Læsetid: 2 min.

Donald Trump er USA’s nye præsident

Hillary Clinton har ringet til Donald Trump og erkendt, at hun har tabt valget om at blive USA’s præsident
I en tale til sine støtter takker Republikanernes Donald Trump amerikanerne for, at han netop er blevet valgt som USA’s næste præsident

I en tale til sine støtter takker Republikanernes Donald Trump amerikanerne for, at han netop er blevet valgt som USA’s næste præsident

John Locher

Udland
9. november 2016

Donald Trump bliver USA’s næste præsident.

Trumps overraskende sejr kommer, efter det står klart, at hans demokratiske modstander, Hillary Clinton, havde tabt staten Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

»Nu er det tid for os at komme sammen igen som ét forenet folk,« siger Trump i sin sejrstale i New York.

Han fortæller, at han netop har modtaget et telefonopkald fra Clinton, hvor hun erkender sit nederlag.

Læs også rapport fra valgaftenen: Sådan blev Trump præsident i løbet af en dramatisk aften

Det stod allerede tidligt på valgnatten klart, at en bølge var i gang med at bære ejendomsmatadoren og reality-stjernen ind i Det Hvide Hus.

Florida og North Carolina, der begge havde været udråbt som meget vigtige stater at vinde, gik begge til Trump med et lille flertal.

Herfra gik det bare fra slemt til værre for Clinton, der måtte se, hvordan staterne i USA’s gamle industribælte, et efter et faldt til Trump. Og omkring 08.30 dansk tid stod det klart, at den 70-årige havde nået de 270 valgmænd, der sikrer, at han bliver USA's næste præsident.

Læs også: ’Folk undervurderer altid hvor meget had, der er i det her land’

Men de finansielle markeder er rystet, og det førte i løbet af natten til bratte fald på børserne i Asien. Også de europæiske børser åbnede med fald.

Det er en kolossal opgave, som Trump har stillet sig selv.

Han har lovet at skaffe millioner af industriarbejdspladser, som er gået tabt de sidste 30-35 år i USA tilbage.

Et hans mest centrale valgløfter var, at han ville bygge en mur til Mexico for at forhindre illegale indvandrere at komme ind i USA. Og muren skal betales af den mexicanske regering.

Læs videre: Et historisk perspektiv på valget: Vi skal helt tilbage til Tocqueville for at forstå den forråede valgkamp, Trump og Clinton afslutter i dag

Han har sagt, at han vil stoppe handelsaftale med Europa og Fjernøsten. Han har truet med at ophæve frihandelsaftalen med Canada og Mexico, Nafta.

Samtidig har han lovet at samarbejde med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Et synspunkt, som overrumpler mange europæere. EU og USA har lige nu et sanktionsregime mod Rusland på grund af landets rolle i den ukrainske konflikt.

Læs også: Trumps første 100 dage i Det Hvide Hus

Jack Dempsey

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Just all the F - words!

Poul Sørensen, Arne Lund og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Bjørn Langkilde

Man kan da blive så....træt!
Vi lever i en tid, hvor de almene, traditionelle opgaver udviskes og gennemføres af hadefulde, vrede mennesker.
Der er ikke plads til Trumps tanker om at bygge mure. Ej heller er der plads til hans valne tanker om miljøet. Han kommer til at ødelægge alt hvad man har bygget op i de seneste årtier.

Anne Eriksen, Vibeke Hansen, Ulla Søgaard og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Bjørn Langkilde,

Der er tydeligvis noget helt grundlæggende galt med 'alt hvad man har bygget op i de seneste årtier'...

Jens Kofoed, Nanna Wulff M., Niels Duus Nielsen, Torben Skov, Egon Stich, Michael Friis, Jørn Andersen, Finn Thøgersen, erik winberg, Palle Yndal-Olsen, Ernst Enevoldsen, Troels Larsen og Peter Bækgaard anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Det virker da netop til at der er plads til en som Trump. Lad os lige lægge snobberiet til side og se på hvad det essentielle i hans kampagne har været - Make USA great again!. 29 % af latinoerne har stemt på ham - hvorfor?
47 mio fattige har med sikkerhed også stemt i favør for Trump fremfor Clinton.
Jeg tror ikke på at der sker de store omvæltninger. Jeg tror heller ikke på at han holder mere end de 4 år, men i den periode vil USA koncentrere sig om at genopbygge arbejdspladser og industri- hvis han får magt som han har agt.
Hvis jeg var fattig arbejdsløs i USA, og sad med en tom tallerken i en forgældet bolig, så ville jeg nok også hellere stemme på en der ville fokusere på USAs egne jobs fremfor Obamacare osv.
Det er muligvis kortsigtet, og det ser vi jo gang på gang, også i dansk politik, men vi er nødt til at respektere den demokratiske beslutning og anerkende at flere end normalt har stemt, hvilket jo gør sejren endnu mere demokratisk end tidligere sejre.
Når mediehysteriet og resten af verden vågner op til en ganske almindelig dag, så fortsætter tingene sikkert som de plejer, og der vil kun være meget små ændringer at mærke.

Torben Skov, Torben Arendal, Michael Friis, Jørgen M. Mollerup og Troels Larsen anbefalede denne kommentar

Casinospekulant og byggemogul
Sad bare og tænkte på, hvad er det nu for mennesker, der har overtaget og blev forstemt alene ved tanken om, at dem skal vi se på de næste fire år - mindst …

Jørgen M. Mollerup

Hvad ville Hillary Clinton andet end penge og magten?

erik winberg, Per Torbensen, Niels Duus Nielsen, Henrik Leffers, Torben Skov, Jesper Oersted, Arne Lund, Finn Thøgersen og Søren S. Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Møllgaard

Det bliver spændende og nervepirrende at se, hvad der sker, når: kul- og bilarbejderne opdager, at de ikke får deres jobs tilbage … når de fattige opdager, at skattelettelser til de rige ikke forbedrer deres vilkår … når Clinton-haderne opdager, at Trump ikke sætter Hillary i fængsel … når anti-establishment-vælgerne opdager, at man godt kan være en del af eliten, selvom man ikke kommer fra den politiske elite…

Charlotte Svensgaard, Marie Jensen, Arne Lund og Ib Jensen anbefalede denne kommentar

En højreorienteret utilregnelig sjofelist vandt det amerikansk præsidentvalg på ryggen af en social protestbevægelse. Det er det store paradoks. Det demokratiske parti skulle have stillet op med Bernie Sanders i stedet for Clinton. Det har jeg ment hele tiden. Udfaldet må give anledning til dyb ransagelse i det demokratiske parti og , omend på en anden måder, i det republikanske. Og problemet stikker langt dybere end til at kunne forklares ud fra demagogens retorik, økonomisk berettiget protest mod 'globaliseringen' eller oprør mod establishment. Dette er tillige også det hvide Amerikas backlash mod den nu afgående sorte præsident og frygten for en fremtidig demografisk udvikling. Det er racisme og endda elementer af fascisme. *Fascisterne' dukkede i sin tid ikke op fra det ydre rum, men voksede frem midt i det bestående samfund.
Hvem skal nu spærres inde i 'lejre': flygtninge, latinoer, afroamerikanere, unge, intellektuelle, bøsser, lesbiske... you name it. Og hvornår og i hvilken situation trykker psykopaten mon på den røde knap?

Niels Duus Nielsen, Marie Jensen, Torben Arendal, Arne Lund og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar

Man kan kun være enig med Glenn Greenwald, når han bemærker:

• I don't think anyone can yet come close to processing the implications of Donald Trump actually being President of the United States

http://www.commondreams.org/news/2016/11/08/wtf-usa-shock-and-horror-don...

Ernst Enevoldsen

Slavoj Žižek would vote for Trump for så bliver de politiske aktører nødt til at genopfinde sig selv. Og han har sikkert ret.
Det bliver sikkert en generel tendens i den vestlige verden (se brexit).
Når Mette Frederiksen på sossernes sidste landsmøde stolt står og praler med "udvidelsen af arbejdsudbuddet", så er der noget der er fuldstændigt galt.
Vi vil nok få samme udvikling også i Danmark. Vi mangler bare en medietosse eller et eller andet der kan få brudt kvælergrebet.

Arne Stensgaard Berg

@Curt Sørensen:

Du glemte muslimer...

Jeg forstår ærligt talt ikke folk er så nede over det, Hillary var en af de værste demokratiske kandidater længe set.

Hillary har hele tiden været en af de mest tvivlsomme kandidater, jeg forstå så sandelig godt folket fravalgte hende, hvem ønsker en person som hende, der i den grad er kapitalismens tydelige forlængede arm, der viser en helt slående ringeagt overfor basale demokratiske spilleregler og overfor dem i bunden af samfundet.

Jeg forstå godt hvis mange amerikaner ser hende som værende korrupt og utroværdig pga. Alle de hersende sager der har været i hendes politiske karriere

At Trump så er en løgner, bedrager, sexistisk har folk så tydeligvis ikke tillagt en str. Betydning.

I bund og grund bliver forskellene nok så som så, det er stadig firmaerne der finansiere gildet der i sidste ende bestemmer tingene over there

Henrik Hansen, Jens Kofoed, Ib Christensen, Niels Duus Nielsen og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Ernst Enevoldsen

@Curt Sørensen: Ja havde han i det mindste være bøsse, indvandrer eller trans så ville alt jo være fint, selv hvis han er republikaner. Men en hvid mand der vil bygge mure.... Måske noget med en venstrefløj der er fanget i deres egen lille tosse verden.

Peter Bækgaard

Og når morgendagen gryr så vil de ændringer, om nogen, vi kommer til at se være ret så begrænsede, og verden fortsætter som hidtil.
jeg tror ikke på at vi er vidne til en revolution af den ene eller anden slags - det er bare ny gammel vin på nye flasker.
Var hysteriet egentlig lige så stort da Reagan vandt? Jeg er for ung til at huske noget om det.

...Putin jubler.

...Først Løkke. Nu Trump.

Finn Thøgersen

Demokraterne kunne have opstillet en potteplante med bedre chance for at vinde.

Som det så smukt er sagt:
Clinton var den eneste demokrat der kunne tabe til Trump
og Trump var den eneste republikaner der kunne tabe til Clinton

Og prøv så at overveje hvis det istedet havde været en "rationel" Trump der ikke havde haft sit eget sæt skeletter med i skabet og ikke havde brugt kræfter på tåbelige slagsmål der unyttigt skræmte vælgere væk og havde lagt kræfter i at opbygge kampagne organisation og "ground game" - i den (teoretiske) situation kunne Clintons valgmånd have holdt måde i en bus

Leo Nygaard,

Indkøbet af F-35 burde droppes uanset hvem der havde vundet, simpelthen fordi det tekniskt og økonomiskt er den forkerte løsning for Danmark.

Jens Kofoed, Niels Duus Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Den bedste politiske nyhed siden Vietnamkrigens afslutning i 1975 og Europa 1989. Hillary ville føre krig mens Trump vil skabe fred. Hillarys bugtalerdukker i Danmark (Skipper, Fogh, Løkke etc.) bør straks træde tilbage for ikke at skade Danmark yderligere. Der bør også indledes rigsretssag mod de politikere, som er ansvarlige for Danmarks ulovlige involvering i Irak, Libyen og Syrien.

Finn Thøgersen

Demokraterne kunne have opstillet en potteplante med bedre chance for at vinde.

Som det så smukt er sagt:
Clinton var den eneste demokrat der kunne tabe til Trump
og Trump var den eneste republikaner der kunne tabe til Clinton

Og prøv så at overveje hvis det istedet havde været en "rationel" Trump der ikke havde haft sit eget sæt skeletter med i skabet og ikke havde brugt kræfter på tåbelige slagsmål der unyttigt skræmte vælgere væk og havde lagt kræfter i at opbygge kampagne organisation og "ground game" - i den (teoretiske) situation kunne Clintons valgmånd have holdt måde i en bus

Leo Nygaard,

Indkøbet af F-35 burde droppes uanset hvem der havde vundet, simpelthen fordi det tekniskt og økonomiskt er den forkerte løsning for Danmark.

Meningsmålingerne var 'rigged' - igen.

Er der andre end mig der har tænkt på situationen Pontius Pilatus og Barabbas?

Jeg ser valget som et forsøg på at lave en Pontius Pilatus manøvre uden at fejle, men fejlede alligevel.

2 parti systemer er sårbare. Det giver hele 50% chance for, at anti demokrati gerninger virker i favør. 100% sikkerhed for at kunne lave en Salomon dom med halv baby til hver.

Bare man enten får den falske profet, eller narren på tronen, i stedet for ? er man tilfreds.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvorfor er det så svært at forstå at folk ikke gider se på dronningamerica valse hen over scenen i al sin arrogance og bedrevidenhed. Hvis ikke det politiske establisment over there og her hos os snart fatter at business as usual er forbi, så har vi meget mere i vente af modstand mod disse levebrødspolitikere og deres sammenfiltrede netværk af samme skuffe som dem selv. Folk har fået nok og vil se noget andet - det er vel et budskab man bør reagere på

sådan går det, når de etablerede ikke gider lytte til de arbejdsløse

Ernst Enevoldsen, Per Torbensen, Niels Duus Nielsen, Ib Christensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

ed mærke i en enkelt tingunder Trumps takketale til sine vælgere - sendt i morges kl. 8...? Han nævnte ikke religion, Gud, Jesus eller noget der blot tangerede. Havde det været Clinton, så havde hun mobiliseret det halve af Biblens nomenklatura, men ikke Trump. Det er jo ikke noget, der falder i god jord ude i bibelbæltet, hvor vælgerne har bidt hovedet af alle betænkeligheder, og alligevel stemt på en mand, der vel for en sand troende må fremstå som skørlevner og det, der er værre.
En anden ting, der slog mig, var den melodi, der blev spillet efter, at Trump var færdig med at tale:
Stones' You can't always get what you want. Hvad der så skal lægge i det?

Trumps sejr kan kommenteres med et Antonio Gramsci-citat: "Den gamle verden ligger for døden, den nye verden er endnu ikke kommet til syne, og i halvmørket dukker monstrene op".
I den systemfjendtlige lejr - for så vidt, at Trump og højrepopulismen er en del deraf? - har der dannet sig to poler: en der fremmer fremmedfrygt og -had, og i den anden klassekampen. Monstrene dukker op når den politiske slagmark konstrueres omkring identitet og national tilhørsforhold,i stedet for social retfærdighed og demokrati.

Trump er en del af det økonomiske establishment, han er født i rigdom og er båret frem af familiens penge og reality tv. Han kender intet til almindelige menneskers liv. Man bliver ikke antiestablishment af at opføre sig ubehøvlet. Jeg tror at mange folk får sig en slem overraskelse når de finder ud af hvor meget Trump vil skide på de fattige og bare tænker på at føre sig frem. Det er mig en gåde hvordan folk kan få sig selv til at stemme på en sådan personage og her til morgen kan jeg ikke rigtigt komme til andre konklusioner end at et flertal af amerikanerne har fis i kasketten.

Arne Lund, Anne Eriksen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar

@Anne Schøtt

Du giver mig lidt dårlig samvittighed.

For år tilbage lagde jeg et indlæg på nettet hvor en del af indholdet var
"Tid er penge,
penge er magt.
Pas på de arbejdsløse, for de har megen magt"

Jeg er blevet lidt nervøs for jeg kastede den første sten til arbejdsmarkedsreform og værre. :(

... Det er vist nu det er på sin plads at nogen siger et par bevingede ord om demokratiet.... en ting er sikker og det er at demokratiet ikke virker efter hensigten hvis det ikke er et oplyst demokrati...og det bør skrive sig bag ørene også selv de mener at Trump er den rigtige vinder.

Trump er en mediekonstruktion, hans "sejr" er kompliceret misfoster af mange forskellige dele. Religion er nok ikke det, der fylder mest, selvom det vægtes af mange amerikanerne.
Hvis de sociale medier ikke var opfundet, havde det også set anderledes ud. Arbejdsløshed, dårlige sociale forhold og populisme forkyndt af en mand, som mange anser (det har vel ikke ændret sig nu, vel?) for en galning. Også dette kvinde/ mand spil

Jeg havde håbet, at Clinton havde vundet - ikke fordi hun er kvinde, men som bedre egnet og som demokrat. At mange benytter sig af endnu engang at kritisere hende, finder jeg temmelig usmageligt.

jens peter hansen

Så fik USA Trump og vi andre fik en forskrækkelse. Nu skal alle de samme eksperter der tog fejl til at udtale sig om hvorfor man tog fejl og bl.a. bl.a. ...

Jeg tror ikke rigtigt ret mange har forstået hvad det her betyder! Lige nu mener alle jo, at det betyder at "folket har vundet", men det har "vi" slet ikke! Det her er den største ændring i verden siden 2. verdenskrig, og det kommer de fleste til at tabe stort på. Vi er alle afhængige af verdenshandlen, 50% af vores produktion er afhængige af exporrten! At føre jobs tilbage fra den 3. verden virker jo ikke, fordi det vil betyde en enorm inflation, vi har jo alle tjent tykt på, at priserne er faldet pga.udflytningen! Jeg er bange for, at vores "post-2.verdenkrig" verden er slut, og det vil vi alle blive fattigere af!

Niels Duus Nielsen

At amerikanerne er bindegale er vel ikke en nyhed.

Men måske skal vi - og især politikerne - tage denne begivenhed som et wake-up call? Politikerne elsker at omtale sig selv som "ansvarlige", når de vil gennemføre tiltag som overvågning og kontrol, fordi "ansvarlige" politikere jo aldrig kunne finde på at misbruge oplysninger om borgerne, vel?

Uden at vide, om Trump er "uansvarlig", eller blot som Lars von Trier lider af "Tourettes light" - det får vi at se efter nytår - må jeg formode, at de såkaldt "ansvarlige" politikere her i landet snart begynder at forberede sig på, at vi også i Danmark snart vil få en gøgler som statsminister - normalt er vi jo kulturelt og politisk kun få år bagefter USA. Fx har vi i mange år efter amerikansk forbillede haft lystløgnere til at lede landet, så det er vel kun et spørgsmål om tid, før vi også får en sand spradebasse i magtens maskinrum.

Hvis det kommer til at betyde, at politikerne allerede nu indser, at overvågnings- og kontrolregimet kan misbruges af populistiske kræfter, så de beslutter at offentlighedsloven og teleloven rulles tilbage, kontanthjælpsloftet fjernes og NPM udfases, og begynder at satse på at skabe arbejdspladser til almindelige mennesker frem for skattelettelser til de ualmindeligt rige, vil den amerikanske politiske "katastrofe" jo kunne gå hen og blive en god ting for lille Danmark.

Spørgsmålet er, om de borgerlige politikere (inkl. socialdemokraterne) er omstillingsparate. Det plejer de at forvente, at befolkningen er - nu får vi så se, om politikerne kan gøre folket kunsten efter, eller om de er lige så forstokkede som Clinton og co., der med uld i mund ikke havde fantasi til at forestille sig, at folk kunne finde på at fravælge de "ansvarlige" politikere til fordel for en "uansvarlig" spradebasse, der brillerer ved at sige sin uforbeholdne mening helt uden filter.

Peter Bækgaard

kender du alle amerikanere og er du bekendt med deres mentale tilstand?
Der er i hvert fald et par stykker som er utroligt imødekommende, engageret, vidende og empatiske. Så må det være de resterende 299999998 du mener?

Peter Bækgaard

Henrik leffers du kan bare begynde at købe dansk så går det nok alt sammen. Sideløbende kan vi isolere Danmark fra resten af verden og skabe vores egen isolerede symbiose uden påvirkning udefra. Det går sgu nok alt sammen alligevel....

Niels Duus Nielsen

Peter Bækgaard, når en hel nation finder sig i at skulle vælge mellem pest og kolera, er de sgu da ikke rigtig kloge - enhver med bare en smule fornuft ville da insistere på at få noget mindre farligt at vælge imellem.

Danskerne er efter min mening næsten lige så bindegale som amerikanerne, den store forskel er, at vi ikke skal vælge mellem pest og kolera, men mellem en lille svindler og en snerpe, men ellers er det da lige så meget hul i hovedet at vi her i Danmark hele tiden lader os manipulere af løgnagtige magtmennesker og borderline psykopater fra den samme magtelite, som kun betragter befolkningen som stemmekvæg.

Faktisk ville det nok være bedre at afskaffe valgsystemet og i stedet trække lod om, hvem der skal sidde i regering og folketing, og så gøre det til et borgerligt ombud, man ikke kan undslå sig. Det kan jo umuligt blive ringere end de regeringer, vi har haft i de seneste 15 år, og der er endda en rimelig god chance for, at det bliver bedre, hvis alle de indspiste særinteresser skal starte forfra hvert fjerde år, i stedet for som nu, hvor de økonomiske magthavere allerede har købt alle politikerne.

Peter Bækgaard

Det var da en flot skildring af forskelle. Grænsende til arrogance fristes jeg til at sige. Der har vel været al mulighed for at stemme på først de kandidater man skulle opstille og dernæst stemme på den kandidat man ønsker. Så er der lige krøllen med valgmændene. Men hvorfor tror du at de er sindssyge? Har tanken strejfet dig at de stemmer for en indenrigspolitik so man plejer i USA og som vi jo egentlig også forbi Danmark. Jeg har aldrig stemt på et parti ud fra deres udenrigspolitik men på hvad jeg mener er bedst for vores hjemlige sfære.
Måske er der bare tale om medie- og politikerhysteri iblandet en god del snobberi fra den selvudnævnte elite.

Peter Bækgaard

Niels Nielsen jeg skal lige spørge dig om hvornår du sidst erindrer en dygtig politiker her eller et hvilket som helst andet sted. Jeg har snart svært ved det. Anker Jørgensen som af mange idoliseres var jo dybt inkompetent og populist så det brager.

Hvor er jeg lettet! Nu har Europa endelig en reel chance for at distancere os fra verdens værreste terror-imperie

værste

Trumps overraskende sejr

Hmm.... jeg var altså ikke overrasket. Tværtimod.