Nyhed
Læsetid: 1 min.

’Post-truth’ er årets ord

’Post-truth’ kan blive et af de ord, der kommer til at definere vores tid, mener Oxford Dictionaries
Udland
19. november 2016

LONDON – ’Post-truth’ er blevet valgt til årets ord 2016 af Oxford Dictionaries over andre populære ord såsom ’Brexiter’, ’alt-right’, ’adulting’ og ’hygge’.

Defineret som et adjektiv, der »relaterer til omstændigheder, hvor objektive fakta har mindre indflydelse på den offentlige meningsdannelse end følelsesmæssige appeller og personlig overbevisning«, er ordet ofte blevet sammenkædet med »post-truth politik«, forklarer Casper Grathwohl fra Oxford Dictionaries ifølge BBC.

Ordet blev valgt i lyset af briternes Brexit-afstemning i juni og senest den amerikanske valgkamp og kan – ifølge Grathwohl – blive »et af de ord, der kommer til at definere vores tid«.

’Post-truth’ blev ifølge Oxford Dictionaries første gang brugt i 1992, men dets brug er vokset med 2000 procent i 2016.

»Termen er gået fra at være relativt ny til at være bredt forstået i løbet af året, hvilket demonstrerer dens indvirkning på den nationale og internationale bevidsthed,« lyder det bl.a. i begrundelsen.

Årsagen er, tilføjes det, at ordet siden Brexit- og Trump-valgkampene, hvor dets brug toppede, er blevet almindeligt i politiske kommentarer og nu bruges af store, toneangivende medier uden yderligere forklaring.

Andre ord, der var blandt favoritterne i 2016, knyttede sig også til de to valgkampe. Bl.a. ’Brexiter’, der er en person, som går ind for, at Storbritannien skal forlade EU, og ’Alt-Right’, som defineres som »en ideologisk gruppering associeret med ekstremt konservative og reaktionære synspunkter karakteriseret ved afvisning af mainstream politik«.

Der var dog også et – for danskere velkendt – ord på listen, der er udtryk for en modreaktion: ’hygge’.

»Hygge er blevet opfattet som en behagelig modgift til de højtprofilerede politiske debatter i 2016,« skriver Oxford Dictionaries.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Post-truth er ikke nyt. Hygge er faktisk et meget post-truth'et fænomen, men er specielt i sammenhængen ved at det indeholder ikke i sig selv 'påstande'. Men hvad hedder det så på dansk, begrebet 'post-truth' som helhed ?
Indtil videre 'tro-og-kultur'.