Læsetid: 2 min.

Gambias diktator går ikke uden kamp

Den gambiske præsident, Yahya Jammeh, nægter alligevel at anerkende sit valgnederlag. Han påstår, at der er sket fejl
17. december 2016

Knap havde vi nået at trykke sidste weekends historie om den overraskende fredelige magtoverdragelse, som tegnede sig i Gambia, før den siddende præsident, Yahya Jammeh, alligevel gjorde indsigelser og skabte fornyet uro.

Den 51-årige diktator kom til magten ved et militærkup i 1994, men tabte 1. december præsidentvalget til forretningsmanden Adama Barrow, som fik 263.515 stemmer, svarende til 43,3 pct., mod Jammehs 39,6 pct. eller 212.099 stemmer.

Adama Barrow blev blot en måned inden valget udnævnt som leder af den nydannede koalition. Koalitionen består af landets syv oppositionspartier, som er gået sammen med det fælles mål at vinde valget og gøre en ende på Yahya Jammehs 22-årige regeringsperiode.

Ifølge Al Jazeera skulle Yahya Jammeh efter planen træde tilbage 19. januar.

Dagen efter valget erklærede præsidenten sit nederlag. Men nu påstår han, at valget var præget af massiv valgsvindel og en lang række fejl begået af valgmyndighederne. Derfor kræver Yahya Jammeh omvalg samt omtælling af stemmer.

Siden Jammehs udmelding har Gambias sikkerhedsstyrker bevogtet bygningen for den Uafhængige Valgkommission og forhindret dens formand og medarbejdere i at komme ind.

FN har truet med alvorlige sanktioner imod Jammeh, hvis han forsøger at blive ved magten.

»For Hr. Jammeh ender det her, og han kan under ingen omstændigheder blive ved med at være præsident,« siger FN’s særlige repræsentant for Vestafrika, den gambiske Mohammed Ibn Chambas, til Reuters.

Flere af de andre vestafrikanske landes ledere som Liberias præsident Ellen Johnson Sirleaf og Ghanas præsident John Mahama har allerede aflagt besøg hos Yahya Jammeh for at overbevise ham om at indgå i en fredelig magtoverdragelse, skriver Al Jazeera.

Også den amerikanske ambassade har ifølge Tv 2 News henstillet til landets hær om at respektere retssamfundet.

Yahya Jammeh kom for nylig under international bevågenhed, da han besluttede at trække Gambia ud af den internationale straffedomstol (ICC). Det har den nyvalgte præsident, Adama Barrow, lovet at lave om på.

Barrow har også lovet, at han vil stoppe myndighedernes krænkelse af menneskerettigheder, få landets økonomi op at køre igen samt trække Jammehs erklæring om, at Gambia er en islamisk republik, tilbage.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu