Læsetid: 2 min.

’Mellemøsten bliver aldrig det samme igen’

Israel forbereder sig på den næste krig mod Libanon, fortæller den tiltrædende chef for Israels flyvevåben generalmajor Amikam Nurkin. Men det vigtigste arbejde er det, der foregår imellem krigene, siger han
12. december 2016

TEL AVIV – Våbenlagre, raketramper, skyttegrave og kommandoposter. Israel arbejder på alle fronter for at kortlægge, hvordan Hizbolla-militsen i det sydlige Libanon forbereder sig til den næste krig mod Israel, siger generalmajor Amikam Nurkin.

»Hizbollah har en kæmpe indflydelse i Libanon,« siger generalen. Han går ud fra, at krigen kommer inden for få år, når Hizbollah har fået mindre travlt med at kæmpe i Syrien. Det er hans job som chef for planlægningsafdelingen i Israels forsvar og som Israels kommende chef for flyvevåbnet.

For Israel forbereder sig ikke på, hvad der sandsynligvis vil ske, men på hvad der rent faktisk kan ske, når man ser på, hvad fjenden har af militære kapaciteter.

»Vi planlægger efter, hvilket budget vi skal bruge for at forsvare os mod de kapaciteter, så vi kan håndtere hvilket som helst scenarie, som vi måske vil møde i fremtiden.«

Det vigtigste er imidlertid, hvad Israel kan gøre for at undgå den næste krig, siger han.

De gamle nationalstater og deres grænser er i opbrud efter den syriske borgerkrig og Islamisk Stat, og derfor søger Israel også nye alliancer med sine arabiske naboer.

»Mellemøsten bliver aldrig det samme igen,« siger Amikam Nurkin.

Læs også: Assads fjender er Israels venner

I Jordan hjælper Israel eksempelvis med at bevogte grænsen til Syrien, da man ser en risiko for, at Islamisk Stat kan blive presset mod syd mod den jordanske grænse, når de bliver skubbet ud af Mosul i Irak og Raqqa i Syrien. Et stabilt Jordan er også i Israels interesse.

I Syrien holder Israel sig officielt neutralt. Men den vedvarende ustabilitet i det sydlige Syrien bekymrer også Israel, både hvad angår truslen fra terror, men også hvilket styre der kan følge efter borgerkrigen.

»Jeg tror, at det er det rette tidspunkt at søge indflydelse på de holdninger, USA, Rusland og Iran har til Syriens fremtid. Ikke fordi vi vil være involveret i den syriske krig, men fordi kampene påvirker Israel.«

Han tror ikke på, at et samlet Syrien kan eksistere efter borgerkrigen med de stridende etniske grupper i samme nation.

I stedet foreslår generalmajor Nurkin at danne en konføderation af fem enheder. Et område til hver af de fire grupper, sunni- og shia-muslimmer, kurdere og alawitter, og så endelig et område for det sydlige Syrien, som grænser op til Israel.

»Vi tror, det kunne være den bedste løsning. Det er ikke et formelt forslag fra den israelske regering,« understreger generalen. »Men det er noget, vi overvejer i det israelske forsvar.«

Rejsen til Israel var støttet af organisationen Europe Israel Press Association. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu