Nyhed
Læsetid: 4 min.

Trump udnævner kontroversiel islamfjendsk general til sikkerhedsrådgiver

Tidligere general Michael Flynn deler Trumps syn på NATO, Rusland og terrorisme. I valgkampen stod han ofte side om side med Trump i deres angreb på Hillary Clinton
Under valgkampen var optrådte Donald Trump Michael Flynn sammen til flere lejligheder – som her i september i Virginia Beach, Virginia.

Under valgkampen var optrådte Donald Trump Michael Flynn sammen til flere lejligheder – som her i september i Virginia Beach, Virginia.

Evan Vucci

Udland
18. november 2016

BOSTON – Kommende præsident Donald Trump har tilbudt stillingen som national sikkerhedsrådgiver til en tidligere hærgeneral og chef for Forsvarets efterretningsagentur, der anser islam for at være en politisk ideologi og slår til lyd for et nærmere samarbejde mellem USA og Rusland i krigen mod Islamisk Stat.

Udnævnelsen af pensioneret general Michael Flynn til den magtfulde stilling i Det Hvide Hus med en stab på 400 medarbejdere og et kontor tæt på Det Ovale Kontor er kontroversiel, selv om 58-årige Flynn er en yderst erfaren og respekteret ekspert i sikkerheds- og efterretningsanliggender.

Flere af Fynns tidligere overordnede i Pentagon har kritiseret ham for at have benyttet samme hårde retorik som Donald Trump og hans kernevælgere mod Hillary Clinton.

I en tale på republikanernes partikongres i Cleveland i juli gentog Flynn de delegeredes slogan ’Lock Her Up’ flere gange og fortsatte:

»Hvis jeg var blevet kendt skyldig i en tiendedel af, hvad hun har gjort, ville jeg være endt i fængsel.«

Flynn henviste til email-sagen, der plagede Clintons kandidatur lige fra begyndelsen til enden af valgkampen.

Tilliden til Pentagon

Tidligere stabschef for den fælles værnskommando, admiral Michael McMullen, og tidligere øverst kommanderende for USA’s styrker i Afghanistan, Stanley McChrystal, anmodede begge Flynn under valgkampen om at føre en lavere profil. Ifølge de to overordnede officerer risikerede Flynn med sine angreb på Clinton at undergrave Det Hvide Hus’ tillid til Pentagon.

Flynn tjente som McChrystals øverste efterretningsofficer i Afghanistan og Irak.

I 2014 blev han afskediget af præsident Barack Obama fra sin chefstilling i Defense Intelligence Agency. Den præcise årsag kendes ikke. Rygtet vil vide, der var ledelsesproblemer.

Stillingen som præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver er potentielt mere indflydelsesrig end forsvarsminister, udenrigsminister og CIA-chef. Rådgiverens magt afhænger udelukkende af, hvor tæt et forhold han har til præsidenten, der kan vælge at lytte til ham fremfor ministrene, som befinder sig fysisk på lang afstand fra Det Hvide Hus.

Henry Kissinger, der mødte Trump i New York torsdag, tiltog sig som præsident Richard Nixons nationale sikkerhedsrådgiver væsentlig mere magt end forsvars- og udenrigsministrene.

Tidligere general Michael Flynn ankommer til pressemøde i Trump Tower, New York, efter det var kommet frem, at Trump vil pege på ham som national sikkerhedsrådgiver.

Carolyn Kaster

Udlandets frygt

Valget af Flynn kan bekræfte den udenstående verdens frygt for, at Trump vil søge at opfylde sine valgløfter om at ændre amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Flynn ligger f.eks. på linje med Trump i hans holdning til Mellemøstkonflikten. Han vil have de olierige arabiske allierede – Saudiarabien og Golfstaterne – til at betale mere for USA’s militære beskyttelse, med mindre de tager imod flere krigsflygtninge fra Syrien og forsoner sig med Israel.

I et interview i midten af august med Washingtons Posts sikkerhedsreporter Dana Priest sagde Flynn, at terrorismen – som han kalder ’yderligtgående islamisk terrorisme’ – skal bekæmpes gennem en ’revolution’ indenfor islam, hvorved han formentlig mente en ’reformation’ på linje med den, katolicismen undergik i Nordeuropa under Martin Luthers ledelse i 1500-tallet.

Det er en ide, som først blev undfanget af somaliskfødte Ayaan Hirsi Ali i bogen Heretic: Why Islam Needs a Reformation Now fra 2015.

Men i interviewet kunne Flynn ikke give en nærmere forklaring på, hvad USA kan gøre for at fremme en modernisering eller vestliggørelse af islam. Under præsident George W. Bush hævdede de nykonservative, at den rette opskrift var at bringe demokrati og frihed til den arabisk-muslimske verden.

Eksgeneral Flynn giver udtryk for samme holdning til NATO som Trump.

»NATO er ligesom Saudi Arabien og golfstaterne. Tre fjerdedel af NATO’s medlemsstater kommer afsted med at betale ingenting. Men de skal betale regningen. Vi har ydet enormt meget til disse lande i mere end et halvt århundrede,« sagde han i interviewet med Washington Post.

Det er uklart, hvad Flynn refererer til. NATO-landene forpligtede sig på topmødet i Wales i 2014 til at bruge to pct. af deres BNP på forsvarsudgifter. De fleste af dem har endnu ikke opfyldt dette krav. Men det betyder ikke, at de er gratisryttere.

Gallamiddag i Moskva

Flynn er især blevet kritiseret for et besøg, han aflagde for nogle år siden i Moskva, der blev betalt af Ruslands officielle udenlandske propaganda tv-kanal Russian Television (RT), hvor han ofter er blevet interviewet.

Under en gallamiddag til ære for RT sad Flynn ved siden af præsident Vladimir Putin. Som modydelse holdt han et foredrag om amerikansk-russiske relationer og Mellemøsten.

Den russiske præsident Vladimir Putin til middag med Michael T. Flynn, der har udsigt til at blive national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump.

Den russiske præsident Vladimir Putin til middag med Michael T. Flynn, der har udsigt til at blive national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump.

Mikhail Klimentyev

I interviewet bliver han spurgt, om det er okay at lade sig udnytte politisk af en udenlandsk propagandakanal. Hertil svarer han: »Jeg kan ikke se nogen forskel på CNN og RT.«

Flynn har endvidere slået til lyd for, at USA under Trump bør genindføre hårde forhørsmetoder som f.eks. waterboarding mod terrormistænkte, dersom de formodes at sidde inde med oplysninger om forestående terrorattentater. Det synspunkt havde han ikke, mens han arbejdede i Pentagon.

»Michael Flynn har udvist foragt for folkeretten, herunder Genève-konventionerne og love og konventioner, der forbyder tortur. Med hans udnævnelse vil kommende præsident Trump vende tilbage til den dystre tid under præsident Bush, hvor menneskeretskonventionerne blev trådt under fode,« siger John Sifton, næstdirektør i Washington for Human Rights Watch.

Til Washington Post sagde Flynn i august, at han nærer stor respekt for Trumps viden om verden udenfor USA.

»Han gjorde et stort indtryk på mig, da jeg mødte ham første gang i august 2015. Han er en meget alvorlig type. Han lytter og stiller gode spørgsmål.«

Dette indtryk af Trump blev bekræftet af en anden pensioneret general, der mødte ham i Trump Tower torsdag.

»Jeg var ærligt talt imponeret. Han er yderst behagelig at være sammen med. Han er intellektuelt nysgerrig om nationale sikkerhedsanliggender. De fleste præsidentkandidater har ikke en særlig dyb viden på det område. Men han stillede fremragende spørgsmål,« sagde Jack Keane i et interview med The New York Times.

Keane er en af de mest respekterede militære tænkere i USA. Han tjente som vicestabschef for hæren og har været rådgiver til Hillary Clinton. En af hans disciple er tidligere general David Petraeus, der i går blev nævnt af The Guardian som en mulig udenrigsminister i en Trump-regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Skal Trump nu bebrejdes, at holder hvad han lovede under valgkampen?

Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

"Tre fjerdedel af NATO’s medlemsstater kommer afsted med at betale ingenting.
Men de skal betale regningen."
Michael T. Flynn

Hva' bilder den røv-general sig mon ind?

Ved han ikke, at vi i Danmark kæmper for at finansiere topskattelettelser, refusion af á conto tilbageholdt udbytteskat til Dubai, elektrificering af jernbanenettet, EFI og meget andet?
Og en velfærdsstat er sandelig ikke billig at drive.

Det er helt uhørt at forlange, at vi skal leve op til Nato-aftalen om 2% af bnp til forsvaret.

USA vendte det blinde øje til med Tyrkiets støtte til IS. Michael Flynn, der blev pensioneret som direktør for Forsvarets Efterretningstjeneste DIA sagde i et interview på Al Jazeera, at så langt tilbage som 2012, vidste den amerikanske administration om opkomsten af IS i Syrien, men det var en overlagt beslutning fra Det Hvide Hus, at bruge IS til at fremme »regimeskifte« dagsorden i landet. Han sagde, at han havde været imod den amerikanske sponsorering udenlandske militante i Syrien.

Michael Flynn, der blev pensioneret som direktør for Forsvarets Efterretningstjeneste DIA sagde i et interview med Al Jazeera for et år siden:Krigen i Irak var en fejltagelse; Det førte til skabelsen af IS. USA bør holdes ansvarlige for, hvad der skete. "Hele systemet" er skyldig i krigsforbrydelser i Irak og Afghanistan. Drone angreb har været en skrækkelige fejltagelse, da de skabte flere terrorister.Der er noget galt med de amerikanske strategier for så vidt som USA investeret mere i konflikter og ikke i at finde løsninger på konflikter. Det er grunden til terrorismen er stigende.Han indrømmede, at så langt tilbage som 2012, vidste den amerikanske administration om opkomsten af IS i Syrien, men det var en "overlagt beslutning" fra Det Hvide Hus, at bruge den til at fremme »regimeskifte« dagsorden i landet. Han sagde, at han havde været imod den amerikanske sponsorering udenlandske militante i Syrien.

Vibeke Rasmussen

CNN fortæller her om Michael G. Flynn, Michael Flynns søn og nærmeste rådgiver, og om dennes støtte på de sociale medier til de mest vanvittige konspirationer.

Der er her ikke tale om fornuftige, rationelle, sunde, tillidsvækkende mennesker, men om 'typer' der burde holdes langt væk fra administrationen i en hvilken som helst demokratisk stat.

Desværre tror skræmmende mange amerikanere blindt på de konspirationer som bl.a. Flynns søn er med til at sprede og som faren bakker op om. Som fx. fra CNNs historie:

Conspiracy theories claiming Hillary Clinton and President Obama would be tried for treason if Trump is elected.

Claiming hackers would release a video of former President Bill Clinton raping a teenage girl.

Calls alt-right social commentator Mike Cernovich, who frequently shares unfounded news stories, "a source I trust."

Shares fake news story claiming Obama flaunted an erection to female reporters in 2008.

Claims about Sen. Marco Rubio's "coke house, gayish dance troupe, and foam parties." […] Baseless article about Rubio being a homosexual …

Re-tweets Paul Watson, editor for the conspiracy website InfoWars, sometimes using the hashtag "#infowars" himself.

Retweets so-called alt-right and links to videos that discuss whether Clinton campaign chair John Podesta had a "torture chamber" and videos claiming Huma Abedin has ties to the Muslim Brotherhood and Saudi terrorists.

Osv, osv …

Det er præcis fordi Flynns politik vil være at komme terrorister til livs derfor ser vi vestens medier nu kører hetz mod manden. Vestlige medier har endnu ikke har modtaget en direkte diktat der kræver at de skal nu modarbejde terrorisme, derfor de stadigvæk støtter op om ISIL og Al-qaeda OG agere som deres pressetjeneste. Men jeg er nu sikker at fra januar skal medierne nok falde på plads. Vi vil der kunne læse lidt mere objektivt om vores terrorister og deres gøren.

Selvfølgelig er Flynn lige så skør som alle de andre vestlige politikere, man skal bare se nogle interviews med ham, det der kører for ham er at han har en anden taktisk tanke end at give våben og støtte til terrorister.