Læsetid: 3 min.

Twitterkonto fælder diktatorsøn for hvidvask i Geneve

I Genève har et komplot af flyspottere og en lokaljournalist skabt en Twitter-tjeneste for diktatorbesøg i byen. På den baggrund har en diktatorsøn nu fået beslaglagt alle sine sportsvogne under et forsøg på at undgå straf for hvidvask af penge
18. november 2016

Hver gang en despot lander med sit privatfly i den schweiziske velhavermetropol Genéve, siger det pling på twitterkontoen ’GVA Dictator Alert’. 

Det er især afrikanske diktatorer med livstidsabonnement på præsidentembedet og en antageligt fyldig pensionsordning i schweizerfranc og under schweizisk diskretion.

Man kan ikke vide, om diktatorerne blot skal til et vigtigt møde i FN, der har sit europæiske hovedkvarterer i Genève, eller måske på privatklinik for at afhjælpe alskens gammelmandssygdomme.

Men alle besøg bør bringes frem i lyset, mener den schweiziske journalist François Pilet, der har lavet sin egen ’Dictatorwatch’.

Han er forarget over, at Schweiz agerer sikker havn for indflydelsesrige personer fra tredjeverdenslande, der kommer for at gemme deres penge af vejen, siger han til Newsweek.

Især præsidentfamilien fra det lille olierige land Ækvatorialguinea er endog temmelig hyppige gæster i Genève. I alt 26 besøg i år. Det er netop trafikken herfra, der har motiveret oprettelsen af GVA Dictator Alert, da fly fra Ækvatorialguinea egentlig slet ikke må lande i Europa.

Herskeren i landet går for at være blandt de fem mest brutale dikatorer i verden.

Den i dag 74-årige Teodoro Obiang Nguema har regeret sit land med jernhånd siden et kup i 1979. De knap 800.000 indbyggere lever i dyb fattigdom, mens statskassen yderst generøst betaler for præsidentfamiliens luksusbehov.

Den nyligt udnævnte vicepræsident og søn af præsidenten, den 47-årige Teodorin Obiang, bor således i det 16. arrondissement i Paris på beskedne 4.000 kvadratmeter fordelt over 101 værelser, og er oftest i behagelig afstand til de ministerielle forpligtigelser, der sikrer ham en officiel ministerløn 8.000 dollar månedligt.

Tager I mine biler?

Newsweek fortæller, at Teodorin Obiang i Genève også har anlagt sig en samling af 11 hurtige biler, blandt andet en 15 millioner kroner dyr Bugatti Veyron, samt en svensk landevejsracer af mærket Koenigsegg, der kun findes syv eksemplarer af i verden.

Da der ved en fransk domstol fornylig kom en anklage mod Obiang junior, efter at han havde forviklet sig ind i en kedelig sag omkring korruption, hvidvask og misbrug af offentlige midler for omkring 1,5 mia. kr. begyndte jorden også i Schweiz at blive for varm under diktatorarvingens fødder, skriver Tagesanzeiger.

Han fik kørt alle sine 11 sportsvogne til lufthavnen i Genève, og selv om bilerne rullede op i et diskret lignende transportfly, lød der alligevel et pling hos GVA Dictator Alert, som blandt andet samarbejder med ngo’en Public Eye, der i årevis har holdt øje med Obiang-familiens gøren og laden.

Talsmand Oliver Classen har i avisen Tages-Anzeiger betegnet det som »skandaløst, at Schweiz først efter pres udefra konsekvent går efter en eftersøgt paria«. Derfor måtte de schweiziske myndigheder nødtvungent træde i aktion og beslaglægge bilsamlingen. Noget kunne tyde på, at også politiet abonnerer på GVA Dictator Alert. 

I Genève har François Pilet travlt med at udbygge tjenesten, der er kommet til verden i et samarbejde med lokale flyspottere, der gladelig leverer deres informationer. François Pilet håber, at GVA Dictator Alert, kan give både ham selv og andre journalister mulighed for at følge diktatorernes rejsevaner, siger han til Newsweek.

Selv om ikke alle diktatorbesøg dækker over skumle forretninger, handler det dog om, at ingen kan leve i fuld diskretion, viser sagen om Teodorin Obiang.

François Pilet håber nu at kunne lave en manual for, hvordan man kan sprede GVA Dictator Alert til andre europæiske byer. Det kan glæde Europas flyspottere, at de mange års trofaste indsats med kikkerter, notesbøger og grillbarbesøg nu også kan tjene samfundet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bill Atkins
  • Niels Duus Nielsen
Bill Atkins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer