Nyhed
Læsetid: 5 min.

En højrenationalist i Det Hvide Hus

Udnævnelsen af Stephen Bannon, tidligere kampagneformand og chefredaktør for et yderligtgående konservativt website, til chefstrateg i Det Hvide Hus mødes med furore i amerikansk presse og det demokratiske parti. Republikanske ledere vælger at tie
Steve Bannon var ikke så synlig i Trumps præsidentkampagne, men som leder af Breitbar News er hans holdninger velkendte nok, og de kan komme til at præge den amerikanske offentlighed markant. Foto: Drew Angerer/Getty Images

Steve Bannon var ikke så synlig i Trumps præsidentkampagne, men som leder af Breitbar News er hans holdninger velkendte nok, og de kan komme til at præge den amerikanske offentlighed markant. Foto: Drew Angerer/Getty Images

Drew Angerer

Udland
15. november 2016

Under Trump-kampagnens sejrsfest på Hilton Hotel i New York tidligt onsdag morgen i sidste uge kunne man se den britiske konservative aktivist Milo Yiannopoulos tage videobilleder af et tomt presseområde.

Journalisterne havde forladt deres borde for at overvære Donald Trumps sejrstale.

Men på den konservative website Breitbart News brugte Milo videoen af det tomme presserum som bevis på, at ’mainstream’-journalisterne ikke ville acceptere Trumps triumf. De skulle ganske enkelt have forladt sejrsfesten i protest – en form for sabotage mod sejrherren.

»Mediernes herskende fortælling om valget faldt fra hinanden … så de skred bare,« siger Milo på videoen.

Milo Yiannopoulos er ikke en hvem-som-helst yderligtgående konservativ aktivist. I de sidste par år er han af Breitbart News’ chefredaktør Stephen Bannon blevet gjort til en stjerne i USA.

I en tale ved den republikanske partikongres i juli i Cleveland rasede Milo mod »politisk korrekthed« på universiteterne og kaldte Islam i Europa for en »pest« og venstrefløjen for en »kræftsvulst«.

Bannon og kvinderne

I forbindelse med lanceringen i 2010 af en film om blandt andet Sarah Palin og Ann Coulter, sagde han i et radio interview med Political Vindication Radio, at deres succes underminerer ’den progressive fortælling.’ Og truer venstrefløjen:

Det er en af de utilsigtede konsekvenser af kvindefrigørelsen – at faktisk, vil kvinderne som ville lede dette land være feminine, de ville være pro-familie, de ville have ægtemænd, de ville elske deres børn. De ville ikke være en håndfuld lebber fra Seven Sisters Schools i New England. (En samling kvindelige colleges i det nordøstlige USA, red.)

I en chokmeddelelse udnævnte Trump søndag Bannon til sin chefstrateg og seniorrådgiver. I Det Hvide Hus vil højrenationalisten og populisten ifølge meddelelsen øve lige så meget indflydelse som nyudnævnte stabschef Reince Priebus, formand for det republikanske partis landsudvalg.

Bannon har i de seneste år allieret sig med højrepopulister i det østlige og vestlige Europa. Hans website, Breitbart News, skamroser jævnligt Nigel Farage, tidligere leder af det britiske UKIP-parti og Marine Le Pen, leder af franske Front National.

Lørdag var Farage på lynvisit hos Trump i New York. I et tweet søndag skrev Marion Marechal Le Pen, medlem af Deputeretkammeret for Front National og barnebarn af Jean-Marie Le Pen og niece til Marine, at hun har sagt ja til Bannons tilbud om »et samarbejde«.

Bannon, 62, er et forholdvist nyt bekendtskab for Donald Trump. Det vides ikke præcis, hvornår de to mænd mødte hinanden første gang. I foråret gav præsidentkandidaten et interview til Bannon, hvori han bl.a. sagde: »Steve, du er ikke til at gennemskue. Jeg ved ikke, hvor du står«.

Bombekaster

I august bad Trump ham om at overtage det strategiske ansvar for kampagnen. Bannon arbejdede i valgkampens sidste måneder bag kulisserne, mens meningsmåleren Kellyanne Conway var kampagnens offentlige ansigt.

Trumps kommende chefstrateg beskrives ofte som en ’bombekaster’, der nærer had mod muslimer, jøder, sorte og kvinder.

Amerikanske medier hævder, at han er antisemit. Belægget skulle være, at han skal have frarådet sin fraskilte anden hustru at sende deres børn til en privatskole, hvor mange af eleverne var af jødisk oprindelse. Hun har endvidere beskyldt ham for at have mishandlet hende fysisk under et skænderi i 1990’erne.

Hvad Bannon har disket op med i tiden løb, svarer imidlertid til gængs retorik i Dansk Folkeparti om muslimer og ’negre’. Set med den yderste højrefløj og Trumps øjne er Bannons væsentligste bidrag til valgsejren at have fokuseret som en laser på demokraternes tilsidesættelse af arbejderklassens økonomiske interesser til fordel for etniske mindretal og kvinderne.

Bannon og arbejderklassen

Om sin egen baggrund har han i 2015 sagt til Bloomberg.com:

Jeg kommer fra en arbejderklasse, irsk-katolsk, pro-Kennedy, pro-union demokratisk familie. Jeg var ikke politisk før jeg kom i hæren og så hvordan Jimmy Carter fuckede tingene op. Jeg blev en kæmpe Reagan beundrer. Og er det stadig. Men det der vendte mig imod the establishment, var, da jeg kom hjem i 2008 efter at have drevet firmaer i Asien og så, at Bush havde fucked tingene lige så meget op som Carter. Hele landet var en katastrofe.

I særdeleshed er Bannon blevet til en flammespydende kritiker af den politiske elite i Washington, hvilket vil sige både demokratiske og republikanske politikere såvel som de toneangivende ’liberale’ medier.

I et radiointerview på valgnatten undrede han sig over, hvorledes den politiske klasse og pressen kunne have undgået at bemærke det ulmende folkelige oprør mod »the establishment«, der ifølge ham ligger til grund for Trumps forudsigelige sejr over Hillary Clinton.

Udnævnelsen af Bannon til chefstrateg i Det Hvide Hus er betydningsfuld i den forstand, at Trump hermed signalerer, at han sætter pris på det yderste højres rolle i valgkampen. Det er dem, der hjalp den politisk uerfarne ejendomsmagnat med at sprede historien om Hillary Clintons e-mailsag og brug af Clinton Foundation til private formål.

Herudover skal Bannon efter alt at dømme ’holde gryden i kog’ blandt hvide arbejdervælgere, Trumps mest trofaste kernevælgere. Det er dem, præsidenten vil henvende sig til via Twitter og mobilisere, når han bliver bragt i defensiven af demokraterne og medierne.

Bannon og frygt

Ifølge New York Times har han i et interview til avisen i 2010 forklaret, at det at sprede frygt blandt amerikanerne er en god ting, hvis det fører til oprør mod den politiske orden:

»Frygt er en god ting. Frygt får dig til at handle.«

Et nyt Internationale

I den internationale arena vil Bannons netværk af kontakter til højrepopulister i Europa og Latinamerika (der findes et Breitbart News London) ligeledes tjene Trump vel. Man kunne f.eks. forestille sig dannelsen af et højrenationalt internationale på initiativ af den næste præsident.

Udnævnelsen af Bannon har vakt furore i amerikanske medier og i det demokratiske parti.

»Det viser, at tilhængere af et hvidt overherredømme vil være repræsenteret på højeste niveau i Trumps Hvide Hus,« sagde en talsmand for den afgående mindretalsleder i Senatet, Harry Reid.

Ifølge tænketanken Southern Poverty Law Center, der overvåger hadgrupper i USA, skal Breitbart News under ledelse af Bannon være blevet til en »propagandamølle for hvidt overherredømme«.

Breitbart News blev i sin tid grundlagt af højreaktivisten Andrew Breitbart, der døde i 2012.

Førende republikanske politikere i Kongressen undlod at kommentere udnævnelsen af Bannon og valgte i stedet at prise Trumps udpegning af Reince Priebus til stabschef, et job der traditionelt anses for at være den mest indflydelsesrige stilling i Det Hvide Hus.

Bannon og Clinton

I forbindelsen med lanceringen af filmen ’Clinton Cash’ i Cannes maj 2016, sagde han ifølge news.com.au:

George Clooney, som er en nar, kom her til Cannes og sagde på en pressekonference, at ’Trump under ingen omstændigheder nogen sinde vil blive præsident. Hillary Clinton bliver den næste præsident.’ Well, vi kan ikke vente med at få George Clooney til at at æde sine ord i sig.

Priebus har ikke tidligere regeringserfaring, men hans udstrakte forbindelser i det republikanske parti vil utvivlsomt tjene Trump vel.

Den eneste højtstående republikaner, der offentligt tager afstand fra Bannons forfremmelse, er guvernør John Kasich i delstaten Ohio.

»Til pressen: Den næste præsident har lige udnævnt en racist og antisemit til en post, der er lige så magtfuld som stabschef,« skrev Kasich i en tweet i går.

Den demokratiske medierådgiver Dan Payne siger: »I de næste år vil folk som Bannon fylde vores forbundsdomstole og Højesteret, miljøagenturet og centralbanken med ideologer fra det yderste højre. I Europa har I grund til at være bekymret.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

...Faktisk meget uhyggelig, hvor hurtigt verden kan forandre sig sikkerhedspolitisk. Vi taler jo nærmere måneder frem for år.

Philip B. Johnsen

Det er min mening, at hvis det skal give mening, at tale om en vestlig overordnet elite, så er eliten først og fremmest de hvide mennesker.

White supremacy:
"By "white supremacy" I do not mean to allude only to the self-conscious racism of white supremacist hate groups. I refer instead to a political, economic and cultural system in which whites overwhelmingly control power and material resources, conscious and unconscious ideas of white superiority and entitlement are widespread, and relations of white dominance and non-white subordination are daily reenacted across a broad array of institutions and social settings."
Legal scholar Frances Lee Ansley

Here we go! (suk)

Vibeke Rasmussen

Jeff Merkley (D), senator fra Oregon, skriver i en pressemeddelelse, hvor han tager afstand fra Steve Bannon bl.a.:

"Bannon has boasted that he made Breitbart News ‘the platform for the alt-right,’ which is the politically correct term for the resurrection of white nationalism.

Under Bannon’s leadership, Breitbart News created news sections such as ‘Black Crime’ and compared the work of Planned Parenthood to the Holocaust. Under his leadership, Breitbart News ran this headline following the massacre of nine church-goers at an African American church in Charleston: ‘Hoist it high and proud: The Confederate flag proclaims a glorious heritage.’ He called conservative commentator Bill Kristol a ‘renegade Jew.’ Steve Bannon bears substantial responsibility for the open and disgusting acts of hatred that are sweeping across our nation."

Og en artikel i Bloomberg (for en måned siden) beskrev ham som, This Man Is the Most Dangerous Political Operative in America.

Carsten Wienholtz og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar

Så mon ikke Trump alligevel havde hørt om David Duke?

/O