Nyhed
Læsetid: 2 min.

Marokko koger af vrede efter fiskehandlers død

Demonstrationer i det nordafrikanske kongedømme vækker mindelser om begyndelsen til Tunesiens folkeopstand i 2011, der udløste Det Arabiske Forår
Udland
5. november 2016

Det var den 27-årige tunesiske gadesælger-grønthandler Mohamed Bouazizis død, der i 2011 udløste Det Arabiske Forår.

Bouazizi døde af brandsår efter at have sat ild på sig selv.

Millioner i den arabiske verden kunne identificere sig med hans skæbne og med hans afmægtige protest over fattigdom, en uværdig tilværelse og chikane fra politi og myndigheder.

En lignende identifikation føler de titusinder i nabolandet Marokko, der i denne uge gik på gaden for at tilkendegive vrede over den 31-årige fiskehandler Mohsin Fikris brutale død.

Fikri blev i sidste uge kværnet ihjel i en skraldebils affaldskværn, da han efter et skænderi med politiet forsøgte at få fat på sin fiskefangst, som politiet havde konfiskeret og beordret destrueret.

Det er endnu ikke klarlagt, om politifolkene og chaufføren var klar over, at Fikri stadig befandt sig i skraldebilens indre, da kværnen blev sat i gang, men vidner hævder at have hørt en af politifolkene udtale ordene: »Kværn ham!«

Politiets konfiskation skyldtes, at Fikris fangst af sværdfisk var ulovlig, da disse ikke må fiskes på denne tid af året.

Fikri døde næsten øjeblikkelig, men et rædselsvækkende videoklip af hans hoved, der dukker frem fra kværnen, har chokeret hele Marokko. Protesterne begyndte i al-Hoceima, men bredte sig til 41 byer over hele det arbejdsløshedsplagede land.

Politiske indrømmelser

Denne uges sociale uroligheder har været de værste i Marokko, siden også dette land i 2011 blev ramt af Det Arabiske Forårs bølge i form af ugelange protester, ført an af den såkaldte 20. februar-bevægelse.

Modsat Tunesien, Libyen, Egypten og Yemen forstod Marokkos leder, kong Mohammed VI, imidlertid dengang at dæmme op for sit folks vrede ved at søge dialog med 20. februar-bevægelsen og give politiske indrømmelser:

En ny forfatning, der overførte flere af monarkens beføjelser til et folkevalgt parlament, blev indført, ligesom der blev afgivet løfte om mere støtte til udvikling af landets fattigste regioner og mere inddragelse af græsrodsorganisationer i den politiske beslutningsproces.

Også denne gang har Mohammed VI handlet hurtigt for at afværge tilløb til en større opstand. Han gav sin indenrigsminister besked på at mødes med Fikris familie og forsikre dem om, at retfærdigheden vil ske fyldest, og at alle implicerede bliver draget til ansvar.

Politiefterforskningen har siden ført til otte varetægtsfængslinger, herunder af de to politimænd og de tre ansatte i renovationsselskabet.

Urolighederne, der dog synes at ebbe ud, er kommet på et kritisk tidspunkt: Marokko er fra mandag vært for klimatopmødet i Marrakech, hvor ledere fra hele verden skal udmønte den klimaaftale, der blev indgået i Paris sidste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

Det er godt at folk dernede prøver at ændre på tingene I stedet for at følge den slagne landevej. . Marokkanerne har ikke glemt "det arabiske forår". Det er grusomt som I Tunesien dengang, sker det, hvor på et second viser systemet sín sande ansigt