Nyhed
Læsetid: 4 min.

Assads store sejr

Det syriske regime har erobret størstedelen af det oprørske Østaleppo, titusindvis af civile flygter fra den sønderbombede by, der flyder med døde og sårede. Assad er nu tæt på at være urørlig, siger tidligere topdiplomat
Pro-Assad militser fotograferet i Aleppo søndag 11. december. Den syriske hær kontrollerer nu næsten hele byen

Pro-Assad militser fotograferet i Aleppo søndag 11. december. Den syriske hær kontrollerer nu næsten hele byen

Polfoto

Udland
13. december 2016

Krigen om Aleppo er slut. Ifølge kilder på begge sider af konflikten har det syriske regime nu kontrol med stort set hele den oprørske by. Omkring 100.000 civile er de seneste dage flygtet ud af byen, hvor gaderne ifølge tilbageværende læger flyder med døde og sårede, som ingen længere kan tage sig af.

Aleppo var de moderate oprøreres sidste store højborg, og byens fald betragtes derfor som et helt afgørende vendepunkt i den seks år lange borgerkrig.

»Assad-regimet er stort set urørligt nu,« siger den tidligere topdiplomat Ralf Holmboe, der har fulgt den syriske borgerkrig på allernærmeste hold, først som mangeårig dansk ambassadør i Syrien og siden som fellow ved Canadian Global Affairs Institute i Ottawa.

Også mellemøstspecialist Helle Malmvig fra Dansk Institut for Internationale Studier kalder erobringen af Aleppo »en stor sejr for Assad«. »Det er afslutningen på oprøret mod det syriske regime, som vi hidtil har kendt det,« siger hun.

Oprørere og civile fanget

De seneste dage har USA og Rusland forhandlet intenst om en aftale, der kunne afslutte krigen om Aleppo, men endnu tyder intet på, at det vil lykkes stormagterne at nå til enighed, før byens skæbne bliver afgjort på jorden.

Det, USA og Rusland har forhandlet om, er en overgivelsesaftale, som gør det muligt for de tusindvis af oprørere, som stadig befinder sig i Aleppo, at slippe væk. Men en sådan aftale er Rusland næppe interesseret i at indgå, mener eksperterne.

»USA og FN forsøger at få en aftale i stand, men det har Rusland indtil videre afvist,« siger Helle Malmvig. Også Holmboe tvivler på, at en aftale, der giver oprørerne mulighed for at forlade byen, bliver til noget, før det er for sent.

»Der er ingen tvivl om Aleppos fald, det eneste spørgsmål er, om de tusindvis af oprørere, der er tilbage i byen, vil blive slået ihjel eller ej,« siger han.

Ifølge den syriske menneskeretsorganisation Syrian Observatory for Human Rights havde oprørerne i går aftes kun kontrol over ganske få procent af det østlige Aleppo. Og samme melding kommer fra syriske regeringsmedier og det russiske forsvarsministerium.

Ifølge russiske medier har mere end 2.000 oprørere i Aleppo overgivet sig, men de oplysninger er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

Til gengæld er der enighed om, at en stor del af civilbefolkningen er flygtet ud af det østlige Aleppo de seneste dage. Flere vestlige tv-stationer har vist billeder af tusindvis af kvinder, børn og ældre på vej ind i de regimekontrollerede dele af byen.

For drenge og unge mænd er det imidlertid forbundet med stor fare at forlade de oprørskontrollerede områder, siger Rolf Holmboe. Syriske regeringsmedier har da også vist billeder af adskillige unge mænd, som bliver arresteret af det syriske sikkerhedspoliti, der er kendt for systematiske forsvindinger, tortur og mord på systemkritikere.

Holmboe fortæller, at den syriske sikkerhedstjeneste bl.a. tjekker de unge mænds konto på de sociale medier for at se, om de har været involveret i oppositionelle aktiviteter mod regimet.

Mere end 20.000 indbyggere i Aleppo er blevet dræbt i løbet af de seneste fire år, vurderer den syriske menneskeretsorganisation Syrian Observatory for Human Rights. Mere en 80 procent af ofrene befandt sig i de oprørskontrollerede dele af byen.

Mere end 20.000 indbyggere i Aleppo er blevet dræbt i løbet af de seneste fire år, vurderer den syriske menneskeretsorganisation Syrian Observatory for Human Rights. Mere en 80 procent af ofrene befandt sig i de oprørskontrollerede dele af byen.

Polfoto

Opgør med islamister

Både Holmboe og Malmvig understreger, at den syriske borgerkrig ikke slutter med Aleppos fald, men krigen vil ændre karakter i den kommende tid.

»Krigen vil ændre sig fra at være en kamp om territorier til en mere guerillaagtig krig,« siger Helle Malmvig. For selv om det syriske regime kan indtage Aleppo, betyder det ikke, at Assad-regimet kan genetablere kontrollen over hele landet.

Det er Rolf Holmboe, der har en fortid som officer i det danske forsvar, enig i.

»Assad har nu kontrol over landets fem store byer, kystområdet og hele den centrale infrastruktur i landet – hele den bæredygtige del af Syrien – men der vil stadig være store områder, som han ikke kan kontrollere.«

Til forskel fra tidligere er der imidlertid kun tale om områder, som styres af militante, islamistiske oprørsgrupper. I det østlige Syrien sidder Islamisk Stat stadig på deres selvudråbte »hovedstad«, Raqqa, og i går generobrede bevægelsen også kontrollen med den historiske by Palmyra.

I det nordlige Syrien kontrollerer den islamistiske Nusra Front et større område i Idlib-provinsen, vest for Aleppo, mens andre islamistiske oprørsgrupper har kontrol med en række forstæder til Damaskus.

»Efter Aleppo er der med enkelte undtagelser kun de mere islamistisk styrede oprørslommer tilbage,« siger han og understreger, at det netop har været det syriske regimes plan at få oprøret til at fremstå som et valg mellem Assad og den militante islamisme.

»Hvis borgerkrigen i Syrien kan reduceres til at være et spørgsmål om at nedkæmpe et islamistisk oprør, så er vejen i Putins optik banet for en politisk alliance mellem Rusland, USA og Assad,« mener han og forudser, at det netop vil være et sådant fait accompli, som Rusland og dets allierede i Syrien har tænkt sig at præsentere USA’s kommende præsident, Donald Trump, for, når han den 20. januar overtager tøjlerne i Det Hvide Hus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her