Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hacker-angreb får USA til at udvise 35 russiske diplomater

USA med Barack Obama i spidsen indfører sanktioner og udviser diplomater efter sag om hacking af Det Demokratiske Partis e-mails
Barack Obamas administration har besluttet at udvise 35 russiske diplomater fra USA

Barack Obamas administration har besluttet at udvise 35 russiske diplomater fra USA

Monica Herndon

Udland
30. december 2016

USA udviser nu 35 russiske diplomater.

Det sker dels som en reaktion på de cyberangreb, som Rusland ifølge den amerikanske regering har stået bag for at påvirke den amerikanske valgkamp til fordel for Donald Trump. Dels som svar på, at det russiske politi og efterretningstjenester angiveligt skulle have chikaneret amerikanske diplomater i Moskva.

»Sådanne aktiviteter har konsekvenser,« siger præsident Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.

De udviste diplomater fra den russiske ambassade i Washington og konsulatet i San Francisco har 72 timer til at forlade USA. Obama-regeringen indfører samtidig sanktioner mod fire russiske efterretningsofficerer og tre virksomheder, der angiveligt har ydet støtte til de russiske cyber-angreb.

Desuden vil to russiske anlæg i Maryland og New York, som ifølge den amerikanske regering bruges til at indsamle efterretninger, blive lukket fredag.

Sanktioner

»Disse tiltag kommer efter gentagne private og offentlige advarsler, som vi har givet den russiske regering,« siger præsident Obama. Han tilføjer, at yderligere sanktioner vil følge i den kommende tid.

Ifølge flere medier vil den amerikanske regering aflevere en rapport til Kongressen i løbet af de kommende dage. Rapporten handler om Ruslands »bestræbelser på at blande sig i vores valg« samt »ondsindet cyberaktivitet«.

Rusland har afvist alle beskyldninger om at have blandet sig i det amerikanske præsidentvalg. Næstformanden for det russiske parlaments udenrigspolitiske udvalg, Vladimir Dsjabarov, siger til nyhedsbureauet Tass, at Rusland vil svare igen på de amerikanske sanktioner.

»Det er klart, at gengældelsesskridt vil blive taget, og at USA’s ambassade i Moskva og sandsynligvis også konsulaterne vil blive skåret ned i størrelse,« siger han.

Gammeldags

Ifølge Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier og ekspert i russiske forhold, er den amerikanske udmelding ikke blot alvorlig – den er også bemærkelsesværdig.

»Det er en bemærkelsesværdig udvikling, fordi det er et forholdsvist stort antal diplomater – også i historisk perspektiv, hvor man ofte bruger det her redskab,« siger Flemming Splidsboel til Ritzau og tilføjer:

»Det er også bemærkelsesværdigt, fordi det er et meget gammeldags skridt i forhold til det, som russerne har foretaget sig.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Udvisning af diplomater plejer at være de første skridt før en krig (cyberkrig?)

USA er på røven og i panik overfor Rusland, derfor dette bemærkelsesværdige skridt.

Elisabeth Cederberg, Flemming Berger, Per Torbensen, Anders Graae, Christian Larsen, Sus johnsen, Torben Arendal, Niels Lauritsen, Finn Thøgersen, Thomas Toft, Jesper Nielsen, Dagmar Christiandottir, Niels Duus Nielsen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Obama kan jo gøre som han finder rigtigt indtil d. 20, men der er stadig ikke ført bevis for anklagerne. Måske var Irak krigen sidste gang man følte behov for den slags offentlige krumspring, som siden bliver beviser imod den sag man forsøger at fremme.

Hans Aagaard, Karsten Aaen, Thomas Toft, Jesper Nielsen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

At svare på gammeldags facon som Obama her gør er da det eneste rigtige.

Man vælger at sige:
1) Vi VED der har fundet statlig russisk hacking sted, det finder vi os ikke i;
2) Derfor udvisninger, nedlukning af et par kendte fysiske steder for bla. GRU og FSB-aktiviteter, inklusive hacking og overvågning/aflytning (I USA)

I stedet for at selv at synke ned på samme lave og ulovlige cyber-hacker-niveau og således "besvare" et stats-styret russisk hackerangreb med et "stats-styret" og evt. skadegørende USA-cyberangreb på Rusland.

Det kan da ved Gud ikke kaldes for andet end et absolut beskedent svar(!) men vigtigt at få sagt igen-igen:
USA finder sig da selvsagt ikke i hvad som helst. Men derfor behøver man jo ikke selv svare igen med samme mønt.

Hatten af for Obamas fornuftige valg af "midler" her -

Dét "burde" alle evt. "duer" i Kreml da evne at kunne "afkode".
Men jeg frygter, at det ikke er "duerne" i Kreml, der pt. har nogen som helst indflydelse, suk -

Thomas Andersen, Robert Ørsted-Jensen, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Jørn Andersen, Niels P Sønderskov, Steffen Gliese og Peter Bækgaard anbefalede denne kommentar

...Russerne er sikkert bedøvende ligeglade. Desuden behøver de 35 diplomater ikke pakke deres kuffert ud da de sikkert bliver inviteret tilbage d. 20. januar.

Flemming Berger, Jesper Nielsen, Dagmar Christiandottir og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Et tomt gammeldags slag i luften fra den kolde krigs tid, - ikke særlig intelligent i den moderne verden!

- Men som de siger i Amerika(NSA), "hvis du ikke har noget at skjule, så har du ikke noget at frygte"!!!

- Eller er det kun den ene part der har retten til den slags?!?!?

Amerikansk exceptionalisme som i deres optik er retfærdig fordi gud er med dem - er helt til grin.

- De har selv gjort det globalt med og mod andre stater, så hvad hyler de dog op for???

Flemming Berger, Jacob Jensen, Jesper Nielsen, Dagmar Christiandottir, Jørn Andersen og Jan Kønig anbefalede denne kommentar

...og det falder lige tilfældigt sammen med at amerikanerne får vist døren i Syrien? Hvilken pudsig tilfældighed.

Flemming Berger, Jacob Jensen, Sus johnsen, Jesper Nielsen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
David Henriksen

Vi burde gøre det samme. Jo flere russere vi sender ud jo bedre. Jeg er ikke den store Reagan støtte men russerne forstod hans hårdt mod hårdt politik og det er præcist det vi skal gøre. Putin er en ussel diktator.

USA smager vel bare nu sin egen medicin , hvad aflytning angår.

Jesper Nielsen og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Det er udmærket at påpege uacceptabel adfærd, men måden, obama gør det, er for hyklerisk. Det kan ikke tages alvorligt, at han åbenbart 'glemmer' usa's egen aktive rolle mht indblanding i andre suveræne staters affærer.

Randi Christiansen

Ja michael, hvor smart at spille russisk roulette af udenrigspoltiske hensyn - not! Totalt forældet og dååårlig global politisk kommunikation

USA vil fjerne fokus fra Ruslands fredsforhandlinger i Syrien, det kan de ikke snuppe.

Det er sørgeligt at se hvordan Amerika tager gamle udslidte metoder i brug i nutiden, og hvor udløbsdatoen er overskredet med mindst 15 år, på baggrund af den påståede hacking af Amerikanske data, og muligvis brugt i forbindelse med præsidentvalget.

Emil Groth peger på hensigten er at fjerne fokus fra fredsforhandlingerne i Syrien, og det er da ganske tænkeligt.

Bagved lurer der dog også en helt anden virkelighed samtidig, der handler om Amerikas ledende rolle i verden er svigtende, og mangelen på selvindsigt om årsagerne hertil ikke er til stede.

Dertil kommer mangelen på udøvelsen af den sædvanlige amerikanske magtbrynde i verden, parret med det lige så sædvanlige magtdiplomati via militærindsats, de steder hvor man har lyst, og som man plejer, - for verden syntes at have mistet troen på den gode demokratiske indsats, og er samtidig træt af denne globale politikmand militære intervention overalt på kloden.

Årsagen skal formentlig ses i sammenhæng med Afghanistan, Irak og Libyen, men Syrien er også et brændpunkt hvor intet syntes være gået efter deres hoved, og tilbage står en afklædt nation - Amerika, "forfulgt" af fiaskoer, - som de vel og mærke har skabt selv, og hvor de lovede forbedringer på adskillige områder - demokrati, ligeret, ret til lærdom, fred og forsoning, genopbygning osv., osv., - er landet på håbløshedens alter, som Amerika skal tage stilling til i sin egen optik af selvforståelse overfor omverdenen, - men ingen resultater kan fremvise, på nær alle ødelæggelserne rundt omkring i verden, og for de mennesker, han hævdede man ville skabe noget nyt og godt for.

Når selvforståelsens billede således krakelerer over hele linjen, og intet og ingen militær indsats syntes at kunne ændre herpå, - så ser vi opgivelsens ånd og de gamle udløbne metoder benyttes , som en sidste krampetrækning.

Politisk indenrigs med Trump som den næste præsident for Amerika, det ikke kun udenrigspolitisk det krakelerer, - men sandelig også indenrigs, - vælgerne ville noget andet end det de fik besked på!

Den politiske drøm om en helt ny "verdensorden" som George Bush sr. gav amerikanerne ser ud til blot at være en illusion, der ikke alene er bristet, - men tabt på gulvet, og trampet på af sønnen George Bush jr., Dick Cheney og Donald Rumsfeld i deres iver for at være store stærke mænd for Amerika ude i den store verden.

I Europa og EU er tendensen med politikerleden i EU helt den samme, og også her er der flere "lig og skeletter", der ikke vil gå væk blot fordi politikerne udråber fjendens navn "populisterne".

Brexit var den største fejltagelse i EU, siden er valgene i Moldova, og Rumænien også gået EU imod, med valget at stærke mænd - der oveni købet skeler mere mod Øst end mod EU.

Et Grækenland der halter og halser langt bagefter, et Italien med dårlig økonomi og nyvalg, et fransk valg der kan give præsidentposten til Marie Le Pen, og i Benelux landende er der også opbrud at spore omkring EU, og det står ikke alene i EU, for flere steder vokser utilfredsheden med EU og vil ikke lægge sig trods - politisk italesættelse af "populisterne" som var de folkefjender af såvel demokrati som EU.

Drømmen om fred "i vor tid" via handelssamarbejde og demokrati for et forenet Europa, syntes pludselig at være svindende, som solen der går ned på aftenhimlen, og alles kamp mod alle kan tage sin begyndelse i stedet.

Opgaven for EU er ikke svær at få øje på - fællesskab der er ægte fællesskab for det hele samfund,
- men det syntes politikerne i EU og Europa ikke at have forstået helt endnu, hvilket både er sørgeligt for en fremtid med og i EU regi.

Flueknepperiet om "lige agurker, firkantede tomater, lakridspiber uden tobak og mængden af kanel i kanelsneglene", er ikke store linjer eller tanker i EU sammenhæng, og forringelser for mennesker i de daglige livsbetingelser, er heller ikke løsningen - tværtimod(!), og det samtidig med det politiske korps egen kleptokratiske opfattelse af pengeforbrug er heller ikke noget der batter i den rigtige retning for menigmand i EU.

- RET OP FOR HELVEDE, SKUDEN SYNKER!!!!

Elisabeth Cederberg

Det ser ud som om højtråbende propagandister, der har brugt ord som "postfaktuel information" om saglig information om USA´s indenrigs og udenrigs politik, nu krampagtigt forsvarer deres synkende skude. I stedet for at tage den ældgamle profession, spionage, med oprejst pande, hiver og slider hele banden sig skrigende og råbende i sit tøjr, hvis lænker var opfundet for otte år siden ved tildeling af Nobels fredspris til en præsident, som end ikke havde begyndt sin regeringsperiode og bevist sin regeringsduelighed.
Der er vist ingen, der ved deres fulde fem vil påstå, at spionage ikke udføres af samtlige jordens lande incl. USA. Vi venter stadig utålmodigt på, hvad denne russiske spionage egentlig har drejet sig om.
Hvorfor bliver man ved med at bilde USA´s vælgere ind, at valgresultatet var blevet anderledes, hvis sandhederne om demokraternes mailkorrespondancer ikke var kommet frem? Det er virkelig ynkeligt at se en præsident, der over for sin befolkning slår på tromme for, at ulovligheder og rævekager i det demokratiske parti skulle have været holdt skjult. Det har været ynkeligt at være tilskuer til demokraternes underlødige kampagner, som havde til hensigt at kompromittere en præsidentkandidat, som hverken var fedtet ind i pengetanke eller i mærkelige mailskriverier.
Ikke siden tilbagetrækningen af amerikanske tropper fra Vietnamkrigen, har en præsident stået så ynkeligt og forslået tilbage til spot og spe for USA´s indbyggere.