Læsetid: 2 min.

AfD: Ofrene er ’Merkels døde’

Politiseringen af mandagens tragedie i Berlin begyndte, allerede inden nogen turde konkludere, at der var tale om terror
21. december 2016

Dommen over Tysklands kansler, Angela Merkel, blev hurtigt afsagt på Twitter, efter at en lastbil torpederede et julemarked i Berlin mandag aften:

Ofrene i Berlin er »Merkels døde«, skrev en af de ledende Alternative für Deutschland-politikere Marcus Pretzell allerede mandag aften på sin Twitter-konto, inden nogen vidste, om der var tale om en ulykke eller et angreb.

Tirsdag, hvor det endnu ikke stod klart, hvad motivet til angrebet var, manede Christian Lindner, formand for det liberale parti FDP, til besindighed.

»Ethvert forsøg på at slå politisk mønt af denne situation vidner om manglende karakter,« sagde han i et interview med tv-stationen Phoenix.

Men også AfD’s formand, Frauke Petry, der er kæreste med AfD-politikeren Marcus Pretzell, skrev tirsdag morgen med klar adresse til Merkel, at det er kanslerens flygtningepolitik, der er den egentlige skyldige. 

»Vi må ikke gøre os illusioner. De gerninger er opfostret i et miljø, der systematisk og med høj risiko er blevet importeret hertil ... Tyskland er ikke længere et sikkert land. Det er kanslerens pligt at sige dette ærligt. Når hun ikke gør det, så gør jeg det i stedet,« lød det fra Frauke Petry. 

FDP-formand Christian Lindner siger derimod, at tyskerne ikke skal lade sig slå ud af kurs. 

»Vi skal ikke ændre vore liv. Det er netop det, som terroristerne ønsker,« sagde han og henviste til, at mistænksomhed og angst ikke må være det, man møder flygtninge med. 

Svært dilemma

Kansler Angela Merkel gik tirsdag formiddag på tv med en erklæring, der gengiver det særlige dilemma, som hun står i, hvis det viser sig, at gerningsmanden er en flygtning.

»Det er særligt svært at bære, hvis det kan bevises, at denne handling er begået af en flygtning. Det er et slag i ansigtet på dem, der engagerer sig i flygtningene, men også over for de mennesker, der med rette søger beskyttelse i vores land,« lød det fra kansler Angela Merkel.

Professor i politik ved Kølns Universitet Thomas Jäger siger til tv-stationen Phoenix, at Merkel står i en følsom situation, fordi hun anses for at have været medvirkende til, at flygtninge kom til Tyskland i stort tal, og samtidig skal stå på mål for den kriminalitet, de måtte begå.

»Derfor har Merkel en særlig retorisk opgave i at være imødekommende over for angste borgere, og samtidig skulle berolige,« siger professoren.  

Der er igen og igen blevet sagt af de ledende tyske politikere, at sikkerhed altid har sprækker og aldrig kan blive fuldstændig. Angela Merkel sagde det på denne måde:

»Også jeg spørger mig selv, ligesom millioner af mennesker gør, hvordan vi kan leve med, at en morder angriber et sted, hvor man kommer for at hygge sig og nyde livet. Men heller ikke jeg har noget enkelt svar på det.«

Den tyske præsident Joachim Gauck siger, at »selv om vi er rystede, er vi ikke rystede i vores overbevisning. Det vil ikke splitte vores sammenhold, det bliver stærkere, når vi bliver angrebet. Vi passer på hinanden. Borgerne kan stole på, at myndighederne gør, hvad de kan, for at sikre, at Tyskland forbliver et fredeligt land.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu