Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kinesisk bekymring over Myanmar-konflikt

Den etniske konflikt i Myanmar skyller endnu engang ind over grænsen til Kina. Beijing frygter for stabiliteten i den sydvestlige Yunnan-provins
Der har været spekulationer om, hvorvidt Kina støtter de lokale oprørsgrupper i Shan-staten militært og dermed bidrager til at forværre konflikten i det nordlige Myanmar.

Der har været spekulationer om, hvorvidt Kina støtter de lokale oprørsgrupper i Shan-staten militært og dermed bidrager til at forværre konflikten i det nordlige Myanmar.

Ester Htusan

Udland
26. november 2016

På flugt fra den voldelige etniske konflikt i Myanmars nordlige Shan-stat har 3.000 civile søgt sikkerhed i Kina på den anden siden af grænsen, skriver Reuters.

Søndag morgen eskalerede konflikten i området, da flere bevæbnede etniske grupper i en fællesaktion gik til angreb på regeringsstyrker og politistationer tæt på den kinesiske grænse, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua. 

Den etniske konflikt i Myanmar er kilde til bekymring i Kina, der frygter for stabiliteten i den sydvestlige Yunnan-provins.

Kampene i det nordlige Myanmar er taget til i løbet af den sidste måned, mens Myanmars regeringshær har været involveret i en konflikt i den nordvestlige stat Rakhine, der grænser op til Bangladesh og beboes af den undertrykte muslimske minoritet rohingya, skriver Reuters.

Kinesisk involvering

Det er ikke første gang, Myanmars snart syv årtier lange etniske konflikt kan mærkes på den kinesiske side af den 2.200 kilometer lange grænse mellem Myanmar og Kina.

Sidste år søgte omkring 30.000 civile i sikkerhed i Kinas sydvestlige Yunnan-provins. De flygtede fra kampe mellem regeringsstyrker og en etnisk oprørsgruppe i staten Shan. I samme konflikt blev fem kinesiske bønder dræbt af en bombe fra et af Myanmars militærfly, skriver The New York Times.

Befolkningen i Shan er af kinesisk afstamning og adskiller sig ikke væsentligt fra befolkningen på den kinesiske side af grænsen. Det har medført spekulationer om, hvorvidt Kina støtter de lokale oprørsgrupper militært og dermed bidrager til at forværre konflikten, skriver avisen.

Både Beijing og oprørsgrupperne selv afviser dog, at Kina yder militær støtte til rebellerne.

I stedet har konflikten rod i USA’s engagement i Myanmars demokratimodel og opbakningen til proamerikanske fraktioner, mener en anonym kinesisk skribent med pseudonymet Den Røde Kinesiske Løve i en analyse af Myanmars minoritetskonflikt onsdag:

»De proamerikanske fraktioner bliver manipuleret af USA, der aktivt intensiverer minoritetskonflikter og håber på at forpurre samarbejdet mellem Myanmar og Kina ved at fremkalde en konflikt.«

Analysen er blevet delt på den officielle kinesiske hjemmeside China.com.  

Kina har flere gange offentligt taget afstand fra konfklikten i Myanmar og forsøgt at påtage sig en rolle som fredsmægler.

Det kinesiske udenrigsministeriums gesandt for asiatiske anliggender, Sun Guoxiang, var således inviteret med, da Myanmars de facto-statsleder, Aung San Suu Kyi, i september samlede de involverede parter til en historisk fredskonference.

Etniske konflikter har hærget det nordlige Myanmar, siden landet i 1948 blev uafhængigt af Storbritianien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her