Læsetid: 3 min.

De danske bæredygtige løsninger skal frem på verdensmarkedets hylde

Vi kunne blive langt bedre til at eksportere Danmarks bæredygtige løsninger til resten af verden. Men bare rolig, der bliver masser at lave for alle, hvis vi skal have verden og planeten til at hænge sammen
7. december 2016

Når vi taler om vækst i Danmark, behøver det ikke handle om at producere og forbruge flere varer, som vi dybest set ikke har brug for, og som hurtigt går i stykker, så vi kan købe nogle nye. Faktisk bør det handle om det modsatte: at producere flere kvalitetsløsninger, som er billigere i længden.

Der er for eksempel masser af rum til vækst, når vi taler eksport af bæredygtige løsninger på verdens mange problemer, som FN’s 17 mål for bæredygtig udvikling peger på. Danmark burde i langt højere grad kunne eksportere løsningen for vores styrkeområder som landbrug, fødevarer, energi, miljø, vand, sundhed og velfærd.

Vi er allerede godt i gang. Forudsætningerne er i høj grad til stede, men lidt mere samfundsmæssig konsekvens vil være godt, hvis det skal lykkes.

Centralt står, at vi skaber arbejdspladser til et bredt spektrum af befolkningen, og her er det tydeligt, at det ofte ikke bliver opfyldt af aktiviteter i finanssektoren og inden for informationsteknologien.

Men bare rolig – vi står over for store samfundsomstillinger i de kommende årtier, og de vil kræve enorme investeringer også i fysiske anlæg, nye teknologier og produkter. Det er en udvikling, vi indtil videre kun så småt er ved at komme i gang med og slet ikke endnu har erkendt omfanget af. Der bliver masser at lave for alle, hvis vi skal have verden og planeten til at hænge sammen.

Læs også: Noget nyt spirer frem i Europa

Dyrt at være fattig

Verdensmarkedet efterspørger i stigende grad systemløsninger – det vil sige samlede pakker af komponenter og teknologier, der løser et komplekst problem – fremfor indkøb af en masse enkeltdele, som man derefter selv skal sætte sammen. Den udvikling vil fortsætte, og her er vi dårligt stillet i Danmark, for langt hovedparten af danske eksportvirksomheder er komponentleverandører, og det er faktisk ikke for meget at sige, at vi helt mangler et leveranceapparat til eksport af systemløsninger i Danmark.

Det er et yderst påtrængende problem, for verdens komponentleverandører rykker i disse år nedad i værdikæderne og oplever dermed øget pres på deres indtjening. Vi skal kunne levere fremtidens systemløsninger indenfor vores vigtigste styrkepositioner i Danmark. Det kræver stærke konsortiedannelser for at lykkes, ofte med både private og offentlige aktører.

Det kræver selvsagt også, at vi investerer synligt, innovativt og visionært i de styrkepositioner, som vi ønsker at satse på, for verden flytter sig hurtigt i dag, så vi skal være på stikkerne for at skabe og bevare førerpositioner.

Et andet forhold er også af stor betydning: Danske produkter og teknologier er typisk dyrere i anskaffelse end mange af deres konkurrenter – i høj grad fordi danske produkter har høj kvalitet, holder længere og er billigere i drift og vedligehold.

De er med andre ord ofte billigere set over deres levetid eller vurderet på, hvad der på nydansk hedder 'Total Cost of Ownership' (TCO). Vi kender det fra vores egen husholdning – det er samlet set billigere at købe en 50 procent dyrere vaskemaskine, hvis den holder dobbelt så længe og kræver færre reparationer – men man skal jo have pengene til rådighed i købssituationen (det er dyrt at være fattig).

TCO er selvklart det rigtige, økonomiske kriterium at købe ind efter – men det er ikke en særlig udbredt praksis på store dele af det globale marked i dag, og det er en betydelig udfordring for danske eksportører.

Desværre er TCO heller ikke en særligt udbredt indkøbspraksis i det offentlige Danmark af en lang række årsager, og det er trist – både fordi det er uansvarlig omgang med skatteydernes penge, og fordi det ikke støtter effektivt op om eksport af danske kvalitetsprodukter. Her vil en opstramning af offentlig dansk indkøbspraksis derfor være en gevinst for alle.

Et leveranceapparat til systemløsninger og TCO-fokus i offentlige indkøb ønskes til jul.

Henrik Kærgaard er udviklingschef på tværs i Niras

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Kongstad Nielsen
  • Lise Lotte Rahbek
Michael Kongstad Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer