Nyhed
Læsetid: 4 min.

Assads drømmescenarie er blevet til virkelighed

Efter Aleppos fald er der ikke længere et moderat alternativ til Assad i Syrien. Den syriske borgerkrig er reduceret til et opgør mellem en af verdens værste diktatorer og en fælles islamistisk fjende. Dermed er en politisk aftale med Assad-regimet rykket adskillige skridt nærmere, vurderer Syrien-eksperter
Efter Aleppos fald er der ikke længere et moderat alternativ til Assad i Syrien. Den syriske borgerkrig er reduceret til et opgør mellem en af verdens værste diktatorer og en fælles islamistisk fjende. Dermed er en politisk aftale med Assad-regimet rykket adskillige skridt nærmere, vurderer Syrien-eksperter

Cem Genco

Udland
15. december 2016

Aleppo er faldet. Det står klart, selv om bomberne fortsat regner ned over Syriens største by, og et ukendt antal civile og oprørere stadig befinder sig i kældrene under de rygende ruiner.

Med tabet af Aleppo, er de moderate syriske oprørere reelt knækket, vurderer flere Syrien-eksperter. Og scenen er dermed overladt til de mange islamistiske grupper, der kæmper for forskellige grader af et islamistisk diktatur.

»Krigen stopper ikke her,« siger Johannes Riber Nordby fra Forsvarsakademiets Institut for Strategi.

»Men den vil ændre karakter,« siger han. Først og fremmest vil krigen være reduceret til et opgør mellem Assad-regimet på den ene side og en række islamistiske grupper på den anden side.

»Efter Aleppo er der ikke meget tilbage af den moderate opposition. Deres dage er talte,« siger han.

Storoffensiv

Danmarks tidligere ambassadør i Syrien, Rolf Holmboe er helt enig og forudser, at Assad-regimet i løbet af de kommende uger og måneder vil være i stand til at nedkæmpe store dele af den resterende opposition i forstæderne til Damaskus, i Idlib-området vest for Aleppo og i den lille Daraa-lomme syd for hovedstaden.

Forberedelserne til en storoffensiv omkring Damaskus er allerede i dag, fortæller Holmboe, der stadig følger den syriske borgerkrig tæt som fellow på Canadian Global Affairs Institute i Ottawa.

»Aleppos fald er præsident Assads store chance for at afslutte krigen på egne betingelser,« skriver han i en analyse i den canadiske avis Globe and Mail.

Naser Khader, der ud over at være medlem af Folketinget for De Konservative også er seniorfellow ved den konservative udenrigspolitiske tænketank Hudson Institute i Washington har tilsvarende svært ved at få øje på et reelt alternativ til Assad-regimet efter Aleppos fald.

»Der er stadig små grupper af moderate oprørere rundt omkring i Syrien, men jeg er meget pessimistisk med hensyn til deres fremtid. Hvad har de fået ud af at være moderate? De har tigget og bedt om hjælp fra Vesten, men hvad har de fået? Ingenting,« siger han og kalder den manglende støtte til den moderate, sekulære opposition i Syrien for et »gigantisk svigt«.

Assads drømmescenarie

De tre Syrien-eskperter er enige om, at scenen nu er overladt til de islamistiske oprørsmilitser i Syrien: Islamisk Stat, den tidligere Nusra Front og Ahrar al-Sham, der i varierende grader går ind for et islamistisk styre i Syrien.

USA og resten af vesten får derfor meget svært ved at finde oppositionskræfter at samarbejde med, mener de.

»Der er stadig moderate oppositionspolitikere uden for Syrien, men blandt oprørsgrupperne inde i landet bliver det svært at finde allierede,« siger Naser Khader.

Både han, Johannes Riber Nordby og Rolf Holmboe bekræfter over for Information, at det er præcis denne situation, den syriske diktator Bashar al-Assad har forsøgt at fremkalde i håbet om, at hans eget styre vil fremstå som det eneste mulige alternativ til islamisterne.

»Der er reelt ikke længere et alternativ til Assad,« siger Rolf Holmboe og mener, at en politisk aftale med det syriske regime er rykket et stort skridt nærmere efter Aleppos fald.

Det er både Naser Khader og Johannes Rieber Nordby enige i. Men de understreger begge, at et samarbejde med den syriske diktator om at bekæmpe den fælles fjende ikke ligger lige om hjørnet.

»Der skal gå en rum tid, før Assad bliver spiselig igen, efter det der er sket i Aleppo,« som Riber-Nordby udtrykker det.

Etnisk udrensning

I den kommende tid vil borgerkrigen desuden skifte karakter fra frontkrig til guerillekrig, vurderer eksperterne. Afslutningen på belejringen af Aleppo vil frigøre en stor del af det syriske regimes militære styrker, som så vil blive brugt mod de tilbageværende oprørsenklaver.

»Hvis jeg var oprørsleder i Syrien, ville jeg allerede nu lægge en ny strategi,« siger Johannes Riber. Nordby.

»Fremover bliver det her ikke en krig om terorritorier, det bliver en guerillakrig med nålestiksangreb på regimemål såsom politistationer, strategisk vigtige bydele osv.,« siger han.

Selv om krigslykken i øjeblikket er med Assad-regimet, mener Naser Khader, at styret i Damaskus reelt har opgivet at genetablere kontrollen med hele landet. Og det er Riber Nordby enig i.

Assad satser på at fastholde kontrollen over de områder, han kontrollerer i dag, og Khader understreger, at en etnisk udrensning allerede er i gang i flere Damaskus-forstæder, hvor tidligere rent sunnimuslimske kvarterer nu er ved at blive overtaget af regimetro shiamuslimer.

Grænser for støtte

Johannes Riber Nordby mener heller ikke, at det syriske regime vil være i stand til at erobre hele landet tilbage. I den forløbne uge har Islamisk Stat eksempelvis generobret ruinbyen Palmyra i den østlige del af landet, og det ser han som et klart tegn på, at regimets militære kapacitet er mere begrænset, end de fleste tror.

»Assad har mistet rigtig mange mænd i løbet de sidste fem år, og selv om han i øjeblikket får hjælp fra tusindvis af Hizbollah-stryker og andre shiitiske militser er det begrænset, hvor store områder han kan holde,« siger den danske militæranalytiker.

Både Holboe og Riber understreger da også, at al vigtig infrastruktur, landbrugsjord osv. ligger i den vestlige del af landet. Efter erobringen af Aleppo har Assad-regimet nu kontrol over landets fem vigtigste byer og flådebasen Tartu. Og det er stort set, hvad Assads russiske og iranske allierede ønsker at opnå, mener Riber.

»Rusland er først og fremmest interesseret i Tartu-basen og iranerne i at sikre Hizbollah-militsen mulighed for at operere i landet. Begge dele er på plads nu, så spørgsmålet er, hvor meget længere deres støtte til Assad rækker,« siger han.

Mens Holmboe forudser, at USA med Trump ved roret kan finde på at etablere et tæt samarbejde med Rusland og Assad om at bekæmpe Islamisk Stat i Syrien, påpeger både Khader og Riber, at det stadig er fuldstændig uklart, hvilken kurs USA’s nye præsident Donald Trump vil vælge i forhold til Syrien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hér er en uafhængig journalist, Eva Bartlett fra Canada, som siden 2014 har været i Syrien seks gange, herunder flere ophold i Aleppo, og hendes nylige redegørelse for det såkaldt moderate alternativ til Assad: https://www.youtube.com/watch?v=uap0GwBYdBA

Bartlett beretter om det moderate alternativs brud på våbenhviler, om det moderate alternativs brug af hjemmelavede kemivåben, om undertrykkelse af, overgreb på civile gennem den +4 år lange besættelse - og om hospitalsødelæggelser (fsva. de har fundet sted).

Anders Barfod, Hans Aagaard, Jan Kauffmann, Niels Duus Nielsen, Søren Wegner, Tom Clark, Jesper Nielsen, Palle Yndal-Olsen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar

Og hér en på flere måder både ret illustrativ og informativ debat af kilder og fakta i den helt aktuelle situation i og omkring Aleppo, med deltagelse af bl.a. Vanessa Beeley - som har talt med adskillige af de civile, som i disse dage evakueres fra Aleppo: https://www.youtube.com/watch?v=Q1ia7AsXFsc

Hans Aagaard, Jesper Nielsen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar

"Aleppo er faldet" skriver Information. Information står altså på samme side som oprørerne/terroristerne/jihadisterne i Øst Aleppo. Vi er nogle stykker der mener, at Aleppo er blevet befriet. Befriet for fire års terror fra jihadisterne i Øst Aleppo.

"Med TABET af Aleppo, er de moderate syriske oprørere reelt knækket". Så bliver det næppe mere grotestk. "Tabet" skriver Information. Selv vestlige efterretninsgkilder har erkendt, at Øst-Aleppo var domineret af jihadister og absolut ikke "moderate" terrrorister. Men Information mener, at Øst-Aleppo var "moderate syriste oprøreres" stronghold. Det er vist ny rekord i fakta-resistens.

Per Torbensen, Anders Barfod, johnny lang, Hans Aagaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Wegner, Tom Clark og Jesper Nielsen anbefalede denne kommentar

Journalistisk førstehåndsbeskrivelse fra Aleppo efter befrielsen v. Vanessa Beeley...

https://www.youtube.com/watch?v=mgnTskvdYi0

Beeley modsætter sig i sagens tjeneste journalistisk personfixering, men her må jeg opponere mildt: Man skal være svært empatisk hæmmet, hvis man ikke stadig kan spore det oprindelige chok i hendes (meget personlige) ansigt, mens hun beskriver virkeligheden i Aleppo, før, under og (her især) efter befrielsen. At det må være svære tider for inkarnerede Mockingdesbird-ofre (ingen nævnt, ingen glemt) er ikke så underligt. Tænk at få sit verdensbillede destrueret så eftertrykkeligt, at man - billedeligt talt - må bruge sorte huller for at forklare tyngdeloven, så snart den første overlever dukker frem fra ormehullet Aleppo. Held og lykke med det i øvrigt...

Putinisme, min bare... Pfft, Putin har - nuvel, poetisk beskrevet og alle sine reelle, såvel som opdigtede fejl til trods - gjort mere for verdensfreden end samtlige amerikanske regeringer siden Pocahontas dage som moderat oprører i en verden, hvor 'præ-USA' dræbte indianske medicinmænd og andre 'hospitalsenheder' en masse...

Mvh (og med løftede arme)...