Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kan Tyskland sende en halv million afviste asylansøgere væk?

Den eftersøgte fra anslaget mod julemarkedet i Berlin var en afvist asylansøger, der dog ikke kunne sendes ud, fordi hans identitet var uklar. Tyske politikere vil nu skærpe reglerne, så de afviste asylansøgere hurtigere kan sendes hjem. En uoverstigelig opgave
Op mod 200.000 af flygtningene ankommet til Tyskland har allerede fået afslag på asyl og skal derfor sendes ud af landet igen. En af dem, der skulle være rejst, er den eftersøgte fra julemarkedsanslaget, den 24-årige tuneser Anis Amri. Her er det køen uden for registreringskontoret i Berlin i oktober sidste år.

Op mod 200.000 af flygtningene ankommet til Tyskland har allerede fået afslag på asyl og skal derfor sendes ud af landet igen. En af dem, der skulle være rejst, er den eftersøgte fra julemarkedsanslaget, den 24-årige tuneser Anis Amri. Her er det køen uden for registreringskontoret i Berlin i oktober sidste år.

Markus Schreiber

Udland
23. december 2016

Tyskland kæmper fortsat med at registrere hundredtusinder af flygtninge blandt de knap én million flygtninge, der i 2015 og 2016 kom til landet. Op mod 200.000 af dem har allerede fået afslag på asyl og skal derfor sendes ud af landet igen.

En af dem, der skulle være rejst, er den eftersøgte fra julemarkedsanslaget, den 24-årige tuneser Anis Amri. Han skulle allerede i den forløbne sommer hjemsendes til Tunesien, fordi han ikke levede op til asylkravene.

Tuneseren påstod, at han kom fra Egypten, og at han var politisk forfulgt, men han kunne ikke fortælle noget om landet, og derfor afslog de tyske udlændingemyndigheder asylansøgningen som grundløs.

Det skete allerede i juni måned. Hjemsendelsen kunne dog ikke gennemføres, fordi hjemlandet Tunesien nægtede at anerkende ham som tuneser. Passet manglede. Først i går kom der svar fra Tunesien om, at man kunne bekræfte mandens identitet.

Sagen har derfor sat nyt politisk fokus på de massive problemer der findes omkring hjemsendelser. For der findes i dag ikke en hjemsendelsesaftale mellem Tyskland og lande som Tunesien, Algeriet og Marokko.

De Grønne og SPD har hidtil blokeret for, at det tyske andetkammer, Forbundsrådet, anerkender disse lande som ’sikre hjemlande’, skriver flere tyske medier.

»Uden denne godkendelse fra Forbundsrådet, kan der ikke laves nogen aftale med Tunesien,« siger den tyske advokat Hans-Peter Schimanek, der arbejder med udlændingeret.

»Samtidig har Tunesien i vidt omfang nægtet at samarbejde med Tyskland. Der foregår et spil, hvor Tunesien måske satser på at få økonomiske fordele ud af en sådan hjemsendelsesaftale. Jeg har også hørt om tilfælde, hvor ambassadeansatte har ladet sig bestikke til at sylte en sag. Ofte er pengemotiver desværre afgørende,« siger Hans-Peter Schimanek til Information.

Af de omkring 215.000 personer, der her ved årskiftet står til at blive sendt tilbage til deres respektive hjemlande, er det dog under hver tredje, der reelt kan sendes ud. De øvrige har ikke pas, er syge eller har anket afgørelserne. De manglende hjemsendelsesaftaler med de pågældendes hjemlande tæller også med.

De knap 60.000 personer, der faktisk kan sendes ud, er også en gevaldig opgave for de tyske myndigheder, der ikke kan leve op til målene. Frem til november i år er 23.750 personer blevet sendt hjem, oplyser det tyske indenrigsministerium til avisen Die Welt.

Det er kun et par tusinde flere end året før, selv om den ledende konservative politiker, Peter Altmeier havde regnet med 40.000 hjemsendelser.

Overbelastede myndigheder

Den bayerske konservative politiker Hans-Peter Uhl har peget på, at de tyske myndigheder er overbelastede. Idet alene antallet af flygtninge der i 2015 kom til Tyskland, har gjort, at det har været umuligt at finde ud af, hvem der egentlig befinder sig i Tyskland.

»De (flygtningene, red.) er blevet registreret og opført i statistikkerne, men uden at man kunne gå i dybden med sikkerhedsspørgsmål. En reel efterprøvning af identiteterne har slet ikke været muligt,« siger Hans-Peter Uhl til tv-stationen Phoenix.

I tilfældet med Anis Amri var han dog løbende i myndighedernes søgelys. Over seks måneder fra marts til september i år overvågede de tyske sikkerhedsmyndigheder mandens mobiltelefon og fik oplysninger om, at han ville købe automatvåben, og at han søgte efter ligesindede, der ønskede at begå terroranslag.

Alligevel kunne manden frit bevæge sig rundt i Tyskland, selv om han skulle opholde sig i en asyllejr i Ruhr-delstaten Nordrhein-Westphalen. Noget, der undrer advokat Hans-Peter Schimanek.

»Det giver ikke mening, at en person, som sikkerhedsmyndighederne overvåger og placerer som en af de 550 farligste radikale islamister i landet, frit kan forlade det asylcenter, hvor han er tilmeldt. Det vidner om et svigt fra myndighedernes side, at de ikke krævede, at han i det mindste løbende skulle melde sig til de lokale myndigheder,« siger advokaten fra Karlsruhe.

Han finder det også »forunderligt, at en person, der som Anis Amri er tidligere dømt i Italien gennem Interpol-databaserne ikke automatisk får myndighederne til at reagere. Det er endnu et svigt«.

Hver anden vil blive afvist

I Tyskland er det muligt at internere afviste asylansøgere i op til seks måneder og i særlige tilfælde i ét år. Men jo længere tid der kan gå, før en hjemsendelse kan gennemføres, jo oftere vil en dommer afslå internering, siger advokat Hans-Peter Schimanek.

»Hvis der ikke er en hjemsendelsesaftale med Tunesien, vil en dommer typisk ikke dømme en afvist asylansøger til internering, for så kan manden risikere at sidde inde i langt tid. Hvis en person er farlig, og der kun er få uger eller måneder til en hjemsendelse, vil en dommer være mere tilbøjelig til at dømme internering,« siger advokat Hans-Peter Schimanek.

Tyskland er først inden for den seneste måned begyndt at sende afviste asylansøgere tilbage til Afghanistan, idet en ny aftale gør det muligt. Det er anslået, at op mod hver anden afghanske asylansøger vil blive afvist. I det første fly, der blev sendt afsted, befandt der sig knap 50 personer. De fleste er dømt for kriminalitet.

Problemet med de manglende hjemsendelser bliver kun større i takt med, at de tyske udlændingemyndigheder med stadig større effektivitet får arbejdet sig gennem bunkerne af asylansøgninger.

Antallet kan derfor stige til op 485.000 personer. Hvoraf måske kun 85.000 personer reelt kan sendes hjem, viser en analyse fra rådgivningsfirmaet McKinsey fra begyndelsen af december.

De øvrige 400.000 afviste skal enten få en økonomisk bonus, hvis de rejser frivilligt, eller presses økonomisk, hvis de nægter at samarbejde, lyder det i rapporten. De bør derfor kun få fornødenheder, anbefaler McKinsey.

Det er ideer, der finder gehør hos det konservative regeringsparti CSU. Medlem af forbundsdagen, Stephan Meyer, CSU, siger at den eftersøgte Anis Amri endda i sommer var interneret, men allerede dagen efter blev sat fri. Derfor bør reglerne skærpes, siger han til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

»Vi må med de udrejsepligtige personer skelne skarpere mellem dem, der uden skyld i, at de ikke kan rejse, og dem, der aktivt lægger hindringer i vejen, selv om de godt kan rejse.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Soll Sunde

Det virker som en fuldstændig uoverstigelig opgave at få sorteret 1 mio mennesker.

Det er forventeligt, at en stor del vil opgive falsk identitet, hvis det er nødvendigt for at få opholdstilladelse - vi lever som bekendt på Jorden og ikke i Himlen.

Sagen kompliceres åbenbart yderlige af, at Tyskland ikke har udleveringsaftale med en række Nordafrikanske lande, som heller ikke er anerkendt som sikre hjemlande.

Hold da op - det er mere end kringlet.

Men Tyskland kommer til at forsørge disse mennesker i årevis og enten betale klækkelige hjemsendelse-penge til pågældende sylansøgere eller indgå lukrative aftaler med hjemlandene - altså lukrative for hjemlandene.

Jesper Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Hvis man forestiller sig at befolkningerne i Europa vil forholde sig passive i et miljø med stadig eller forøget terror, så tror jeg man tager fejl.

Hvor beklageligt det måtte være, så tror jeg at vi snart står med meget store samfundsproblemer, takket være bl.a. Frau Merkels flygtningepolitiks åbne arme og resultatet af EUs åbne grænser.

Jeg håber virkelig ikke at terroren eskalerer yderligere og at de mange forsøg derpå begynder at lykkes, for så er jeg meget usikker på hvad der kommer til at ske.
Man kan muligvis sige at en masse flygtninge/indvandreres fremtid og skæbne i Europa, nu vel efterhånden er meget afhængig af at div. efterretningstjenester og politik organer har held til at forhindre terroraktioner.

Disse tjenester og organer er så iøvrigt afhængige af en personovervårgning, kontrol og registrering, der i sig selv er uønsket af frie borgere og anskueliggør vore samfund dilemmaer ganske godt.

Jeg håber at situationen endnu kan reddes, selvom jeg tvivler, og at vi ikke skal komme til at se de evt. meget grimme reaktioner på at befolkningerne forventes at leve og fungere i utryghed p.g.a. politikerne nægter at indse at der er sammenhæng imellem tingene.

June Pedersen, Jesper Nielsen, Per Torbensen, Finn Thøgersen, Birte Andersen, Søren S. Andersen, Kim Houmøller og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Tyskerne var da gode til at sortere mennesker tidligere i historien sådan ca. Omkring 1940'erne.
Men bortset fra det så er opgaven ekstrem simpel at løse: hvis ikke du kan identificeres korrekt så ender du i gruppen der skal smides på porten.
1000.000/365 dage giver små 2800 identifikationer og del dem ud på 100 mand så når de nok også det på den halve tid.
Problemet er simpelt løst og endda virksomt.

Christian Larsen og Søren S. Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Bækgaard

Hvor vil du sende alle disse uidentificerbare mennesker hen, hvis du ikke kender identiteten??

De potentielle hjemlande tager i hvert fald ikke imod uden 100% sikker identifikation.

Dit regnestykke holder i øvrigt ikke én meter.

Der er højst 220 arbejdsdage på et år, så hvis 100 mand skal sagsbehandle 1.000.000 asylansøgere på 1 år, så skal hver mand identificere 45 asylansøgere pr. dag á 7,5 arbejdstime.

Det giver 10 minutter pr. asylansøger - rent vrøvl.

Bjarne Bisgaard Jensen, Jesper Nielsen, Hans Aagaard og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Det lader til at mange tyskere er ved at få øjnene op for bagsiden af Frau Merkels åbne flygtningepolitik og det uheldige sammenfald med EUs åbne grænser.

June Pedersen, Jesper Nielsen, Hans Aagaard, Per Torbensen, Finn Thøgersen, Søren S. Andersen og Herman Hansen anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

Torben Lindegaard så må de overarbejde eller man kan ansætte 400 til at kontrollere dem.
Det med at finde ud af hvor de kommer fra er jo heller ikke er stort problem hvis man bare anstrenger sig.
Det er alene et spørgsmål om hvorvidt man vil og tør.

Hvis tyskerne støtter russernes bestræbelser for en våbenhvile i hele Syrien så vil syrerne snart begynde at vende tilbage til deres byer og en genopbygning med hjælp fra verdenssamfundet kan påbegyndes.

https://www.information.dk/telegram/2016/12/rusland-tror-paa-vaabenhvile...

Jesper Nielsen, John Christensen, Hans Aagaard og Søren S. Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Bækgaard

Jeg forstår godt, at dit regnestykke er et retorisk udsagn - fint nok.

Men Tyskland er ligesom andre EU-lande bundet af FN's flygtningekonvention, som er præceptiv.

Så det er en voldsom proces at udtræde af denne konvention, hvis Tyskland - eller Danmark - vil fortsætte som EU-medlemsland.

http://www.eu.dk/da/fakta-om-eu/politikker/eu-udadtil/konventioner

Flemming S. Andersen

Det er flygtninge der er omfattet af FN, ikke emigranter.

Touhami Bennour

Tunesien har været i kontakt med Berlin i dag, hvor Fru Merkel talte i telefonen men den Tunesiske president. Regerings chef rejser i det nye år til Tyskland. Mens landet Tunesien skal hjælpe med at løse Krisen i Berlin, så også landet har været ofre for en terroristik handling i sidste uge i Sfax den andenTuniske by. Men denne terror er vanskeliger at løse, Den er udført af Israel(Mossad) mod en tunesik ingeniør og professor, som enda producere "drone", som Israel mener udgør en trussel mod deres sikkerhed, Mange blev arresteret i den forbindelse men ikke den der har udført attentatet mod ingeniøren. Den Tunesiske regering mene At det er (Mossad) Israel der har likvideret manden.

David Henriksen

Tyskland kan roligt sende nogle tilbage. Deres fremtidige arbejdsmarked er sikret med briternes udtræden af EU. Nu bliver Tyskland den primære magnet for unge EU-borgere fra de fattigere lande. Briterne kan ikke acceptere fri bevægelighed, det ved vi allerede.

Finn Thøgersen

Torben Lindegaard,

Nu kan EU let få mere end et banesår i løbet af de næste 6 mdr.
Hvis der ikke kommer styr på den italienske bankkrise er spørgsmålet kun om Italien forlader Euroen eller EU.
Frankrig kan også hurtigt blive kritisk, Fillion er nok bedre til at trække borgerlige stemmer i 2. runde end Juppe ville have været, men tilgengæld får han meget svært ved at trække dem fra den røde fløj som nok vil blive splittet mellem sofaen og LePen

Men iøvrigt, hvis Tyskland skulle sætte hårdt mod hårdt og truer med at udtræde af EU, hvilke EU lande ville så turde true med veto eller insistere på at overholde formalia (og i det scenarie ville der ikke blive nogen artikel 50 med 2 årig forhandlingsperiode osv, men en rå afsværgelse (abrogation) af hele EU lov og traktat komplekset)

HVIS den politiske vilje og den folkelige opbakning er til stede kan traktater og konventioner ophæves overnight, også selv om der måtte være klausuler om bestemte procedurer/ventetid osv - det er ikke kønt, men i den sidste ende er det rå magtpolitik hvis det kommer dertil.

Tilsvarende hvis de større EU lande VIL udsende afviste personer og er parat til at betale prisen er der da muligheder
Igen: Det bliver ikke kønt, men er viljen der kan man simpelthen militært erobre et område midt i Sahara og flyve dem dertil. Forsyninger nedkastes dagligt og der er arrangeret transport til nogle af nabolandene sydpå...

Touhami Bennour

Man har set et foto af den suspekte mand i Berlin, men det ser ud at ikke nogen har set ham fysisk. En Italiensk politi officer mener manden, som hedder Anis Amri blev dræbt i skudveksling med politiet i Milano, Italien. Kan det passe.Den historie jeg har læst om manden, fortæller at Anis Amri har rejst ud af Tunesien i ly af den kaos lige efter Revolution i 2011, hvor det var sandsynligvis ikke kontrol ved grænsen. Og historien fortæller han rejste til Italien.

Touhami Bennour

Kan det passe at asyl ansøger skjuler identiterne men de tage de med på gerningsstedet og eftelader de dem der. det er mystiske og ikke rationalt. Det havde set passeport, der flyder i luften elle id papirer. nænsomt gemt. Mange spørger om de tror folk er dum.

Niels Duus Nielsen, Flemming S. Andersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Dem som først kommer ind kommer ikke ud igen. Punktum. Af afviste asylansøgere er der kun en håndfuld, som det er lykkedes at få til at rejse ud igen. Men selvfølgelig, man kan da bare tilbyde dem en million eller hvorfor ikke to millioner nu hvor vi er i gang.

...Det er forsat billigere end at de bliver.

Flemming S. Andersen

Hvis terroren eskalerer og utrygheden bliver stor nok i befolkningerne, så kan de meget hurtigt komme ud, men det bliver uhyggeligt

John Christensen

Folk uden lovligt ophold - skal ud koste hvad det vil.
Det bliver ikke billigere og/eller lettere senere.

Grænsekontrollen skal sikre at de afviste ikke bare søger videre ind i nabolandene - som f.eks. Danmark.

Illegale indvandrere skal vi ikke accepterer under nogen omstændigheder. Hvorfor skulle vi i grunden også det?

Herman Hansen: Hvis de får så mange penge for at rejse hjem, så får de råd til bare at kommer herop igen og igen, denne gang med venner og familie.

Peter Bækgaard

Torben Lindegaard. Det er ikke retorisk i den forstand at hvis man vil så kan man.
Omvendt er der en konvention eller to som spænder ben og at tro at samtlige syriske flygtninge og andre vender hjem når der er fred hvor de kommer fra er heller ikke realistisk at tro på.
Man kan jo starte med at give betinget ophold under de forudsætninger man finder relevante.

Torben Lindegaard

@Flemming S. Andersen, 23.12 - kl. 22:38

"Det er flygtninge der er omfattet af FN, ikke emigranter."

Unægteligt; men den 1 mio. mennesker, som Tyskland modtog i 2015 er indtil videre sagsbehandling asylansøgere. Efter vurdering kan nogle af disse mennesker anerkendes som flygtninge andre kan ikke, og det er denne indledende sagsbehandling, Peter Bækgaard og jeg selv har regnet lidt på.

Alle asylansøgere skal sagsbehandles individuelt forinden tildeling af flygtningestatus eller ej afgøres, ligesom ankemuligheder skal observeres.

Hvis en person så efter endt sagsbehandling og eventuel anvendelse af ankemuligheder ikke kan anerkendes som flygtning, kan vedkommende sendes tilbage til hjemlandet - hvis hjemlandet ellers kan identificeres, og hvis hjemlandet vil udstede identifikationspapirer til pågældende, og hvis hjemlandet ellers vil tage imod vedkommende.

Al det kan i hvert fald ikke ske med 10 minutters sagsbehandling pr. mand - slet ikke når man betænker, at asylansøgere får fri proces ved Domstolene, så alle ankemuligheder bliver selvfølgelig anvendt, hvis asylansøgeren ikke kan tildeles flygtningestatus i 1. instans.

En særlig sagsbehandling er reserveret til uledsaget mindreårig asylansøger, som "får udpeget en personlig repræsentant, der skal varetage barnets interesser og støtte barnet under asylsagens behandling, eksempelvis ved at være til stede under asylsamtalen. Afgøres et uledsaget barns sag efter åbenbart grundløs-proceduren, får barnet automatisk gratis advokatbistand."

Hvis barnet så kan anerkendes som uledsaget flygtningebarn, træder konventionen i kraft med henblik på familiesammenføring, som er ganske omfattende.

https://flygtning.dk/danmark/asyl/asyl-og-sagsbehandling/uledsagede-flyg...

Peter Bækgaard

Igen er det et spørgsmål om hvad man vil. Hvis man giver en person mulighed for at dokumentere sin oprindelse og vedkommende ikke kan dette, så varer det næppe mere end 10 minutter. Der er derfor heller ikke nogen grund til at prøve dette ved en domstol. Alternativt kan de jo vende tilbage 1,2 eller 3 gange med fyldestgørende dokumentation. Dernæst kan mannkonkludere at løbet er kørt.
Det er vel reelt set flygtningens opgave at bevise sin identitet som altid? Kan du ikke det så er du ikke flygtning. Så skulle du se hvor mange der sørgede for at kunne dokumentere sin oprindelse med sikkerhed.

Torben Lindegaard

@Peter Bækgaard

Et eksempel:
En asylansøger påstår at være f. ex. fra Syrien.
Sagsbehandler skønner, at det er vedkommende ikke - ergo ingen flygtningestatus.

Hva' skal der så ske nu??
Hvor skal vi sende ham hen??

Touhami Bennour

Mange europereire er dømt i Tunesien for pedofili uden at nationaliteten følger dommen. man ved ikke om myndighedernde kender vedkommendesnationalitet, men det står ikke i dom. Han er dømt for gerningen,

Peter Bækgaard

Torben Lindegaard vedkommende kan når den rigtige identitet fastslås sendes derhen hvor vedkommende kommer fra. Dette vil tage længere tid at verificere naturligvis og i den tid må man sikre sig at vedkommende opholder sig i et udrejsecenter.
Når vedkommende ikke kan identificere sig korrekt og har vist sig ikke at ville lade sig identificere så må de behandles som indsatte i et fængsel.
Tiden vil dermed arbejde for tyskerne og ikke for den falske asylansøger som jo ikke handler i god tro.
Dernæst skal vi også holde for øje at der findes maget gode forhørsmetoder og folk der lyver vil på et eller andet tidspunkt blive fanget af deres egen løgn.
Uanset hvor du kommer fra så vil jeg påstå at efter screeningen og den efterfølgende afvisning så er det et spørgsmål om tid før sandheden afsløres.
Dernæst hjemsendelse.