Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kina: Ny lov skal beskytte statens suverænitet i cyberspace

Med ny lovgivning ønsker Kina at beskytte landet mod terror og misbrug af persondata. Men menneskerettighedsorganisationer frygter, at loven er et skalkeskjul for at øge censuren på nettet
Med ny lovgivning ønsker Kina at beskytte landet mod terror og misbrug af persondata. Men menneskerettighedsorganisationer frygter, at loven er et skalkeskjul for at øge censuren på nettet

Ng Han Guan

Udland
12. november 2016

I kampen mod terror og kontroversielle ytringer på nettet vedtog Kinas øverste lovgivende organ, den Nationale Folkekongres’ Stående Udvalg, mandag en ny lov om cybersikkerhed.

Loven skal officielt »beskytte suverænitet på internettet, den nationale sikkerhed og borgernes rettigheder«, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Officielt bruger Kina især to argumenter til at understrege nødvendigheden af den nye lov. For det første er Kina ifølge eget udsagn offer for cyberangreb fra især USA, skriver Xinhua og henviser til data fra Kinas Cyberspace Administration fra 2014.

Det andet argument omhandler beskyttelse af persondata. Omkring 84 procent af kinesiske internetbrugere har oplevet at få persondata lækket ifølge en undersøgelse foretaget af det officielle organ Internet Society of China.

Men det handler ikke kun om landets sikkerhed og beskyttelse af borgeres persondata, skriver Xinhua. Det handler også om at kriminalisere aktiviteter, der har til hensigt at »omstyrte det socialistiske system, splitte nationen, underminere det nationale sammenhold og advokere for terror og ekstremisme«.

Det er de elementer, der har fået menneskerettighedsorganisationer til at kritisere loven for at bidrage til at udvide Kinas censur i cyberspace.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch kritiserer på sin hjemmeside loven for at være en »regressiv foranstaltning, der styrker censur, overvågning og anden kontrol med internettet«.

Også internationale teknologivirksomheder kritiserer loven.

Mere end 40 internationale virksomheder skrev i august sidste år under på et brev til Kinas premierminister Li Keqiang, der bad om at få ændret de dele af loven, som de frygtede ville skade deres virksomhed i Kina, skriver Reuters.

De krav er der ikke blevet taget højde for i den endelige lov, der blandt andet kræver, at udenlandske virksomheder skal opbevare både personlige og virksomhedsrelaterede data i Kina, samt hjælpe kinesiske myndigheder i forbindelse med efterforskning.

Internetsuverænitet

Den nye lov henviser til begrebet ’internetsuverænitet’ (wangluo zhuquan, red.) — et officielt politisk begreb, der optrådte første gang i Kinas Statsråds officielle rapport ’Internettet i Kina’ fra 2010. Med det begreb understreger Kina, at étpartistatens suverænitetsforståelse også gælder på internettet.

Når loven bliver implementeret i juni 2017 vil den blive fulgt op med en indsats for at straffe kriminelle aktiviteter på internettet.

Blandt andet får det kinesiske politi mulighed for at indefryse udenlandske individer eller organisationers økonomiske aktiver, hvis de »angriber, trænger ind i, forstyrrer eller saboterer nationens vigtigste informationsinfrastruktur«.

Loven om cypersikkerhed er den seneste i en række lovgivningsmæssige initativer, der skal beskytte den kinesiske stats suverænitet. Tidligere i år vedtog Kina en ny lov om administration af udenlandske ngo’er, der blandt andet bliver kritiseret for at øge kontrollen med civilsamfundet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her