også har forhindret enhver debat i FN om dette. Og gennem Frankrig, Spanien og Portugal, der har hver sin økonomiske interesse i området, har EU desuden knyttet Marocko tæt til sig ved at give landet en såkaldt "advanced status" samt store økonomiske bidrag.

www.globalis.se/Konflikter/Vaestsahara
www.vastsahara.net/
www.landguiden.se/Konflikter/Vastsahara
www.amnestypress.se/artiklar/reportage/25861/vastsahara-40-ar-efter-ocku...
www.mynewsdesk.com/se/amnesty_international__svenska_sektionen/news/fn-s...

Philip B. Johnsen

Touhami Bennour
Jeg fornemmer vi forstå hinanden nu ikke sandt?

Jeg har i mere end to årtier boet i et land med selvstyre, under udlandske stat, der vil altid være udfordrende balance, hvor rettigheder der ikke er nedfældet på papir, kan blive problematiske, men som sagt, de fleste mennesker forstår heldigvis inderst inde alligevel godt, forskel på ret og rimelighed og udnyttelse, hvilket må søges vist i den førte politik, vil jeg mene.

Jeg ønsker dig en god dag.

Med venlig hilsen
Philip B. Johnsen

Touhami Bennour

Bare ikke går for meget langt, vest sahara problmet fortjener kritik og løsning. Du skal ikke glemmer at der en organisation der hedder UMA elle Magreb arabisk union, som både Marokko og Algeriet udover Tunesien er medlemmer. De møder hinanden ifølge regler og Formand til UMA vælges fra medlemmeslande, det betyde, der har været både algirer og marokaner som formand af UMA, den nuverende formand er fra Tunesien. Du skal vide At UMA står altid på vejen til vestsahara krise og omvendt vestsahara krise står I vejen for UMA. Ingen løsning for vestesahara ingen samarbejde I UMA og omvendt. Beggge er vigtigs for alle. UMA er mere vigtig og derfor en løsning(helst fra de involverede lande. Algeriet og marokko er påkrævet. I den arabiske verden det eneste arabiske land der haft success er Saudi arabien, I de mange år har Saudier ikke haft problemer med de store magter og det samarbejdert I CGC går godt. Alle de andre arabiske leder er gammeldages og hårdnakket ligesom de europeiske . Jeg ved dansker er alllergiske når de høre ord Saudi arabien men for os de (I golfen) er de klogeste. De fleste araber begynder at indser det nu. De er rigtig Vesten bliver som rovdyr når det skal behandle rå varer, men det er ikke nyt, og de bliver sandelig nød at følge udviklingen. Saddam kendte ikke fjenden godt nok ( amerikaner sagde til ham , vi blander os ikke I interne arabiske problemer) da de talte om KUWAIT, helle ikke Kaddafi eller Ben Ali eller Mubarak og heller ikke konge den 6 yette eller den anden fra Algeriet,