Læsetid: 7 min.

’Hvis vi opnår en tro på, at vi kan skabe forandringen, så vil den også finde sted’

USA’s nye præsident Donald Trump planlægger en stribe overgreb på klimapolitikken. Det vil dels skabe voldsomme protester, dels forpligte investorer til at handle mod den fossile industri ved at trække deres penge ud, siger amerikansk miljøveteran
Tidligere i november var der protester mod en olieledning i Cannon Ball, North Dakota. Klimaveteran mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før protester som disse vil sprede sig.

Tidligere i november var der protester mod en olieledning i Cannon Ball, North Dakota. Klimaveteran mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før protester som disse vil sprede sig.

James MacPherson

28. november 2016

USA er på vej til voldsomme konfrontationer på energi- og klimaområdet. Og Donald Trump, den ny præsident, vil ikke gå sejrrigt ud af dem.

Det vurderer Robert Massie, direktør for Sustainable Solutions Lab på University of Massachusetts. Med en doktorgrad i erhvervspolitik har han tre årtiers erfaring med bæredygtige investeringsstrategier, bl.a. som leder i en årrække af Ceres, koalitionen af 130 organisationer, virksomheder og institutionelle investorer med fokus på bæredygtighed.

Robert Massie har netop besøgt Danmark for at forelæse på Københavns Universitets Sustainability Science Centre.

»Jeg tror, vi kommer til at opleve en proces i to faser. Først vil Donald Trump forsøge at opfylde så mange af sine valgkampsløfter, han kan. Han har allerede indsat en klimabenægter til at forestå en omstilling af den amerikanske miljøstyrelse, EPA. Han har til hensigt at trække USA ud af klimaaftalen fra COP21 i Paris. Og han har lovet at tilbagerulle lovgivningen med 80 pct.,« siger Massie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Hvis vores ny fremmedfjendske regering ikke ved, hvad det hedder, det de mangler i regeringsgrundlaget, så er svaret, at det hedder selvransagelse, vores menneskeskabte klimaforandringerne skaber flygtninge, som vores krige gør det.

Hvis ikke der indfinder sig en erkendelse af egen medvirken, så kommer der mange flere krigsflygtninge de kommende år og hvis vores politikeres svar på udfordringerne er som i 1938, bliver resultatet som i 1945.

Det er ikke sådan, at den nye danske fremmedfjendske regering eller Trump har et valg, de forbrydelser imod menneskeligheden den begår, vil regeringerne blive straffet for.

Trump som Lars Løkke Rasmussen (V), Liberal Alliances leder Anders Samuelsen, og den Konservatives leder, Søren Pape Poulsen er ikke fritaget for ansvar, den tid er forbi, den globaliserede verden er en åben og gennemsigtige verden, hvor valid information gennem sociale medier, gør det tydeligt og gennemskueligt for alle, hvad der foregår, samt de bagved liggende årsager og det faktum, at enhver med en mobiltelefon og det fra en lerhytte på savannen i Afrika til Kbh., kan gennemskue fakta om de menneskeskabte klimaforandringer, er altafgørende for udviklingen og naturligvis for straffen, for ikke at beskytte mennesker, hvis det er den vej den fremmedfjendske regering og Trump vælger fortsat at gå.

Del og hersk er dét, han praktiserer, Tumpen. Træder på hjertesager og det nødvendige, så blikket ikke falder dér, hvor han virkelig ér. Det KAN vise sig at være et TOTAL afledningsmanøvre, der skal vise, at han ikke har noget, han virkelig vil, men praksissen er effektiv nok.

Kulminearbejderne udgør vist kun ca 75.000 i USA,og det er i den sektor, de store helbredsproblemer udspringer.

Antallet af folk beskæftiget med forskning , udvikling og produktion af alternativ og grøn energi, energibesparelser , miljøvenlig teknik o s v er i USA allerede mange gange større end antallet af arbejdspladser i kul/olie sektoren, så forretningsmæssigt har kul/olie vel allerede tabt slaget - Trump trænger til en grundig "opdatering" m h t hvor fremtiden ligger og m h t klima-problemerne.

(De lande ( f eks Saudi Arabien, Rusland, Venezuela m fl ), der baserer deres økonomi på olie , står vist over for nogle gevaldige økonomiske problemer inden for en overskuelig fremtid, og det kan måske føre til en række konflikter/uroligheder, som man allerede nu burde tage initiativ til at prøve at forebygge.)

Philip B. Johnsen

Robert Kroll
Danmark står også over for store udfordringer.
Danmark som andre fossiltbrændstof udvindings lande er udfordret af unødvendig konkurrence imod en omstilling til alternative løsninger.

Fossilbrændsel afbrænding slår menneskeligheden ihjel, handelsværdien er derfor irrelevant, hele fossilbrændsel sektoren, må eksproprieres af borgerne uden erstatning til interessenterne, dette er naturligvis force majeur, for en hurtig og effektiv afvikling og for overlevelse.

Det er ikke muligt, at stoppe brug af olie i morgen, men det er muligt, at stoppe konkurence imod bæredygtig omstilling og satse 100% på denne omlægning til bæredygtige alternativer.

Som en sidegevinst af force majeur ekspropriation af fossilbrændsel sektoren, får borgerne også kontrol med f.eks. plastindustrien.

Philip B. Johnsen

Peter Bækgaard
Det er ikke sådan det fungere, de gamle kapitalistiske lande, har historisk det store ansvar for den samlede CO2 udledningen, klodens tilstand skal derfor reguleres ved, at lande som Kina og Indien først senere skal reducere deres udledninger, vi har så at sige opbrugt vores kvote og det er på det bagtæppe man skal forstå de fattige amerikanere og europæere og populismen, de fattige der ikke kan spise de menneskeskabte klimaforandringer og lider under den ulighed der er i fordelingen af velstanden.

Et eksempel:
"Richer economies like the European Union, the US and others will start to limit their use of HFCs within a few years and make a cut of at least 10% from 2019.

The new agreement will see three separate pathways for different countries.

Some developing countries like China, nations in Latin America and island states will freeze their use of HFCs from 2024.
India, will start even later, making its first 10% cut in use in 2032."

Link: http://www.bbc.com/news/science-environment-37665529

Peter Bækgaard

Philip Så kan jeg konkludere at du ikke har været i Kina eller Indien..... jeg trøster mig med at i Kina har man set fidusen nu.