Læsetid 2 min.

Det bedste fra Informations udlandsredaktion 2016

Briterne stemte sig ud af EU, terroren bredte sig over hele Europa, amerikanerne valgte Trump, og hele verden så til, mens Aleppo blev bombet. Et år verden blev rystet. Vi har samlet noget af det bedste fra Udlands-redaktionen i år
Briterne stemte sig ud af EU, terroren bredte sig over hele Europa, amerikanerne valgte Trump, og hele verden så til, mens Aleppo blev bombet. Et år verden blev rystet. Vi har samlet noget af det bedste fra Udlands-redaktionen i år

Mia Mottelson

25. december 2016

Da vi gik ind til 2016, var ’postfaktuel’ ikke et ord, vi brugte. Brexit og Trump var da på dagsordenen, men vi havde ikke regnet med, at de ville blive der.

De forandringer i verden, vi har været vidne til i de sidste 12 måneder, har med Francis Fukuyamas ord bragt os ind i en ny virkelighed, og han synes den er forfærdelig. Sådan har vi det ikke, vi vil bare gerne forstå den og de mennesker, der har skabt den.

I det følgende har vi udvalgt nogle af de vigtigste og bedste artikler fra Udland i 2016.

1. Brexit

Selv om vi netop havde stemt nej til mere EU herhjemme, kom det bag på de fleste, at briterne tog skridtet videre og stemte sig ud unionen. Inden valget tog vores Europakorrespondent Mette Rodgers til Manchester, hvor EU og udenlandske investeringer ellers kun har skabt velstand og vækst. Men i forstaden Bolton oplever de kun de udenlandske indvandrere, siger pubejeren Paulina: »Jeg har boet her hele mit liv, og jeg kan ikke kende det længere.«

2. Terror

Indvandrere er også kommet i fokus hos flygtningeduksen Tyskland oven på det voldsomme terrorangreb på et julemarked i Berlin. Men gennem hele året har Europa været plaget af større og mindre angreb, ofte udført af såkaldt enlige ulve, der ikke engang har haft forudgående kontakt med den terrororganisation, hvis navn de påkalder sig. Islamisk Stat er tidens stærkeste terrorbrand for vrede unge mænd, skriver sikkerhedsreporter Charlotte Aagaard.

3. Mosul

På hjemmebanen er Islamisk Stat trængt i defensiven. Den irakiske hær har godt hjulpet på vej af allierede militser og den internationale koalitions bombetogter indledt offensiven mod islamisternes sidste store by i Irak, Mosul. Men soldaterne er som hele nationen plaget af mere end et årti med krig, rapporterer Mellemøstkorrespondent Waleed Safi fra fronten. En måned efter reportagen blev en af soldaterne, Ahmed Talqa, dræbt i kamp.

4. Syrien

På den anden side af grænsen er billedet langt mere broget. Islamisk Stat kontrollerer sadig store dele af Syrien, mens Assad-regeringen med iranske og russiske allierede har trængt oprøret i bund og sønderbombet Aleppo. Midt i den mere end fem år lange borgerkrig forsøger folk at overleve på tværs af de skiftende alliancer. Som eksempelvis denne lastbilchauffør, som sælger IS-olie til både regering og oprørere. Vores syriske journalist Daham Alasaad har mødt ham.

5. Rusland

Krigen i Syrien har også kastet triste skygger over vores forhold til Rusland. Men der var faktisk engang, hvor russerne udviste stort talent for demokrati og revolutionær adfærd. Akkompagneret af fotos fra datidens måske bedste fotograf bag jerntæppet, Stig Stasig, gør journalist og forfatter Vibeke Sperling status over 25-året for Sovjetunionens sammenbrud.

6. USA

I november skete så vel nok årets største rystelse af den verden, vi troede, vi kendte. Vores chefredaktør Rune Lykkeberg forklarede det efter valget med en vrede mod et politisk system, som ikke har leveret løsninger til befolkningen. Nogle måneder inden valget besøgte USA-korrespondent Martin Burcharth og fotochef Sigrid Nygaard denne fattige hvide del af Appalache-bjergene, hvor folk føler sig glemt af Amerika og er mistroiske over for udefrakommende.

7. Latinamerika

Bevæger man sig sydpå, er de heller ikke gået fri af skiftet. Efter godt 15 års politisk rød dominans er Latinamerika gået fra socialisme til populisme. Stærkeste eksempel er Venezuela, der engang var foregangsland for blandt andet Enhedslisten herhjemme, men som international sekretær, Pelle Dragsted, i dag kalder et forfejlet eksperiment.

8. Kina

Men i Riget i Midten står de røde endnu. Her har vi i år været så heldige at kunne udstationere kinesisktalende Laura Dombernowsky i Beijing, hvor hun gør os klogere på en del af verden, de færreste nogensinde får adgang til. I denne historie er hun taget på besøg til den landsby, hvor hendes svigerfamilie har boet i ti generationer. Nu skal landsbyen rives ned, og beboerne flyttes ind til byen.

9. Afrika

På landet i Malawi gad de nok godt blive flyttet til byen. I hvert fald har landbefolkningen i år sultet, da høsten igen slog fejl. Ligesom store dele af Sydøstafrika led de sidste år under oversvømmelse, og i år var det så tørke, der udløste en forudsigelig hungersnød. Med journalist Philip Roin på reportagen var også en ny teknik, der med 360-grader videoer kan placere én midt i madkøen, så man selv kan kigge sig om.

10. Grøn omstilling

Den forudsigelige katastrofe skyldes naturligvis klimaforandringerne, der i år har givet en usædvanlig kraftig El Niño og en alarmerende afsmeltning af havisen ved polerne. Et mere overset globalt problem er måske, hvor forurenet kloden er med plastic. En rapport regnede sig i år frem til, at vi i 2050 med den nuværende kurs vil have mere plastik i havene end fisk, skriver klimajournalist Jørgen Steen Nielsen.

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu