Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kina lukker vigtigt onlinedebatforum for det muslimske mindretal

Af frygt for islamisering er den kinesiske retorik over for muslimer blevet skærpet. I denne uge blev en vigtig onlineplatform for debat om muslimers vilkår i Kina lukket
Det muslimske uighurer-mindretal i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina betragtes som en trussel mod det kommunistiske styre. Her er vi til eid-fest i Turpan i Xinjiang.

Det muslimske uighurer-mindretal i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina betragtes som en trussel mod det kommunistiske styre. Her er vi til eid-fest i Turpan i Xinjiang.

Kevin Frayer

Udland
17. december 2016

Tidligere i denne uge blev adgangen til den største og mest aktive hjemmeside for debat om islam i Kina, 2muslims.com, pludselig lukket, skriver det i Hongkong hjemmehørende medie Xianggang01.

Nu er der kun en tegning af en arbejdsmand og teksten: »Vi er beklager meget, men siden er under ombygning«.

Årsagen til lukningen er endnu ukendt.

Men censurens opmærksomhed kan være blevet tiltrukket af debatterne på sitet om muslimers sociale vilkår i Kinas vestlige autonome region Xinjiang og af debatindlæg, som fremstiller ateisme som årsagen til menneskehedens moralske kollaps, skriver Radio Free Asia, der betegner hjemmesiden som »relativt moderat«.

Hjemmesiden 2muslims.com blev etableret i 2003 og har fungeret som onlineplatform for muslimske samfund 77 steder i Kina.  

Frygt for islamisering

Lukningen af hjemmesiden bliver kædet sammen med frygten for radikalisering af Kinas muslimske mindretal.

Det stigende antal moskeer, et større udbud af halalmærkede produkter som ris, tandpasta og toiletpapir samt en voksende udbredelse af arabiske tegn bliver brugt som argument for, at der finder en islamisering sted i Kina.

Tidligere i år bragte en video af en lille pige iført sort hijab, der reciterede Koranen på arabisk, sindene i kog i Kina. Det blev påstået, at videoen var optaget i en børnehave i Linxia i Gansu-provinsen. Selv om videoen havde ligget på nettet siden 2011, blev den igen delt vidt og bredt i april og satte gang i en debat om religiøs hjernevask af unge og terroristers infiltrering af skoler i Kina.

Gansu-provinsens uddannelsesmyndigheder reagerede prompte med en udtalelse om, at man »på det kraftigste fordømmer handlinger, der skader ungdommens mentale sundhed,« skriver den Hong Kong-baserede South China Morning Post.

Religionsfriheden i Kina gælder kun myndige personer, og kinesiske skoler må ikke huse religiøse aktiviteter.

Kinas store muslimske mindretal, huimuslimerne i Gansu, Ningxia, og Yunnan, fremstilles generelt som ’gode muslimer’, der taler kinesisk og accepterer de grundlæggende aspekter af kinesiske kultur, hvorimod det muslimske mindretal uighurerne i Xinjiang kædes sammen med ekstremisme og kamp for selvstændighed. Officielt er der ti etniske grupper, der praktiserer islam i Kina. Ifølge statens egen opgørelse fra 2010 findes der 23 millioner muslimer i Kina.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

Hvor er Tyrkiet?
Laura og Emil m.fl.: - på de små vignetter med landkort (rødt vand, hvidt land) ved artiklerne i dobbelt opslaget 'VERDENS GANG' mangler Tyrkiet simpelthen. Det hører hverken med til Europa eller Asien. Rusland har I dog valgt at bide over, så trans-Ural hører med til Asien, resten til Europa.