Læsetid: 5 min.

Vælgerne er trætte oven på østrigsk valgmaraton

Med det tredje valg på et halvt år står Østrig omsider til at få sig en præsident. Men vælgerkorpset er splittet mellem en ældre EU-venlig, grøn økonomiprofessor og en yngre højrenational flyingeniør, der vil lægge afstand til kansler Merkels flygtningepolitik
Efter knap 11 måneder med valgkamp, får Østrig ny præsident på søndag. Iagttagere spår den højrenationale kandidat Norbert Hofer en snæver sejr.

Efter knap 11 måneder med valgkamp, får Østrig ny præsident på søndag. Iagttagere spår den højrenationale kandidat Norbert Hofer en snæver sejr.

Ronald Zak

1. december 2016

Få dage før præsidentvalget i Østrig har den grønne østrigske præsidentkandidat Alexander Van der Bellen lagt afstand til en demonstration fra venstreradikale grupper, der går under overskriften ’F*ck Hofer’.

Valgkampslederen Lothar Lockl fra Van der Bellens kampagne har i en pressemeddelelse taget afstand fra »ordvalget« om den anden præsidentkandidat Norbert Hofer, skriver Die Presse fra Wien.  

Anti-Hofer-demonstrationen afvikles dagen før præsidentvalget, hvor den højrenationale kandidat Norbert Hofer har en fair chance for at blive valgt til Østrigs næste præsident. Demonstrationen går forbi en række nationalt sindede organisationer, der støtter Hofers kandidatur, for så at ende foran Hofers eget parti, Frihedspartiets, hovedkvarter i Wien.

En Twitter-bruger mener, at man med demonstrationen ikke kunne forestille sig nogen større støtte til Hofer-kampagnen. Mens en østrigsk vælger på Facebook skriver, at »en pro-Van der Bellen-demonstration ville måske være at foretrække«. 

Frihedspartiet, FPÖ, har dog heller ikke holdt sig tilbage. Partifolk har på sociale medier spredt rygter om, at den 73-årige ryger Van der Bellen angiveligt er både kræftsyg og har forstadier til demens.  

Efter knap elleve måneders valgkamp, hvor de politiske temaer er blevet endevendt, spidser det nu for alvor til i Østrig, der på søndag endelig skal have ny præsident. Det sker efter et annulleret valg i maj, som følge af uregelmæssigheder, samt en udsættelse af den nye valgdato med yderligere et par måneder, fordi limen på kuverterne til brevstemmerne var for dårlig. 

Læs leder: Ung, hip, offer og stærkt højrenational

Ved søndagens valg kan det øjensynligt blive lige så tæt som ved valget i maj måned, hvor den EU-venlige kandidat Alexander Van der Bellen vandt med knap 30.000 stemmers forspring på et løfte om kontinuitet. Modstanderen Norbert Hofer lover at styrke den nationale selvbevidsthed og selvbestemmelse.

Siden seneste valg er der kun sket meget få vælgerforskydninger, men de fleste iagttagere nævner i dag Frihedspartiets Norbert Hofer som let favorit. 

Ikke mindst fordi mændene, de ældre og landbefolkningen står bag ham. Disse grupper er også flittigere til at stemme end Alexander Van der Bellens kernevælgere, der er yngre, mere veluddannede og typisk byboere. Dette kan være med til at forskyde valgresultatet med de afgørende stemmer. 

Flygtningepolitik fylder

Fordi valget er så tæt, går kandidaterne efter at mobilisere følelser, hvor de kan, vurderer politologen Thomas Hofer.

»Det bliver den kandidat, der er bedst til at engagere folk følelsesmæssigt, der kommer til at vinde,« siger han. 

Norbert Hofer forsøger at bruge asyl- og flygtningepolitikken som brækjern til at vise sig som patriot for landet. Selv om dette politikområde slet ikke er et anliggende for en østrigsk præsident.

Hofer angriber også på valgplakater og i tv-studierne den tyske kansler Angela Merkel.

»Angela Merkel har lavet store fejl og skadet Europa,« lød det fra Norbert Hofer i den seneste tv-duel med sin modstander. Den EU-lunkne Hofer understregede, at han har gode relationer til politikere i USA og Rusland, og at han vil forsøge at styrke båndene til disse lande.

Det fik Alexander Van der Bellen til at understrege, at Østrig med Hofer som præsident vil fjerne sig mere fra EU.

Bliver Norbert Hofer præsident, har han lovet, at han bl.a. vil sætte fremtidige handelsaftaler til folkeafstemning, selv om det ikke er krævet i den østrigske forfatning.

Det kan være med til at undergrave den siddende regering af socialdemokrater, SPD, og de konservative fra ÖVP, der tidligt i valgprocessen fik sendt deres kandidater ud i kulden af vælgerne.

Mens SPD anbefaler sine vælgere at stemme på Van der Bellen, har de konservative fra ÖVP undladt at give en anbefaling til deres vælgere.

Læs også: Østrigs præsidentkandidat: EU kan ikke inkludere ikkevestlige værdier

Det har dog udløst en mindre skandale, at den magtfulde politiske ordfører for de konservative, Reinhold Lopatka, har sagt, at han vil stemme på Norbert Hofer. Især fordi han i kulissen arbejder for, at de de konservative og Frihedspartiet på sigt skal kunne danne regering sammen, skriver Süddeutsche Zeitung. 

Det er et kontroversielt synspunkt. For det var netop den regeringskoalition, der i årene 2000-2007 regerede Østrig og gav massiv negativ international presse, fordi Frihedspartiet med den daværende partiformand Jörg Haider ofte ytrede sig stærkt fremmedfjendligt. Samtidig var det en regering, der endte med at gå af på grund af korruption.

Alexander Van der Bellen har sagt, at han ikke ønsker, at Østrig, som det første vesteuropæiske land, skal ledes af en nationalistisk præsident. For sker det, kan det også hurtigt sætte gang i en østrigsk valgkamp, der kan udløse valg i utide.

Østrigerne skal først i 2018 til stemmeurnerne, og den nye kansler, Christian Kern, SPD, ønsker angiveligt ikke at opløse regeringen før tid – også fordi Frihedspartiet FPÖ ligger forrest i meningsmålingerne. Vinder Norbert Hofer præsidentposten, kan partiets popularitet stige yderligere. 

Hjemstavnen tæller

De to præsidentkandidater var i den seneste tv-duel mere afdæmpede end ved de tidligere dueller. For at bevare en sidste rest af statsmandsværdighed, skrev flere tyske medier.

En tredjedel af vælgerne anser begge præsidentkandidater for at være næstbedst og et kompromis – de er vant til at sætte deres kryds andetsteds. 

For Alexander Van der Bellen er det blevet en fordel, at han kan bruge den ovenud populære sangtroubadur Rainhard Fendrichs sang ’I am from Austria’ i sin kampagne. Sangen går for at være den uofficielle nationalmelodi, og Van der Bellen spiller på de nationalistiske følelser ved i en valgvideo at gå tur med sine hunde i bjergene. 

Læs også: ’Man har efterladt folk nede i kælderen, hvor deres had langsomt er gæret’

Mange af de etablerede politikere støtter op om den grønne kandidat, men det tager partiformand for Frihedspartiet i delstaten Burgenland, Christian Ries, helt afslappet.

»I USA stod alle de etablerede og kendisserne bag Clinton, mens Trump fik folkets stemmer. Sådan tror jeg også det vil blive i Østrig«, udtaler han.

Siden Donald Trumps valgsejr har der været talt om en følgeeffekt for det østrigske valg. Trumps person møder dog afvisning fra 85 procent af østrigerne, viser nylige undersøgelser.

Den mulige negative opmærksomhed kan være en fordel for Van der Bellen, hvis valgkampsleder Lothar Lockl har sagt til Deutschlandradio, at valget af Donald Trump i USA fungerer som en slags advarsel til de østrigske vælgere.

»Jeg tror, der vil være en indirekte effekt fra USA-valget. Når man ser denne polarisering, og når anderledes tænkende angribes verbalt, som Trump gør det, så kan det motivere vælgere til at give deres stemme til en helt anden type kandidat.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu