Læsetid: 3 min.

I løvens virkelige gab

Måske er cirkus det sidste sted, hvor man kan opretholde troen på, at mennesket dompterer verdens farligste dyr
21. december 2016

Jeg elsker at gå i cirkus. Min franske svigerdatter arbejder for et af dem, så det er blevet fast juletradition, at jeg bænker mig i mørket og nyder dyr og akrobater. De store omrejsende cirkusser ender årets turne på en plæne i udkanten af Paris.

Så der sad jeg også i år. Uden for teltet lå Paris henlagt i den største smogsky, byen har kendt i over ti år, med forbud for biler med lige nummerplader om at køre og både Eiffel- og Montparnassetårnets toppe forsvundet i smoggen.

Indenfor legedes der fare på en anden måde.

I Frankrig har de stadig løver og tigere med i forestillingerne. Det er ikke noget, jeg kan hidse mig op over. Der er noget næsten paradoksalt ved at forbyde disse store kattedyr i cirkus i lande, hvor man til gengæld opdrætter millionvis af slagtedyr under koncentrationslejrlignende forhold. De er i øvrigt både født og opvokset i cirkus.

Samtidig drives der rov på dyrene på de savanner, eller jungler de oprindeligt kommer fra. Sidste nyt fra den Internationale Union for Naturbeskyttelse (IUCN), som lægger sig oven i de sørgelige nyheder om klimaet, er, at 24.307 kendte dyrearter nu er truede.

Årets allersørgeligste nyhed er, at der er giraffer med på listen. Bestanden af det store fredelige dyr er under 100.000. Tigre har været på listen længe, der er kun cirka 3.500 tilbage af dem, og årsagen er mennesket.

global opvarmning Antarktis Arktis isen smelter
Læs også

Ligesom for næsten alle de andre tusindvis af truede dyrearter.

Alt dette sad jeg og tænkte over under et ret betagende cirkusnummer. Det store gitter var rejst om manegen, og inde bag det, i et violet mørke, anedes de store skygger af dyrenes konge, to store hvide løver med velplejede manker. Ganske roligt sad også en hunløve, en tiger og en ligron, som det hedder på fransk – en blanding mellem en tiger og en løve. Det er et væsen, der kun kan eksistere ved menneskets mellemkomst, mor og far kan kun mødes i fangenskab.

Henover dette opbud af farlige dyr var det så, at linedanseren udførte sit nummer. Det har sandelig effekt, både at ane faren ved et muligt fald og risikoen for at ende i en løvekule. Det var nok mere sandsynligt, at manden ville brække halsen, hvis han faldt ned, end at han ville blive ædt. For dyrene er der styr på.

Lidt senere, da linedanserne havde overlevet, og domptøren trådte ind og dirigerede rundt på kæmperne, skulle det ganske vist helst virke, som om de var stædige og egenrådige. Mit barnebarn ved siden af mig, der så forestillingen for tredje gang, hviskede imidlertid i øret på mig, at det hele var indstuderet.

Selv den mindste tilsyneladende stædighed fra den tiger, der sprang over tre af de andre i et slow motion-agtigt tigerspring, var altså dompteret. Domptøren udførte da også den helt store klassiker: at stikke sit hoved ind i gabet på den største af løverne. På grænsen af kliché, han gjorde det da også med et glimt i øjet, og så klappede vi alle.

I går udnævnte USA’s kommende præsident John Kerrys efterfølger. Ny udenrigsminister bliver den 64-årige bestyrelsesformand og CEO for olieselskabet Exxon Mobil, Rex Tillerson. En mand, hvis selskab siden slutningen af 1970’erne har haft – men skjult – intern viden om global opvarmning som konsekvens af CO2-udledning ved fossilt energiforbrug.
Læs også

Samtidig mærkede jeg den tidsboble, jeg sad i. Attenhundredtalsforestillingen om mennesket, som udfordrer tyngdekraften og naturen, tæmmer den og underlægger den sig så meget, at man kan stikke hovedet ind i gabet på den og gyse lidt.

Men ude i natten åbner et helt andet gab sig. Som en enorm truende ånde skabt af mennesket selv og mod mennesket selv. Det dyr, vi skal være allermest bange for.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Tine Byrckel

"Der er noget næsten paradoksalt ved at forbyde disse store kattedyr i cirkus i lande, hvor man til gengæld opdrætter millionvis af slagtedyr under koncentrationslejrlignende forhold."

Sikke noget vrøvl, Tine.

Den ene fejl undskylder ikke den anden - eller som de siger på angelsaksisk "Two wrongs doesn't make one right"

Dina Hald, Anne Eriksen og Jens Falkenberg anbefalede denne kommentar

Ærgerligt at TB misser pointen, at dyr i cirkus og dyr i landbruget begge er symptomer og udtryk for, at mennesket har så uendeligt vanskeligt ved at anskue andre væsners eksistensberettigelse fra andet udsigtspunkt end egen navle.
Hvordan tror TB i øvrigt, at mennesket får andre dyr til at opføre sig som ”idioter”?
Hvad med lidt dybdeborende journalistik backstage fremfor en halvsentimental julehistorie. Og tag så dit barnebarn med på savannen, næste gang der skal kigges på vilde dyr!
"Animals are not ours to eat, wear, experiment on, use for entertainment, or abuse in any way.", som en international dyrevelfærdsorganisation udtrykker det spot on.

God Jul derude.

Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard, synes du ikke, at det er paradoksalt, at vi forbyder "vilde" dyr i cirkus fordi de muligvis lider under det, men samtidig tillader tamme dyr i det industrielle landbrug, selv om vi ved, at de helt sikkert lider under det?

Hvis den ene fejl ikke undskylder den anden, er der jo ingen undskyldning for ikke at forbyde industriel svineproduktion.

Jamen, det skulle også forbydes at lave industri med levende væsener (hvor man klogeligt slører resultaterne - prøv at besøge et slagteri - eller risiker MRSA i en stald).
Lige p.t. sætter folk i tusindvis af flæskestege til ekstra lavpris til livs og den eneste bekymring synes at være om sværen bliver sprød!

Hvis vi usundt propper os med kød i store mængder og samtidig sætter i litervis af sodavand med eller uden sukker (det er et fedt) så skal der yderligere millioner til "sundhedsvæsenet" i snarlig fremtid. Sur moster? - næh, det er jo sandheden...

Torben Lindegaard

@Niels Nielsen

"Hvis den ene fejl ikke undskylder den anden, er der jo ingen undskyldning for ikke at forbyde industriel svineproduktion."

Nej, der er absolut ingen undskyldning.

Torben Lindegaard

@Anne Eriksen

Min forargelse går på den systematiske vanrøgt af dyr, som f. ex. finder sted i landbrugets svinefabrikker.

Jeg er ikke nær så optaget af, hvad vi mennesker måtte proppe i sig -
det må være op til den enkelte.

@Torben Lindegaard

Hvorfor jeg blander mig i folks madvaner, fordi når man ikke vil betale for en dyrevenlig behandling, økologi ect. at man producerer efter laveste fællesnævner, så får vi fabrikkerne.

Det kræver så noget mindre portioner samt lidt hjernegymnastik, hvis man vil have et ordentligt liv uden sygdom. Men du har da ret i, at det er op til den enkelte...

I min optik bør menneskers leg med dyr være tilladt i stationære anlæg.
I zoo's vil forskere have at dyrene skal agere frie (på 30 kvm?) - med det resultat at dyrene keder sig. Man har ikke engang et vandrebånd til elefanterne der går ca, 50 km om dagen. Lad dog domptører underholde dyr og publikum. Og lad dyreparker om at lege frihed.