Baggrund
Læsetid: 2 min.

IS bruger yazidislaver til at forsvare Mosul

IS har kidnappet og sexmisbrugt tusinder af yazidier i Irak. Men nu, hvor islamisterne er trængt i defensiven, bruger de også det forfulgte religiøse mindretal som bombeskjold, ligesom de har sendt hjernevaskede yazididrenge til fronten ved Mosul
Udland
29. november 2016

Yazididrenge mellem seks og 16 år bliver taget fra deres mødre og oplært i at bruge våben for at kæmpe for Islamisk Stat (IS).

Det fortæller flere irakiske kilder, der arbejder med at frigive og løskøbe de knap 3.700 kvinder, drenge og mænd fra det forfulgte religiøse yazidimindretal, der stadig er holdt fanget af IS.

Islamisterne konverterer drengene til islam og gør dem til jihadister. Derefter bliver de sendt til Tel Afar, Mosul og Baaj i Irak, hvor de bliver tvunget til at arbejde under slaveforhold på byggeprojekter, grave grøfter og rengøre gader.

Læs også: Først bedøvede IS os – derefter voldtog de os

Ifølge Abu Shujaa, en 41-årig yazidiforretningsmand, der leder netværket ’Søgning efter de kidnappede’, som hjælper kvinder og børn ud af hænderne på jihadisterne, har IS også tvunget yazididrengene til fronten i Mosul.

»De hjernevaskede drenge bliver sendt i kamp mod de irakiske og kurdiske styrker,« siger han.

Den tidligere irakiske parlamentartiker Amena Saeed arbejder også med at frigive gidslerne og har flere gange talt i telefon med tilfangetagne yazididrenge. Han siger, at drengene ikke vil tilbage.

»Drengene er blevet hjernevasket og ønsker at blive i IS. Det er det, de siger i telefonen,« fortæller Amena Saeed.

Menneskelige skjolde

Flere end 6.000 yazidier blev taget til fange og omkring yderligere 5.000 dræbt, da IS indtog byen Sinjar i det nordlige Irak i august 2014.

Ezidier tilhører en førislamisk religion, som tror på Gud og Guds stedfortrædende engel, men historisk har islamister anset yazidier som værende djævletilbedere. De tilfangetagne mænd skulle konvertere til islam eller dø, mens kvinderne og pigerne blev taget som sexslaver.

Siden begyndelsen på offensiven mod Mosul, IS’s sidste højborg i Irak, meldes 70 yazidier befriet fra fangenskab hos jihadisterne, siger Said Mamuzini, ansvarlig for det største irakisk-kurdiske parti, Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) i Mosul.

Dermed er i alt 2.782 yazidier, ifølge Kontoret for de Kidnappedes Affærer under den kurdiske selvstyreregering (KRG) i Irak, indtil videre blevet befriet fra fangenskab hos IS.

Indtil for nylig er langt de fleste yazidislaver blevet holdt i Mosul, men med udsigt til at miste byen har IS flyttet gidslerne til byerne Raqqa, Deir ez-Zor og Mayadeen i Syrien.

»IS har overført dem til Syrien, således at deres befrielse senere bliver sværere,« siger Said Mamuzini. Han frygter, at IS vil bruge nogle af dem som menneskelige skjolde.

Det har den 28-årige yazidikvinde Merkes Rawo tidligere prøvet på egen krop. Hun blev taget til fange af IS i august 2014 og blev holdt fanget i otte måneder. Mens koalitionen bombede jihadisterne i Syrien, gemte IS-folkene sig i underjordiske tunneler for at undslippe bomberne.

»Min slaveholder låste mig inde i et rum på første sal, så jeg ikke kunne komme ud og risikerede at få bomberne i hovedet,« husker Merkes. »De håbede på at afskrække koalitionen ved at bruge os som skjold.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her