Læsetid: 2 min.

Erdogan burer folkevalgte kurdere inde

De tyrkiske myndigheders udrensning af Erdogan-kritiske elementer fortsatte fredag
Fredag morgen fængslede myndighederne de to ledere det kurdiske parti HDP’s. Efterfølgende er demonstranter gået på gaden.

Fredag morgen fængslede myndighederne de to ledere det kurdiske parti HDP’s. Efterfølgende er demonstranter gået på gaden.

Emrah Gurel

5. november 2016

Ifølge Informations kontakter i Istanbul er stemningen på kogepunktet efter myndighedernes fængsling fredag morgen af det kurdiske parti, HDP’s to ledere, Selahattin Dmirtas og Figen Yüksekdag, tillige med ni andre parlamentsmedlemmer.

»Jeg talte med to virksomhedsledere, der sendte deres medarbejdere hjem af hensyn til deres sikkerhed,« siger en kilde, der af hensyn til sin sikkerhed foretrækker at være anonym, i telefonen. »Intet er synligt, men angsten for pludselig og dødelige vold hviler over byen som en tung sky.«

Arrestationerne af de folkevalgte parlamentarikere fandt sted natten til fredag i Ankara og flere byer i de sydøstlige kurdiske provinser og begrundes med, at de hidtil har nægtet at efterkomme indkaldelser til domstolshøringer om deres eventuelle forbindelser til separatistbevægelsen PKK.

Fredag morgen kom svaret med en bilbombe parkeret ved en politiskole i Diyarbakir, kurdernes hovedby, der dræbte ni personer, heraf fem civile.

Det formelle grundlag for anholdeIserne er en parlamentsvedtagelse i maj, der ophævede 138 parlamentsmedlemmers immunitet, heraf for samtlige 59 deputerede i det kurdiske parti, HDP.

I 2015 ophørte den treårige de facto-våbenhvile mellem PKK og den tyrkiske stat, der indtil da førte fredsforhandlinger med PKK-lederskabet.

Præsident Recep Tayyip Erdogans argument for at lægge fredsprocessen ned var PKK’s afvisning af at aflevere deres våben som første betingelse for forhandling med Ankara. Men det havde PKK afvist i de tre år, forhandlingerne reelt stod på.

Den virkelige årsag til, at PKK-krigen er genoptaget med hidtil uset voldsomhed fra begge sider er, at det kurdiske parti – der første gang blev valgt til parlamentet i juni 2015 og igen i november samme år – kategorisk har afvist at medvirke til at ændre forfatningen til en præsidentiel struktur, der samler den udøvende magt i Erdogans embede.

Lige siden har Erdogan søgt at intimidere det kurdiske parti i offentligheden med beskyldninger mod det for at være PKK’s marionet.

Partiets faktiske leder, Selahattin Demirtas, kaldet ’kurdernes Obama’ og populær langt ud over sit etniske segment, har på sin side afvist at lægge udtrykkelig afstand fra PKK, hvis program om politisk og kulturel autonomi ligner det lovlige partis til forveksling.

Blandt gårsdagens anholdte er tillige den HDP-parlamentariker, der indtil 2015 varetog kontakten mellem Erdogan og den fængslede PKK-chef, Abdullah Öcalan.

Anholdelserne kommer efter overgrebet på den sekulære oppositionsavis, Cumhuriyet, hvor over et dusin journalister blev hentet af politiet, sigtet for at bistå såvel PKK og Fethullah Gülen-netværket, der anklages for at stå bag det mislykkede kupforsøg den 15. juli.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) reagerede fredag på anholdelserne af de folkevalgte kurdere – hvoraf to i øvrigt blev løsladt senere på dagen – med at tilkalde Tyrkiets ambassadør for at udtrykke regeringens mishag. Omsider, kan man tilføje.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Salar ArasKamal

Er det moralsk ansvarligt, at vi med danske betalt skat
Gennem NATO bliver ved med at støtte bødler og slynger
Der bruger isis som maronet dukke til at presse penge
Fra Vesten og Europa. Hvor er retprincepet og moralen
Som vi hele tiden praler af og ikke vil udøve når det kommer til stykket?