Læsetid: 4 min.

Det konservative USA sætter klimakampen år tilbage

Klimaforkæmpere frygter, at valget af Trump vil sætte klimakampen alvorligt tilbage. Men måske vil markedet afbøde de værste konsekvenser
Donald Trump siger selv, at han ikke modstander af solceller og vindmøller, men at han foretrækker fossile brændsler som kul og olie, som ’for øjeblikket er en meget bedre løsning’

Donald Trump siger selv, at han ikke modstander af solceller og vindmøller, men at han foretrækker fossile brændsler som kul og olie, som ’for øjeblikket er en meget bedre løsning’

Jacob Ehrbahn

10. november 2016

Han vil trække USA ud af den globale klimaaftale fra Paris.

Rundbarbere den amerikanske miljøstyrelse.

Smide Obama-regeringens grønne plan i skraldespanden.

Og efter gårsdagens valgresultat, hvor republikanerne foruden præsidentposten vandt flertal i både Senatet og Repræsentanternes hus, har Donald J. Trump – manden, der har betegnet klimaforandringerne som et kinesisk fupnummer – nu fået magt til at føre sine planer ud i livet.

»En katastrofe«, siger den internationale græsrodsbevægelse 350.org. »Et alvorligt tilbageslag,« lyder det fra Verdensnaturfonden WWF.

Fra verdens klimaforhandlere, der i øjeblikket er samlet i Marrakesh til det årlige klimatopmøde, er reaktionen foreløbig mestendels afventende.

»Paris-aftalen forbyder nogen at træde ud i en periode på tre år plus en et-årig opsigelsesperiode, så der vil være fire stabile år,« siger den franske miljøminister Ségolène Royale ifølge The Guardian.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Kurt Nielsen
Olaf Tehrani og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Nu skal verden gå videre.

Donald Trump vandt valget, hvilket ændre radikalt på USA's kommende fire års handling eller mangel op samme, på USA's voksende problemer med fracking olie og gas energisektoren, der sammen med voksende kul udvinding, skal være drivkraften under den økonomiske vækst som Donald Trump den 45. amerikanske præsident, har lovet amerikanerne han vil genrejse, på netop denne stærkt forøget kul, olie og gas produktion.

Danmark bør kan ikke falde i samme spor og støtte den amerikanske ikke-udvikling, så de fra Donald Trump lovede told mure imod EU, er det bedste der kan ske for EU's økonomi på den lange bane, hvilket er det der nu må focus på, de samlede danske og eupæiske muligheder for en langsigtet positiv, tillidskabende og helt ny politisk handlende ledelse, hvilket jeg vil uddybe lidt, hvad jeg mener med.

Fra link.
"Der er imidlertid et aber dabei ved meddelelsen. Med afviklingen af olie-gas-divisionen bliver DONG godt nok et meget grønnere energiselskab, men hvis aktiviteterne sælges til andre selskaber, så bliver den negative påvirkning af klimaet fra den udvundne Nordsø-energi den samme."
Link: https://www.information.dk/debat/leder/2016/11/havet-omkring-danmark

Det er det tilbagevende politiske problem, hvis ikke politikerne mener, at det er deres opgave, at handle på de handlingskrævende underliggende problematikker og tror, at alt kommer af sig selv, så bliver vi stadig ikke på nogen måde rigere, der høstes kun kortsigtede gevinster, der hurtigt vil tørre ud.

Det er hvad vi oplever med danske højteknologiske svinefabrikker og i kølvandet opstået uspiselige svin ikke egnet til menneskeføde, inficeret med den antibiotikaresistente og livsfarlig MRSA CC398 bakterie.

Få nu gjort det rigtige, lad olie og gas blive i den danske undergrund, som eksperterne siger er helt livsnødvendigt for danskerne og slå de syge svin ned, på alle inficerede landejendomme, som eksperterne siger er helt livsnødvendigt for danskerne og som man har gjort det, med stor succes i Norge.

Politikere må få stoppet deres frygt for handling på underliggende handlingskrævende problematikker, der ligge politisk uløste tilbage.

Det er ingen politisk undskyldning for ikke at handle udfordringerne, at have politisk frygt for bankernes sikkerhed, forsaget af bankernes fortsatte dårlig långivning i landbrug og energisektoren, hvis ikke politikerne handler på opgaven, vil politikere på sigt, når de kortsigtede økonomiske gevinster er tørret ud, skabe nye og helt uoverskuelige problemer.

Der må politisk handles på de vanskelige handlingskrævende udfordringer, lad dem ikke vokse fra besværlig økonomi til en størrelse, hvor det i sidste ende, kan betyde samfundsopløsende afsked med demokrati og retsstat.

Der skal skabes en fremtid, med tillid til politikere og tiltro til fremtiden generelt kan blive god og tryk for kommende generationer, det er vor tids største politiske opgave.

Kære politikere kom nu igang, bliv jeres opgave voksne!

Trump sender USA tilbage i det 20. århundrede, mens resten af verden fortsætter i det 21. århundrede. Hvem er det så lige, som ender med at blive Sorte Per i Trumps USA?

Ja, det bliver i hvert fald ikke kineserne, som uden tvivl vil fortsætte deres storstilede plan om et fossilfrit Kina. Kina har en stor interesse i klimaaftalen med deres alvorlige miljø problemer. Og desuden vil der være et enormt marked for billig bæredygtig energi i den mindre udviklede del af verden.

...Så Trumps storslåede Trump politik ender med at isolere USA i sod og os.

EU skal ikke stoppe med at samarbejde med USA. Men EU skal ikke satse alene på USA. Det ville være fatalt. EU skal ligeledes se efter samarbejde mod resten af verden som Rusland og Kina. Det er afgørende for Europas sikkerhed og fremtid.

...Europa skal ikke ende som slagmark og spille plads mellem vest og øst. Samarbejde og diplomati må og skal være Europas løsning. Alt andet vil være utænkelig og ødelæggende.

Hans-Micael Søndergaard

Det lyder da som om Trump har læst Løkkes drejebog for det snarlige farvel til mennesker, der kan skabe klimaforandringer. Vi har allerede overskredeet the tipping point eller snarere the point of no return. Det er allerede game-over for Arktis, tundraen i Canada og Rusland samt den Grønlandske indlandsis - nu kan vi så bare afvente at Antarktis følger efter.... Fogh og hans trofaste klima-, klasse-, køns- og landsforræder Bjørn Lomborg bærer et stort ansvar for den misere... Lomborg fortsætter sin støtte til olie og kul mafiaen i Massachussetts - kvalmende og knugende det er min reaktion på GOP - gad vide hvorfor det progressive USA ser rødt idag?

Flemming S. Andersen

Set over nogle få millioner år som i:

KLIMAMYTEN - ET OPGØR MED TIDENS CO2-PANIK
Johannes Krüger

Så er heller ikke det helt så galt

Michael Kongstad Nielsen

USA har altså ratificeret Parisaftalen (ligesom Kina), og den er trådt i kraft. Man kan godt træde ud af den igen, men det tager 4 år, og mon ikke Trump har besindet sig inden. I øvrigt kan han også være fortid om 4 år.

Philip B. Johnsen

Michael Kongstad Nielsen
Du har overset det væsentlige.

Donald Trump vil ikke kunne få ændret på klima aftalen fra Paris eller vedtaget Obama klima love, men ingen bliver straffet for ikke, at følge klima aftalen og det er ikke planen at ulovligt ændre de vedtagne amerikanske love, men de vil blive forsøgt omgået, klimaaftalen bliver bare smidt i skraldespanden, hvilket Donald Trump har flertals opbakning til i senatet og kongressen, men Donald Trump har ikke umedelbart kvalificeret flertal for nogen amerikansk klima lovændring for erhvervslivet.

Ralph Sylvestersen

Andre og større kræfter er i spil.
For nu en del år siden skrev jeg følgende artikel https://www.information.dk/debat/2007/07/danmark-verdens-vaerste-miljoes....
I mellemtiden har jeg set mig lidt omkring, og må nu konstatere, at CO2, skibsfarts mv ikke rummer nogen fyldestgørende forklaring i forhold til planetens fremtid.
Fx rummer astrofysikken og visse spirituelle traditioner nogle nøgler, der måske åbner for en mere dækkende forklaring.
Jeg skriver lidt om der på følgende sider (på en slags engelsk), jf. links.
Fra Moses og . . . til C G Jung https://allmichael.wordpress.com/about/2/
Og her remser jeg lidt op fra mine tanker om Kosmos og "the Grid", https://allmichael.wordpress.com/kosmos-coronal-mass-ejection/
Mvh Ralph

Michael Kongstad Nielsen

Trump har fremlagt en politik under valgkampen, jo, jo,men lad os nu se. Jeg tror ikke man skal være alt for sikker på, at det føres ud i livet på den måde.

Philip B. Johnsen

Michael Kongstad Nielsen
Meget kan man sige, er uberegnligt med Donald Trump, men at Donald Trump ikke siulle lukke en mulig handel/løfte, det anser jeg for usansynligt.

Glem alt om klimakamp!
Klimaet på denne jord har INTET med mennesker og hvad deraf følger!

Vi står mellem to istider, og klimaet er derfor uforudsigeligt de næste 1000 eller 10000 år!
Det eneste, der synes sikkert er, at der kommer en ny.
Prøv at lære af de boreprøver, der viser klimaet 100000 år tilbage eller mere!

I stedet burde vi bruge klima-milliarderne på at skaffe noget så enkelt, som rent vand til hele verdens befolkning!

Svend Ferdinandsen

Er det ikke Bjørn Lomborg som har regnet på Parisaftalens CO2 begrænsninger og fundet at de i 2100 vil medføre 0,1 grad mindre end uden?
Hvad betyder USA så?

Peter Bækgaard

Handelsaftaler, klimaaftaler osv. osv. enorme ændringer i USAs politik de næste 4 år. Sig mig, er det noget I ved noget som helst om? I havde ikke regnet med at Trump vandt valget ( via valgmænd), hvordan kan I så overhovedet vide noget om de næste 4 år?
Valget i USA er amerikanernes eget valg, det er ikke dit eller mit.
Dernæst skal vi lige holde i tankerne at det at genåbne en kulmine og bygge et kulkraftværk ikke generer de samme økonomiske gevinster for USA som at vækste i green-tech.
Trump er en populistisk kapitalist - money matters, og det vil folk lære ganske hurtigt.
Hverken mr. Average-Joe i rustbæltet, eller hans tvilling i Silicon Valley vil få vendt deres verden på hovedet de næste 4 år.
Jeg vil vædde at om 4 år, så ser USA nogenlunde ud som det gør i dag. Vi har ikke fået en Atomkrig, Rusland og USA skændes stadig, og EU følger med.
Sanktionerne mod Rusland er stadig aktiveret, og USA handler stadig med EU, Kina og alle andre ( dog ikke så meget med Rusland). Men økonomien går bedre - også herhjemme. KLimaaftalen er lige så levende som alle de andre der har været før den - dvs. relativt død. Kina arbejder stadig med grøn omstilling om 4 år, fordi de har så meget smog at USA fremstår som et gennemført økologisk samfund.
om 4 år sidder vi her igen, og håber at Trump ikke vinder....

At minearbejderne bliver skuffede er det første vi ser. Markedet for grøn energi fortsætter selv uden tilskud. Om det fortsætter i USA ved ingen. Men Trump ønsker måske at Kina skal løbe med det hele? At denne mentalt forstyrrede mand tror, han kan vende alt til egen fordel, er mere end tvivlsomt. Lede en stormagt kræver helt andre egenskaber. At få magten er et, at beholde den bliver mere end tvivlsomt. Mit bud er, det bliver liden tue der vælter ham. Og det bliver noget så enkelt, som sexovergreb og bestikkelse.

...Oven i point-of-no-return kommer selv accelererende katalysator effekter den allerede nu uomgængelige temperatur stigning vil medfører. Gys.

Men hva. De velhavende skal nok forstå at sætte sig i sikkerhed for de første konsekvenser af deres eget skidt og lort. Bunden er som sædvanlig de første, som må i det kolde vand.

...Selvfølgelig fortsætter verden uden Trump og USA. Tyskland har for få dage siden meddelt deres mål er at sænke deres CO2 udslip med 95% før 2050. For få uger siden meddelte Tyskland desuden de vil stoppe al salg af biler med forbrændingsmotor allerede fra 2030.

Trumps politik kommer til at sætte USA håbløst bagude. Alene af den grund vil bæredygtighed fortsætte med at udvikle sig også i USA. Men nu skal man også lige huske hvem Trump er. Hans mål var at blive præsident for Trumps skyld ikke for sine vælgere. Det kommer de til at opdage de kommende år, efterhånden som han trækker i land. Obamacare er bare en start.

Men OK. Noget kan han trods alt godt opnå. Masser af nye job til ufaglærte og lavtuddannede de kommende år når han vil moderniserer infrastrukturen for hele 3.300.000.000.000 kr.. Til det formål vil der sikkert blive brug for en masse jernbinder stål made in USA.

Men der vil være tale om kortvarige job i en årerække. Så lur mig om Trump ikke først køre den plan i stilling kort før det næste præsidentvalg for at sikre sig genvalg :-)

...Politik er mulighedernes spil er der nogen som siger.