Nyhed
Læsetid: 6 min.

Først bedøvede IS os – derefter voldtog de os

Yazidikvinden Aishan Mirza blev holdt som fange i ni måneder af Islamisk Stat. Hun blev misbrugt, solgt fem gange og bedøvet med stoffer
Da de kurdiske peshmergastyrker, som skulle havde forsvaret Sinjar i det nordvestlige Irak, trak sig tilbage, var byens indbyggere hjælpeløse, da Islamisk stat kom. Kvinder, børn og mænd forsøgte at flygte, men mange af dem blev taget til fange og udsat for overgreb eller slået ihjel, fortæller en af de kvinder, der er sluppet fri igen. Det samme sker mange andre steder i landet.

Da de kurdiske peshmergastyrker, som skulle havde forsvaret Sinjar i det nordvestlige Irak, trak sig tilbage, var byens indbyggere hjælpeløse, da Islamisk stat kom. Kvinder, børn og mænd forsøgte at flygte, men mange af dem blev taget til fange og udsat for overgreb eller slået ihjel, fortæller en af de kvinder, der er sluppet fri igen. Det samme sker mange andre steder i landet.

Marko Drobnjakovic

Udland
29. november 2016

Søndag den 3. august 2014 skulle have været en dag som alle andre i Sinjar i det nordvestlige Irak.

Det troede den 33-årige kvinde Aishan Mirza i hvert fald.

»Men jeg tog fejl. Den dag forandrede mit liv for altid,« lyder det i dag fra Aishan Mirza.

Kvinden, der levede med sin mand og søn på to år, opdagede, at de kurdiske peshmergastyrker, som skulle havde forsvaret Sinjar, natten inden havde trukket sig ud af byen.

Læs også: IS bruger yazidislaver til at forsvare Mosul

Pludselig strømmede sortklædte, fuldskæggede IS-militante igennem Sinjar i tunge pickups med fire til fem krigere på de åbne lade. Der var maskingeværer monteret på køretøjerne.

Imens flygtede omkring 40.000 yazidier op på Sinjarbjerget for at forskanse sig der. På grund af 45 graders varme, manglende mad og vand endte flere hundreder med at tørste ihjel.

Aishan Mirza og hendes mand forsøgte at flygte til fods fra IS med den toårige søn i favnen. Da de skulle over en flod, faldt drengen i floden og druknede.

»Vi var dybt chokerede og gik i stå. Pludselig kom fire IS-mænd og tvang os ind i deres bil,« fortæller hun.

Aishan Mirza blev adskilt fra familien, da krigere fra Islamisk Stat tog dem til fange. Mirzas fangenskab varede i godt ni måneder.

Aishan Mirza blev adskilt fra familien, da krigere fra Islamisk Stat tog dem til fange. Mirzas fangenskab varede i godt ni måneder.

Deniz Serinci

Gifte eller ugifte

Et andet sted i Sinjar, blev Aishan Mirzas bror, svigerinde, mor, kusiner og andre slægtninge også taget til fange.

Aishan Mirza og hendes mand blev senere adskilt. Hun blev kørt til den turkmenske by Tel Afar, 50 kilometer vest for Sinjar.

Her blev yazidikvinderne delt op i tre grupper: Gift og har børn, gift og har ingen børn og ugifte. Det fik ifølge Aishan Mirza nogle af de kvinder, der ikke var gift, til at lyve om det for at få en mildere behandling. For at finde ud af, om kvinderne talte sandt, frembragte IS en kvindelig gynækolog for at identificere de kvinder, der havde erklæret sig ugifte og jomfruer.

Hvad der skete med hendes mand, fandt hun aldrig ud af.

»Men vi kvinder fik lov at leve, fordi IS skulle gøre beskidte ting imod os,« siger Aishan Mirza og henviser til seksuelle overgreb.

Aishan Mirza kom i gruppe sammen med sin svigerinde og dennes tre småbørn. Hun blev solgt til en irakisk mand med kaldenavnet ’Abu Yihya’. I alt blev hun solgt fem gange under fangenskabet.

Efter 12 dage i Irak blev Aishan Mirza transporteret videre til IS’ hovedby, Raqqa, i Syrien. Her kom hun til at bo i et stort hus, der lå ganske øde lige udenfor byen. Nu skulle hun adskilles fra svigerinden. Det ville blive for svært for svigerinden at passe tre børn under fangenskab.

Derfor blev Aishan Mirza og svigerinden enige om, at Aishan skulle bilde IS ind, at den ene pige på to år var hendes og beholde beholde pigen hos sig.

De kom til at bo på et stort badeværelse i husets kælder.

»Vi sov der. Der kom ikke meget lys ind, og én gang om dagen fik vi et lille måltid, typisk bestående af ris og brød,« husker hun.

IS og yazidierne

Islamisk Stat (IS) indtog 3. august 2014 byen Sinjar i det nordlige Irak. Byen beboes primært af yazidier, en førislamisk religion, hvis tilhængere tror på Gud og Tawûsê Melek, englen, der er Guds stedfortræder og dermed symbolet på alt det gode i verden.

IS krævede af mændene, at de skulle konvertere til islam. Hvis de nægtede, blev de dræbt. Cirka 5.000 yazidimænd mistede derfor livet i dagene efter den 3. august 2014. Kvinder og piger blev taget som sexslaver.

Ifølge det kurdiske selvstyre blev 6.413 yazidier taget til fange af IS efter den 3. august 2014; Heraf var 3.691 r stadig fanget pr. 21. november 2016: 1.881 kvinder og piger og 1.810 mænd og drenge.

Fra 2. oktober 2014 til 21. november i år er 2.782 personer – 327 mænd, 1.079 kvinder, 688 drenge og 688 piger – kommet fri fra IS. Årsagerne til, at de er undsluppet er mange – bl.a. flugt, løsesum, fangeudveksling eller stammelederes mægling.

Historisk har islamister anset yazidier som værende djævletilbedere, men det er et falsum. IS har desuden åbenlyst indrømmet deres brug af sexslaver. I det fjerde nummer af dets engelsksprogede internettidsskrift Dabiq, i artiklen »The Revival of Slavery Before the Hour«, skriver IS:

»Efter at de blev taget til fange, blev ezidikvinder og børn fordelt i henhold til islamisk lov blandt krigere fra Islamisk Stat … Deres kvinder kan godt blive slavebundet … Man bør huske på, at det at tage de vantros familier som slaver – og deres kvinder som konkubiner – er et fast aspekt af islamisk lov.«

Bedøvet og voldtaget

Abu Yihya og andre IS-militante på besøg voldtog Aishan Mirza.

»De overmandede mig. Jeg var desuden så sløv, typisk efter måltidet,« husker hun og erkender i dag årsagen til den manglende kraft.

»IS-mændene tog sommetider piller, hvorefter de fik rødsprængte øjne og tør mund. Det var stoffer. Og de kom dem i min mad.«

Blandt de 15 yazidikvinder og piger, Information har talt med, beretter stort set alle, at IS-mændene selv tog stoffer og også bedøvede kvinderne med dem.

Fransk politi har tidligere fundet det stærkt narkotiske stof Captagon i en af de lejligheder, der er blevet benyttet af gerningsmændene bag IS’ angreb den 13. november 2015 i Paris, hvor over 130 mennesker blev dræbt.

Masood Karimipour fra FN’s kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC), har tidligere sagt, at Captagon i store doser »får krigerne til at føle sig stærkere, mere frygtløse og uovervindelige«.

Døren til badeværelset, hvor Aishan Mirza og niecen boede, var låst. Engang imellem fik hun lov at komme ud i resten af huset for at gøre rent for Abu Yihya. Når hun nægtede, blev hun slået i hovedet.

Når hun blev låst inde i badeværelset, fik hun det dårligt på grund af lugten af afføringen.

»En dag besvimede jeg, for jeg kunne ikke holde stanken ud.«

Den 33-årige kvinde overvejede at flygte med den lille pige. Men det var ikke så let, fordi IS-manden havde placeret to hunde udenfor døren som vogtere.

Tvunget til at konvertere

En dag kom Abu Yihya til Aishan Mirza og krævede, at hun skulle konvertere til islam. Hun nægtede. Så kom manden med et ultimatum.

»Konvertér eller jeg tager din datter fra dig!«

Efter et stykke tid opgav Aishan Mirza at gøre modstand og konverterede.

»De kom med Koranen, tvang mig til at læse trosbekendelsen, ’Der er ingen Gud undtagen Allah, og Muhammed er hans budbringer’.«

Aishan Mirza var nu muslim udadtil, men stadig yazidi inderst inde.

Da Abu Yihya blev træt af hende og ville have en ny slave, solgte han hende og niecen videre til en anden IS-kriger. Abu Yihya henviste denne gang til punkt seks i IS’ reglement ’Behandling af slaver’, et dokument publiceret i sommeren 2014. Det hedder i reglementet under punkt to:

»Det er tilladt at købe, sælge eller give kvindelige fanger og slaver som gaver, for de er blot en ejendom, der kan bortskaffes

Efter at være blevet solgt yderligere et par gange endte Aishan Mirza hos en 40-årig tunesisk IS-kriger ved navn Hamdi i byen Deir ez-Zor, cirka 150 kilometer øst for Raqqa.

Torturen og voldtægterne fortsatte.

Fri, men alene

En dag, hvor Hamdi var til fredagsbøn, havde han glemt at låse døren.

Tanken om at flygte strejfede Aishan Mirza, der dog godt vidste, at det var risikabelt, hvis de blev taget.

Hun pakkede alligevel en rygsæk med brød og mælk. Hvis Hamdi også skulle have hunde ude foran huset, kunne hun kaste brødet til dem. Derudover iklædte hun sig en heldækkende dragt, burka. Dermed ville ingen kunne genkende hende.

Der var ingen hunde foran døren.

Aishan Mirza flygtede til fods med den toårige niece. Hun blev stoppet ved et IS-checkpoint. Nu frygtede Aishan Mirza, at hun ville blive sendt tilbage til Hamdi. Men IS-kontrolløren krævede ikke at se hendes ansigt. Det ville han ikke gøre, fordi det strider imod IS’ fortolkning af islam at bede en fremmed kvinde trække op i sin burka.

Efter et stykke tid lykkedes det hende at komme ind i et område af det østlige Syrien, der ikke er kontrolleret af IS. Derfra kom hun tilbage til de dele af Irak, der er kurdisk-kontrollerede. Hun kunne nu ånde lettet op.

»Vi var endelig fri – efter ni måneder og 16 dage i fangenskab.«

Da en delegation fra den tyske delstat Baden-Württemberg skulle udvælge 1.100 af de mest traumatiserede yazidikvinder og børn, var Aishan Mirza iblandt de udvalgte. Hun kom derefter til Tyskland, hvor hun i dag bor alene og modtager medicinsk- og psykologbehandling.

Hendes mand, bror, mor, svigerinde, kusiner, deres børn og andre slægtninge holdes – så vidt hun ved – stadig fanget af Islamisk Stat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Ja, religion er frygtelig og misbruges til magtudøvelse,"

Jeg vil æde min ikke-eksisterende gamle hat på, at hvis der ikke fandtes religion, ville folk hurtigt finde et andet påskud til at bekrige og være grusomme mod hinanden.

Menneskets laveste instinkter og handlemåder udfoldes i pagt med vidt forskellige undskyldninger som påskud!