Nyhed
Læsetid: 2 min.

EU vil opbløde sparepolitikken

EU-Kommissionen vil gerne koordinere finanspolitikken for hele eurozonen. Nogle lande skal respektere budgetreglerne, mens andre skal forbruge mere
Udland
19. november 2016

Syv eurozonelande risikerer at overtræde møntunionens budgetregler, vurderer EU-Kommissionen: Finland, Belgien, Slovenien, Portugal, Spanien, Italien og Cypern.

Ingen af de fremlagte finanslovsforslag for 2017 er dog blevet underkendt. Men Italiens og Belgiens gældssituationer skal granskes grundigere, meddeler kommissionen. Samtidig opfordres Tyskland og Holland til at skrue op for de offentlige investeringer.

Lande med luft i budgettet bliver altså opfordret til at øge det offentlige forbrug, mens de lande, der ikke lever op til budgetkravene, må »fokusere på at overholde reglerne«, lyder det fra Bruxelles.

Ifølge EU-kommissæren for økonomiske og finansielle anliggender, franskmanden Pierre Moscovici, vil Kommissionen nu i stedet for blot at sammenligne landenes økonomiske nøgletal forsøge at agere som »eurozonens finansminister«:

»Det, vi vil, er at skifte tilfældigheder ud med politisk vilje, i fuld respekt for vores regler,« udtaler Moscovici.

Underskudssyndere

Kommissionen har givet grønt lys for en afvigelse fra de aftalte mål for budgetkonsolidering på 0,5 procent og betegner det selv som et brud med de seneste års sparepolitik.

Det kritiseres af bl.a. den tyske EU-parlamentariker Markus Ferber fra de bayerske kristendemokrater, CSU, som til Politico udtaler, at »evige underskudssyndere som Italien og Frankrig« vil få »endnu et påskud for at undergrave Stabilitets- og Vækstpagtens grundlag«.

Samtidig er Kommissionen kommet under pres fra den italienske regering, som mener, at modtagelse af flygtninge samt genopbygningen efter flere jordskælv i den centrale del af landet har medført øgede udgifter, der gør større europæisk budgetfleksibilitet nødvendig.

Regeringen i Rom vil hæve budgetunderskuddet fra de aftalte 1,8 procent til 2,4 procent. Men Kommissionen anfægter såvel et usikkert indtægtsgrundlag som budgetteringen med udgifter i forbindelse med naturkatastrofer:

»Hvad angår jordskælv, er vi parat til at tage i betragtning, at nødhjælp og forebyggelse i sagens natur hænger sammen,« udtaler Moscovici i et forsøg på at imødekomme italienerne.

Konfliktoptrapning

Meget tyder dog på, at striden mellem Italiens regering og Kommissionen vil fortsætte indtil efter den folkeafstemning om en forfatningsreform, som skal afholdes den 4. december. Men Matteo Renzis regering gør sit til at optrappe konflikten:

»Vi kan ikke acceptere, at vores penge bliver brugt til at bygge mure,« sagde Italiens europaminister, Sandro Gozi, som begrundelse for, at italienerne har undladt at godkende både EU’s budget for 2017 og de løbende justeringer for budgetperioden 2014-2020.

Italien skønner, at udgifterne til modtagelse af bådflygtninge beløber sig til 3,3 mia. euro i år og vil stige til 3,8 mia. euro næste år, mens østeuropæiske lande som Ungarn og Slovenien vil opføre grænsehegn.

Sidste år truede Renzi også med at nedlægge veto mod budgettet, dengang mod beslutningen om at øremærke tre mia. euro til Tyrkiet.

Forsøgene på at lukke flygtningeruten gennem Balkan er i Nordeuropas interesse, men gavner ikke Italien, som tværtimod har oplevet en rekordstor tilstrømning i 2016.

Italienerne burde dog kunne se perspektiver i bestræbelserne fra såvel EU-Parlamentet som Kommissionen på at skabe en fælles kystvagt og et nyt asylsystem. Men Renzi bejler til de EU-kritiske vælgere inden folkeafstemningen, hvor hans politiske fremtid er på spil:

»Det er helt berettiget at efterlyse et andet Europa end det aktuelle,« siger den tidligere kommissionsformand og italienske regeringsleder Romano Prodi til La Repubblica, »men det kræver et program og allierede. At slå i bordet er kun et taktisk redskab, ikke et strategisk.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mads Freese

Atter en lejlighed til at glæde sig over det lille kornfede retsforbehold, som Holger K Nielsen skaffede os i sin tid - fri os for at blive rodet ind i al flygtningeballaden i EU.