Læsetid: 6 min.

Vi skal genopbygge Aleppo hurtigst muligt

Den syriske aktivist og akademiker AlHakam Shaar arbejder for en rekonstruktion af det sønderbombede Aleppo. Venter man for længe med at genopbygge byen, bliver syriske flygtninge fremmedgjorte og vender måske aldrig tilbage, mener han
Den syriske aktivist AlHakam Shaar har siden sidste år opholdt sig i Budapest, hvor han sammen med en gruppe af professorer, studerende og politikere arbejder på en genopbygningsstrategi for det sønderbombede Aleppo.

Den syriske aktivist AlHakam Shaar har siden sidste år opholdt sig i Budapest, hvor han sammen med en gruppe af professorer, studerende og politikere arbejder på en genopbygningsstrategi for det sønderbombede Aleppo.

29. december 2016

»Den eneste åbne gade i Aleppo var et mål for missiler, og jeg havde fået at vide, at 20 procent af de biler, der prøvede at passere, ville blive ramt. Så jeg tænkte, at jeg måske ikke skulle tage chancen,« fortæller AlHakam Shaar, da jeg møder ham i et tyrkisk bageri i Berlin.

Han er på besøg i forbindelse med et foredrag og bestiller en kop sort kaffe og tre stykker af det tyrkiske wienerbrød Baklava.

»Sådan nogle spiser vi også derhjemme,« forklarer den 29-årige litteratur- og engelskuddannede syrer.

Kun én gang siden sin afrejse fra Syrien har AlHakam kunnet besøge sin fødeby Aleppo.

I Tyrkiet, hvor han fra april 2012 til 2015 underviste på Isik Universitet, ville myndighederne ikke lade syrere rejse hjem, og det eneste fysiske minde, han har tilbage, er et foto af hans families hus i ØstAleppo, som indtil begyndelsen af december var beboet af hans naboer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Syrisk journalist: ’Det er ikke længere vores revolution’

AlHakam har siden sidste år opholdt sig i Budapest. Her arbejder han sammen med en gruppe af professorer, researchere, studerende og politikere ved The School of Public Policy ved Central European University på en genopbygningsstrategi

Journalister, professorer, researchere, studerende, politikere ...mangler her ikke nogen? Håndværkere, maskinarbejdere, blikkenslagere, forretningsdrivende, ufaglærte. Hvad mon de har at sige?

Flemming Berger, Jesper Nielsen, Per Torbensen, Hans Aagaard og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Vi skal genopbygge Aleppo? Skal vi ikke vente til Assad og Rusland har skabt et nyt helvede på jord og så lade dem om at genopbygge?

Philip B. Johnsen

"Vi skal genopbygge Aleppo hurtigst muligt"

De menneskeskabte klimaforandringer var en væsentlig udløsende faktor for konflikten i Syrien, problemet vokser i regionen takt med den fortsatte politiske negligering af opgaven og populismens opblomstring i kølvandet i de gamle demokratiske lande, der er ingen fremtid i Syrien, flere krige vil opstå i takt med eksistensgrundlaget forsvinder i regionen og flere flygtninge er på vej ud i verden, hvor der fortsat er et eksistensgrundlag for overlevelse.

Krig i regionen og migration til EU er ikke alene historisk selvforskyldt, men den fremtidige migrationshastighed afhænger samtidigt helt af, at EU’s fremtidige forbrugs og afbrænding af fossile brændstof mønster, ikke direkte for udviklingen i de klimatiske forandringer, som de gamle demokratier bære hovedansvaret for, de vil fortsætte, det handler om fremtidige investering i håb og tillid, der skal skabe mindre konfilgt og så er der spørgsmålet om, hvem der skal betale, det skal de ansvarlige for overforbruget formodentlig.

Peter Bækgaard

Hvordan er klimaforandringerne en væsentlig udløsende faktor i konflikten? Du skriver ofte omkring klimaforandringerne som en udløsende faktor eller en årsag til konflikter, men du kommer ikke med en nærmere forklaring, til at understøtte dit postulat.
Du kunne lige så godt skrive at rumvæsner var den udløsende faktor, og hvorfor startede konflikten så ikke gradvist hen over 20 år eller mere? Det er jo ikke fordi at man vågnede en moregn i Syrien og opdagede at der sørme er meget goldt i landet.

Finn Thøgersen, Hans Aagaard og Peter Hansen anbefalede denne kommentar

Her diskuterer vi en problematik vi hverken får eller kan få indflydelse på. Men det er da interessant at læse om syrere, der vil deres land trods flugt. Netop her er der en ung mand med en form for realisme samtidig med at han har hjerte og fornuft med. Flere af dem tak.

Philip B. Johnsen

Peter Bækgaard
Borgerkrigen i Syrien startede med en folkevandring ind til byerne, af sultende syere uden noget sted at være, de hoppede sig op i gadebilledet og blev en del af den ulmende uro.

Der er gigantisk evidens grundlag, men her er lidt, du kan begynde med.
NASA
Link: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/nasa-finds-drought-in-eastern-...

Fra link:
The Center for American Progress The Arab Spring and Climate Change.
A Climate and Security Correlations Series.

"From 2006 to 2011 up to 60 percent of Syria’s land experienced, in the terms of one expert, “the worst long-term drought and most severe set of crop failures since agri- cultural civilizations began in the Fertile Crescent many millennia ago. According to a special case study from last year’s United Nations’ 2011 Global Assessment Report on Disaster Risk Reduction, of the most vulnerable Syrians dependent on agricultureparticularly in the northeast governorate of Hassakeh (but also in the south)“nearly 75 percent suffered total crop failure.”Herders in northeast Syria also lost around 85 percent of their livestock, affecting1.3 million people.

The human and economic costs of such shortages are enormous. In 2009 the United Nations and the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reported that more than 800,000 Syrians had lost their entire livelihood as a result of the droughts.By 2011 the aforementioned Global Assessment Report estimated that the number of Syrians who were left extremely “food insecure” by the droughts sat at about 1 million. The number of people driven into extreme poverty is even worse, with a U.N. report from last year estimating 2 million to 3 million people affected. "
Link: http://climateandsecurity.org/2012/02/29/syria-climate-change-drought-an...

Flemming Berger, Jens Thaarup Nyberg og Sus johnsen anbefalede denne kommentar

Philip B. Johnsen, jeg er ret sikker på at en stor del af de indvandrede til byerne var fordrevne sunier fra Irak-krigen - en indvandring som så måske er blevet forklaret med, forstærket af, den tørke og dermed vandmangel der opstod i 2010-11.

Philip B. Johnsen

Bill Atkins
Jeg skriver udtrykkeligt, at 'de menneskeskabte klimaforandringer var en væsentlig udløsende faktor for konflikten i Syrien, problemet vokser i regionen takt med den fortsatte politiske negligering af opgaven og populismens opblomstring i kølvandet.'

Problemet er at det ikke er muligt at diskutere ud fra fakta, helt overordnet og generelt, hvis man vil forstå vores fælles tids udfordringer, bør man tage udgangspunkt i de udløsende faktorer, hvor det spiller en væsentlig rolle, at evidens baserede og videnskablige verificerede grundlag for politiske beslutningers tilblivelse, er fortid, populisme har overtaget opgaven.

Man kan godt have et demokratisk politisk flertal for populistisk fup og fidus med løsninger trukket ud af den blå luft, det fungere en tid, men kun for en tid, for populisme er fiktion, det kan være spændende og nyt, men ikke i længden.

"You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time."
Abraham Lincoln

Det er tvivlsomt at kunne reducere årsagerne til konflikten i Syrien til én årsag, så attraktiv sådan en simplifikation må være.
Mange ting har bidraget, religiøse spændinger, politiske spændinger, økonomiske spændinger, klimatiske spændinger.

At udpege én af disse mange faktorer er som at udpege skuddene i Sarajevo som den eneste grund til første verdenskrig.

Jesper Nielsen, Hans Aagaard og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

"Vi skal genopbygge Aleppo hurtigst muligt". Hvem er VI, er det EU, USA der skal til lommerne, eller vil golfstaterne for en gangs skyld påtage sig et ansvar for deres egen verdensdel. Russerne gør det næppe og Assad har ikke midlerne.
Man kunne lade det hele stå som en skamstøtte over menneskehedens evindelige dårskab og selvdestruktivitet

Flemming Berger, Jesper Nielsen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

@Thomas Holm
29. december, 2016 - 13:19
Jo, men vi må dog indrømme, at de klimatiske spændinger sandsynligvis bidrager til de religiøse, de politiske og de økonomiske spændinger, ja, faktisk understreger de styrets mangelfulde omsorg for Syriens befolkning.

Philip B. Johnsen

De menneskeskabte klimaforandringer er katalysator til social uro, Det Arabiske Forår, en serie af demonstrationer i arabiske lande i Nordafrika og på den arabiske halvø, med krav om blandt andet demokratiske reformer, var og er helt forudsigelig konsekvens og den udvikling vil tiltage i takt med eksistensgrundlaget forsvinder.

Diktatorer i regionen holdes ved magten, primært ved Vestens køb af olie og salg af våben og overvågningsteknologi, til regionens illegitime ledere, der ikke varetager befolkningens interesser og de faldende priser, på den uønskede olie, det tilspidser problematikken.

De menneskeskabte klimaforandringer, den rige del af verden, det er bl.a. Danmark, har 99% af ansvaret for, som af UN/FN estimerede vil resultere i 200-250 millioner klimaflygtninge i verden de kommende få årtier, er ensbetydende med sult og nød for befolkningen i regionen, det er kimen til oprør, kampen om resurserne til opretholdelse af livet.

Det er helt overordnet problemet for regionen og den populistiske demokratiske verden, der stadigvæk ikke handler på udfordringerne, samtidigt med hele den etablerede forskningsverden ryster på hovederne.