Læsetid: 2 min.

Israel støtter oprørere i det sydlige Syrien

Israel er reelt på vej væk fra sin officielle neutrale position i Syrien. Gennem flere år har Israel støttet de oprørskontrollerede områder langs den syrisk-israelske grænse med humanitær hjælp, bekræfter israelsk general og oprørerne selv
12. december 2016

TEL AVIV – Israel forsyner oprørskontrollerede områder i det sydlige Syrien med mad, medicin og brændstof og giver lægehjælp til sårede syriske oprørere.

Officielt forholder Israel sig fortsat neutralt i borgerkrigen i Syrien, men ved at levere humanitær hjælp til den del af Syrien, der grænser op til Israel, varetager Israel blot sin egen sikkerhed, siger generalmajor Amikam Nurkin, chef for planlægningsafdelingen i det israelske forsvar og kommende chef for flyvevåbnet.

»Vi mener, det er i Israels interesse at øve indflydelse i de syriske landsbyer nær grænsen,« siger general Amikam Nurkin.

Også syriske oprørere i det sydlige Syrien bekræfter, at der er et systematisk samarbejde. Siden februar 2013 har Israels væbnede styrker kørt hårdt sårede syriske krigere og civile frem og tilbage fra Syrien til behandling i Israel.

Information har talt i telefon med en af de kontaktpersoner på den syriske side, der kommunikerer direkte med Israel, kendt under navnet Abu Nidal Saffouri. Han har et israelsk nummer og er efter eget udsagn civil.

»Jeg har ikke nogen agenda for mit arbejde. Det er udelukkende humanitært arbejde, og tak til Israel for at åbne grænsen for os,« siger Abu Nidal Saffouri i et kort telefoninterview.

Israel får på forhånd informationer om de sårede, der bliver transporteret ind i landet. Ifølge general Amikam Nurkin er formålet med den humanitære hjælp at holde terrorgrupperne fra døren.

»Dermed vil de syriske lokale måske indse, at Israel ikke er djævlen, og de vil afvise IS-grupper, der søger ind i landsbyerne,« siger han.

Læs også

Israel har dog også en klar interesse i at forhindre, at den iranskstøttede Hizbollah-milits får kontrol med området, siger seniorforsker Helle Malmvig fra Dansk Institut for Internationale Studier. Israel var i krig mod Hizbollah i Libanon i 2006, og i Syrien kæmper Hizbollah på Assad-regeringens side.

»Vi kender ikke omfanget af den støtte, Israel giver. Men den officielle politik, at Israel er en neutral aktør, den holder ikke. Israel er på én bestemt side, og det er oprørernes,« siger Helle Malmvig.

Samtidig handler det også for Israel om at sikre sig indflydelse og information i området, siger professor Uzi Rabi, direktør for tænketanken Moshe Dayan Center for Mellemøststudier i Tel Aviv.

»Man bliver nødt til at have nogle samarbejdspartnere her og der for at få indflydelse. Det har Iran lært os,« siger Uzi Rabi.

Israelske soldater nær grænsen til Syrien. Siden 2013 har Israel støttet de oprørskontrollerede områder på den syriske side af grænsen til Israel. Omfanget af støtten er ikke kendt, men formålet er at forhinde, at området falder i hænderne på Assad-regeringen og den iransk-støttede Hizbollah-milits.
Læs også

Rejsen til Israel var støttet af organisationen Europe Israel Press Association.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Israel mener at det er i egen interesse at øve indflydelse i det sydlige Syrien - herunder at samarbejde med militser, så krigen kan holdes igang. Hillary Clinton mente, og mener givetvis fortsat, at den bedste måde at bistå Israel i landets konflikt med hovedsageligt Iran, vil være at skabe et regimeskifte i Syrien. https://wikileaks.org/clinton-emails/emailid/18328#efmADMAFf

Peter,
det tror jeg ikke engang, man behøver wikileaks til at finde ud af. For Israel må det vel helt klart være en fordel, at Irans "fremskudte poster" (også kaldet interessesfærer) befinder sig så langt væk som muligt.

Underligt nok var det også her mod syd, oprøret i sin startede med amerikansk/israelsk hjælp, hvorefter oprørerne blev svigtet som set så ofte før ...

Måske ligger Israels tilsyneladende glødende interesse mere i at sikre sig selv, hvis der kommer et magtskifte i Syrien, som nok ikke er helt utænkeligt, selv om retfærdighed ser ud til at have vanskelige forhold.

For som alle ved, har Israel vane tro okkuperet de smukke grønne og vandrige bjergområder, Golan, fra Syrien, og siden har Israels hær hævdet, at det er israelsk territorium. Men lige siden har Syrien, i øvrigt støttet af et internationale samfund, krævet, at Golan-bjergene leveres tilbage.

Og så sent som 17.04.2016 sagde premierminister Benjamin Netanyahu: "Golan-bjergene forbliver på Israels hænder for evigt, og Israel kommer aldrig til at trække sig tillbage fra de okkuperede områder".

Israel har udviklet Golan til et rekreativt fritidsområde for rige israelere. Men Israel kontrollerer hermed også de rige vandressourcer, og har således drejet vandet bort fra Syrien og ind over israelsk ørken. Og endelig kan området måske have en militær betydning.

Flemming Berger, Henrik Leffers og Finn Lindberg anbefalede denne kommentar

Det er uhyggeligt at se, hvordan Syriens befolkning må lide under, at Hizbollah, Iran, Putin, Israel og andre højreekstremistiske terrorister (mis)bruger Syrien til deres stedfortræderkrig.
Der er dog én person, denne kludetæppe-konflikt gavner: Assad.

Lennart Kampmann

@ Gert Romme
Syrien kunne jo bare have ladet være med at angribe Israel fra Golan, så havde Golan ikke i dag været under Israelsk besiddelse. Syrien kan få dem tilbage, når de har lært at opføre sig pænt.
med venlig hilsen
Lennart

@ Lennart Kampmann,

Kære Lennart, som regel er sandheden, som øjnene der ser den. Men dette er faktisk, den reelle historiske sandhed. Og så er det desuden som med hønen og æggene, at ingen kan egentlig fastslå, hvad der kom først.

Men selve krigen begyndte i efteråret 1959, hvor Israel besluttede sig til at tiltage sig retten til at anvende vandet fra Jordan-floden til sit eget landbrug. Som modtræk begyndte Syrien og Libanon at lede vandet hen til deres eget jordbrug, – formentlig for at forhindre at Israel kunne bruge det. Og ved topmødet, 13 - 17. januar 1964, blev det besluttet ikke at anvende militærmagt for at hindre Israel i at stjæle vand fra Jordan. Til gengæld erklærede den israelske premierminister Levi Eshkol i Knesset, at uanset hvem der havde retten til vandet, så havde Israels jordbrug brug for den, og Israel ville derfor gribe militært ind, hvis dette truede israelsk vandforsyning.
Syrien havde haft flere militærkup i begyndelsen af 1960-erne, og de nye magthavere mente ikke, at de havde pligt til at dele deres retmæssige vand med andre. Og efter længere tids ophedet retorik fra begge parter med både beskyldninger og deciderede krigshandlinger, startede Israels militære sine operationer i nabolandene i 1966.

Spændingen endte med Israels luftvåbens overraskelsesangreb den 5.06.1966, hvorved Israel fik luftherredømmet. Og fordi Israel begyndte krigen, etablerede Frankrigs præsident, Chales de Gaulle, en våbenembargo mod Israel. Men ved krigshandlingernes afslutning havde Israel besat Vestbredden (Jordan), Østjerusalem (Jordan), Gazastriben (Egypten), Sinai-halvøen (Egypten) og Golan-højderne (Syrien).

Og først efter, at Golan-bjergene var kommet under israelsk kontrol, accepterede Israel at efterleve FN´s krav om stop for krigshandlingerne.
- Har du nogen indvendinger?

Lennart Kampmann

@ Gert Romme
I mellemøsten gælder "might is right". Israel sidder på Golan, Syrien ved godt hvorfor, og højdedragene bliver ikke leveret tilbage før der er etableret varig fred mellem parterne.
Israel foregreb begivenhedernes gang da de indledte angreb på de naboer der var ved at angribe dem. Israel har igen og igen vist hvorfor det er vigtigt at have våben og kunne forsvare sig. I Europa uden våben var resultatet nedslående.
Israel har endvidere opnået at producere nok vand til sig selv, og fremstår i dag som et veludviklet samfund med høj levestandard. Naboernes eksempler er nedslående.
Jeg er klar over at ikke alle er tilhængere af Israel, sådan må det være.

Ægypten forstod hvad de var oppe mod og forhandlede en separatfred for at få Sinai tilbage. I øvrigt til stor ærgelse for de andre arabiske naboer.

Vi kunne sikkert blive ved i mange timer, men politiske ståsteder har sikkert allerede cementeret udfaldet af tråden.

Med venlig hilsen
Lennart

@Henning Lögun:
Rusland er også Vesten. Putins imperialisme, Ruslands kapitalistiske system, og højre-russernes homofobiske mentalitet, er importeret direkte fra USA.

Touhami Bennour

Trump svigersøn, som er gift med Trumps datter, er jøde og kone også er skiftet religion og blev jøde. Er det en styrke eller svaghed? for Israel. Kampmsann version af konflikten mellem

arabere og Israel er forenklet. Israel adskiller ikke fra de tidligere kolonimagtrerne. Og Vest breden skal tilbage som de andre. Det begyndte Israel at give efter. I oktober krig, ikke som Kapmann forklarede, det var Egypten og Syrien der foretog det overraskelsesangreb gennem Suez Kanalen. Så Egypten gik ikke tiI Isrsael og har sagt til Israelere: jeg har altså lært! og kom vi forhandle. Israel har tabt krigen og måtte true med at anvende atom våben hvis USA ikke hælper dem. Det gjorder USA og satte en bro til transport af våben og soldater til Israel. Arabare ¨måtte møde USA midt vejs., og det var det klogeste løsming.Den dumme fejl er Assad senior har begaet, han var bange at blive myrdet, (som senerer Sadat). Jeg mener det var fejt af ham, og nu ser vi hans søn fortsætte med at være fej. Putin ville ikke hælpe ham i Golan højderne, for det vil han gerne, en som ham afviser ikke gaver,men det får han ikke, ikke nogen gave fra Putin. Så er han selv ikke noget. Jeg sagde Israel, begyndte at træde tilbage, ja , det var også med bosættelse, alle bosættelse, noget der gjorde Charon rasende.For Charon og andre Israeleske politiker også Sinai er besat til evigheden. Man skal ikke tage det alvorligt, De mener thora evighed.

Touhami Bennour

Lennart Kampmann.
Mrelllemøsten kendte ordet "objektivitet" før det kom her i norden. DEn discours der holdes her har ikke noget med objektivitet at gøre. MellemØsten dit Mellemøsten dat og det samme svada. Objektivitet betyder for dig; Isrsael er i Sinai, Rabin lever, Sadat også, Oktober krig fandtes ikke, Trump heller ikke, Verden
findes ikke , Danmark er en skrøne, måske du er bare en fugl og ikke Kampmann. I vil bare have ret, det hedder hegemoni. Det er paranoia ikke´andet. leve paranoia. Det er det måske "historien afslutning" , Du har ikke mere at sige, heller ikke sige noget så vinder vi.

Lennart Kampmann

@ Touhami Bennour
Jeg oplever at du er lidt for hurtig på tasterne til at budskabet går klart igennem. Jeg undrer mig i den grad over din hentydning til "vi" og "I". Hvem er det? Jeg er et enkelt individ, der udtrykker mine tanker. Måske har du haft oplevelser der gør dig sensitiv overfor mine udtalelser?

Uagtet om man kan lide Israel eller ej, har nationen gentagne gange gennem militær overlegenhed vist naboerne at de skal respektere dets styrke. Det har naboerne efterfølgende lært.

Med venlig hilsen
Lennart

Touhami Bennour

Lennart Kampmann
Der er kun dig der tror på Isreals overlegenhed, Alle ved Israel har brug for beskyttrelse og militærhjælp (og altid den meste moderne, nogen gang få Isrsel våben før den amerikanske hær) fra USA. Men jeg ville bare kommentrere en begivenhed i MellemØsten og ikke for for diskutere (med dig). Israel der på trods af erklæringer fra Golda Meir. Ben Gourion ( det er et land uden folk til et folk uden land) er nød til afgive vestbreden til pelestinenser, Mærkelikt du vil at Isreal stjæler land? er du Israeler? (jeg spørger bare, men du behøver ikke at svare) for danskere tror ikke mere på den mute at Israel kan klarer sig selv alene.

Touhami Bennour

Lennart Kampmann
Jeg tror du er militær mand af profession. Jeg vil her kun oplyse om noget historisk og er ikke personligt. I kors togene "slog arabere hele Europa tilsammen" OK Vikingerne var ikke med men ellers hele Europa. Men du behøver ikke svare, Det er en kengerning.

Lennart Kampmann

@ Touhami Bennour
Nej, jeg er ikke israeler. Jeg er derimod i stand til at observere at Golan højderne er under israelsk herredømme og at årsagen til dette skal findes i naboernes vedholdende angreb.
Så kan vi altid diskutere om man kan lide Israel eller ej, men de militærstrategiske aspekter er som de er.
Det er også ok med mig at du ikke har lyst til at give Israel kredit for at være en barsk hund på den militære side. Israels styrke udstiller naboernes svaghed og arabisk splittelse. Den manglende enhed blandt de arabiske naboer er nok ikke noget man skal nævne højt hvis man bliver inviteret til kaffe hos en araber.
Igen, jeg er ikke israeler, jeg har ikke noget med Israel at gøre. Jeg kan blot med lethed se hvorfor Syrien ikke får Golanhøjderne tilbage foreløbig. Jeg kan også give dig mit bud på hvorfor to-stats-løsningen er faldet til jorden og forsvinder i de kommende fire år.

Min oplevelse af dine indlæg er at de er blændet af din holdning til Israel. Du kan ikke lide landet og din analyse mister sin objektivitet. Mens Israel teknologisk løser sine problemer, har naboerne borgerkrige bl.a. på grund af tørke.

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

@ Touhami Bennour
hvorvidt araberne slog europæerne i korstogene eller ej, er fuldstændigt ligegyldigt i dag. Danmark kræver ikke Østengland tilbage på grund af Danelagen......

Faktum er at Israel sidder på Golanhøjderne, og sidder der til Syrien bliver en fredelig og venligstemt nation overfor Israel. Det kan hverken du eller jeg gøre noget ved.

Med venlig hilsen
Lennart

Touhami Bennour

Lennart Kampann
Jeg håber også at alle bliver venligere overfor hinanden. Du er under alle omstændigheder outsider. Jeg kan nemt se at du kender ikke alle tråde der kunne føre til venskab. Israel har faktisk lært at vestbreden skal tilbage, når de akseptere to" statsløsning" selv om de gør de modvilligt og af hensyn til verdens opinionen, også danmark. Det var aldrig været hensigten at returnere vestrbreden tilbage, de har altid talt om "Stor Israel" der includere Sinai. Jøder er faktisk (Egypter) og ikke palestinenser, Palestina var erobret og besat og det er ikke deres oprindelig land. Så vejen til venskab er langt. Du forenkler på din bekostning, Israeler har noget andet på hjertet Og det har det haft forlænge siden. Du nøges med at sige noget imod araberne. fordi det er på mode i dag men det er ikke historie(mellemØsten) men anti arabisk propaganda. det er ærlig sagt. Hvad jeg sagde forleden om Oktober krig er rigtig. du vil ikke tage det til efter retning, fordi du er ikke ikke interesseret i en løsning, du vil gerne at konflikten fortsætter.Jeg kan også udlede det jeg synes rigtig.

Lennart Kampmann

@ Touhami Bennour
Læs hvad jeg skriver -- svar med argumenter. Du ved ikke om jeg holder med nogen, og lad være med at antage at jeg gør det.

Jeg anstrenger mig for at svare dig oprigtigt, og hvis resultatet er at du skal til at kalde mig outsider og uvenlig, vil jeg overveje om tidsforbruget med at svare dig er anstrengelserne værd.

Med venlig hilsen
Lennart

Touhami Bennour

Lennart Kampmann
Undskyld men jeg mente også du følger bare de andre, hvor de fleste deltager i anti arabisk propaganda. Så glemmer vi det.
venlig hilsen
Touhami Bennour

Lennart Kampmann

@ Touhami Bennour
Jeg har ikke noget forhold til nogen i mellemøsten og det er svært at finde nogen der opfører sig fuldstændigt civiliseret for tiden, men Israels landbesiddelser er nu som de er på grund af den historiske udvikling. Jeg oplever at det er dig, der er fanget af at skulle forsvare det arabiske. Jeg synes det slører dine argumenter.

Med venlig hilsen
Lennart

Touhami Bennour

Lennart Kampmann
'Hvad vil du at jeg forsvarer, det Israeliske. Nej , jeg er meget optimistiske, og palestinenser vil får deres Vestbreden. det er ikke den eneste sejer jeg forventer. Tænk Frankrig har tabt i Algeriet. Også igen Frankrig og England tabte i Suez konflikt. DU er gift me 1967 krig , men der kom andre krige Oktoberkrig, Ved du at Saudier har brugt Olieembargo mod USA? . Golan jeg forklaret den. Assad Senior vil ikke resikere hans liv ved at indgå en freds aftale med Isrsel. Det forstår du ikke som jeg ser. Du må mene hvad du vil.

Lennart Kampmann

@ Touhami Bennour
Du kan åbenbart ikke skelne mellem at forsvare noget og så kritisk anlysere hvad der foregår.
Selvfølgelig forstår jeg hvorfor Assad ikke indgår en fredsaftale med Israel og det er naturligvis også forklaringen på hvorfor Syrien ikke får Golanhøjderne tilbage.

Tillykke med din optimisme om Vestbredden. Hvad beror den på? Hvilke tegn ser du på at Vestbredden bliver "fri" fra Israelsk overherredømme? Hvilke tegn ser du på at Gaza har politisk støtte fra nogen? Hvilke tegn ser du på fremgang for fred i Syrien, andet end Assads erobring af Aleppo? Hvilke tegn ser du på en langvarig bæredygtig udvikling i Ægypten hvor befolkningstilvækst æder den økonomiske fremgang?

Man kunne blive ved. Forstå det venligst: Jeg holder ikke med noget specielt hold i mellemøsten. Jeg observerer blot og ser hvor der opnås mest velstand og fred for befolkningen.Jeg observerer hvem sidder på hvilke landområder og hvorfor. Igen - jeg holder ikke med nogen, men kan forstå hvorfor balancen er som den er.

Putin vil naturligvis ikke hjælpe Syrien med at tage Golan, for han har travlt med at få anerkendt at Rusland tilbageerobrede Krim, ligesom han ønsker at indlemme det østlige ukraine. Hvis han lægger sig ud med USA, kommer han ikke til at se det ske. Men Putin vil gerne hjælpe med at skabe et stailbt Syrien, hvor han så kan få indflydelse og fremstå som en statsmand overfor russerne.

Med venlig hilsen
Lennart

Touhami Bennour

Lennart Kampmann
Du har en svaghed, det vlrker underligt for en militær mand. Hvor meget en ødelagt land tager til genopbygning og især når det skal opbygges skole fordi analfabetism, er på 90%, der skal uddanner folk på alle områder, til undevisning, til hospitaler( læger, sygeplejersker. portører og andre tekniker og håndværker etc, det gælder alle arabiske lande (Egypten ,Algeriet, hele nord Afrika. Syrien og Irak og Tunesien de tre lande (de er ikke olie lande) har lavet et stort skridt fremad, I disse lande er der ikke mere børn der ikke går i skolen.også hospitaler, univérsitete , biblioteker. Alt dette og meget mere var der ikke i koloni tid. Selvfølgelig for dig koloni magter ( Frankrig og England) de kom for at hjæpe, men i realiteten er mafia og banditter.Der er ikke nok med det , man angriber og ødelægger alt hvad de har bygget op. ( Irak, Syrien Libyen Egypten der udover det har været angrebet af vesten, har stor militær udgifter på grund af konflikt med Israel. Algeriet har også 10 år borger krig,( jeg taler om hvis skyld men det har haft borger krig).Og Syrien det kan selv ser. Jeg kan bliver ved. Underlig du ved ikke hvordan og hvor lang tid skal bruge. En Anden ting måske du ikke kende, der skal fred til investering. hvem kan investere i de lande som er berørt af arabis.Israels konflikt? vil du, så har du ikke forstsand på økonomi. Irak kunne finansere den genopbygning"de har olie" måske Syrien også fordi har Eufrat flod til en frugtbar landbrug. Jeg synes de fleste arabiske lande trods at de befinder sig i Ørkans Øje, har en leve standad som kina og indien. Du kan selv se det i Wikepedia. Måske kender jeg bedre disse probldemer fordi regnsksab er mit fag, men en officer skulle kender genopbygning, og investering etc. Desværre det kende du ikke.

Lennart Kampmann

@ Touhami Bennour
Jeg har en kandidatgrad i erhvervsøkonomi - jeg forstår godt de ting du tror jeg ikke forstår.
med venlig hilsen
Lennart