Læsetid: 2 min.

Skotland kræver afstemning om udmeldelsesproces

Skotlands førsteminister kræver at blive hørt i ankesagen om aktivering af Artikel 50-processen i forbindelse med Brexit
Skotlands førsteminister kræver at blive hørt i ankesagen om aktivering af Artikel 50-processen i forbindelse med Brexit

Jane Barlow

12. november 2016

LONDON – Storbritanniens Brexit blev i denne uge endnu mere kompliceret, efter at Skotland blandede sig i appelsagen om, hvorvidt den britiske regering skal have parlamentets opbakning for at aktivere Artikel 50.

I sidste uge pålagde tre landsretsdommere regeringen at søge parlamentets accept, før det starter udmeldelsen af EU, fordi det vil medføre ændringer af britiske love, som kun parlamentet – ikke regeringen – har magt til at vedtage.

Førsteminister Nicola Sturgeon sagde på sit ugentlige pressemøde, at Skotlands øverste juridiske embedsmand vil ansøge om at blive hørt i forbindelse med appelsagen. Han vil argumentere for, at Skotland og de øvrige selvstyreforsamlinger i Wales og Nordirland også skal give deres accept af Artikel 50-forhandlingerne, før de kan påbegyndes.

Ifølge Sturgeon forsøger Theresa Mays regering nemlig at »gå uden om det skotske parlament og træffe beslutninger, der vil involvere fundamentale ændringer af selvstyreordningen uden ordentlig granskning her i Skotland«.

»At aktivere Artikel 50 vil i sagens natur fratage det skotske folk og skotsk erhvervsliv rettigheder og friheder, som de i øjeblikket nyder,« sagde førsteministeren.

»Det kan ikke være rigtigt, at de rettigheder kan fjernes af den britiske regering på befaling af en premierminister uden parlamentarisk debat, granskning eller samtykke. Så lovgivning bør være påkrævet i Westminster, og samtykke bør søges hos det skotske parlament, før Artikel 50 aktiveres.«

Den walisiske regering har også sagt, at den vil søge en stemme i ankesagen, fordi sagen rejser vigtige spørgsmål »i relation til de overordnede konstitutionelle ordninger i Storbritannien og den juridiske rammer for decentralisering«.

Problemet for den britiske regering i forhold til det skotske krav om, at parlamentet i Edinburgh også skal give sin accept af udmeldelsesforhandlingerne, er imidlertid, at der i Skotland er flertal både i befolkningen og Holyrood-parlamentet for at blive i EU.

Nicola Sturgeon har dog slået fast, at hun ikke har i sinde at nedlægge veto imod England og Wales’ udmeldelse af EU – de to lande stemte begge for Brexit modsat skotterne – men tilføjede, at »det skotske folks og det nationale skotske parlaments demokratiske ønsker ikke kan tilsidesættes, som om de ikke betyder noget«.

Det vil nu være op til højesteret at beslutte, om de walisiske og skotske regeringer skal høres i forbindelse med den oprindelige ankesag, der skal afvikles i starten af december.

I Nordirland har Remain-sagsøgere, der mener at Brexit strider imod 1998-fredsaftalen, tabt deres sager ved domstolene, og den nordirske statsadvokat ønsker nu, at disse sager skal fremskyndes og sendes direkte til landets højesteret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer