Læsetid: 4 min.

Merkel presses af krav om strammere sikkerheds- og flygtningelove

Anslaget i Berlin får de to tyske konservative partier til at gå i clinch med hinanden om, hvorvidt de tyske flygtninge- og sikkerhedslove er stramme nok. Bayerns CSU kræver handling, mens Merkels CDU stritter imod og ikke vil drage forhastede konklusioner
Efter anslaget i Berlin i mandags, hvor 12 blev dræbt, er der i Angela Merkels CDU-bagland blevet talt om et Tyskland i ’krigstilstand’.

Efter anslaget i Berlin i mandags, hvor 12 blev dræbt, er der i Angela Merkels CDU-bagland blevet talt om et Tyskland i ’krigstilstand’.

Michael Sohn

22. december 2016

Den spinkle borgfred mellem de konservative partier omkring flygtningepolitikken er forbi.

Efter anslaget med en lastbil i Berlin, der i mandags dræbte 12 personer, kræver det bayerske CSU, at hele sikkerheds- og flygtningepolitikken får et grundigt eftersyn. Ledelsen hos de konservative i Bayern har på egen hånd oprettet et hurtigtarbejdende udvalg, der allerede inden nytår vil barsle med nye stramninger, lyder det fra Andreas Scheuer, generalsekretær for det bayerske CSU.  

»Vi skal knytte sikkerhed og indvandring sammen. Enhed, frihed, sikkerhed er det, som optager folk. Med sikkerheden som det vigtigste. Man forventer, at der ikke bare efterforskes, men at vi også driver politik. Derfor skal vi lave de rette politiske pakker, og derfor skal vi vise handlekraft,« siger han til ZDF.  

23-årige Anis Amri, som er eftersøgt for at have ført lastbilen mandag aften i Berlin, fik allerede for to måneder siden prædikatet ’meget farlig’ af tysk politi
Læs også

Andreas Scheuer bakkes op af partileder og ministerpræsident Horst Seehofer og af Bayerns indenrigsminister, Joachim Herrmann. CSU har dog undladt at komme med konkrete krav. Og partiets forslag om en gennemgribende granskning får en klar afvisning fra indenrigsminister Thomas de Maiziére (CDU). 

»Vi diskuterer løbende sikkerhedspolitikken, men jeg tager ikke stilling til nye tiltag,« siger han til ZDF. 

Bekymrede borgere

Dermed er de to konservative regeringspartier, CSU og CDU, igen kommet på kollisionskurs.

Partierne har i det forløbne år været åbent uenige om flygtningepolitikken. CSU kræver f.eks. et loft over antallet af nye flygtninge. Det forslag lever dog ikke op til flygtningekonventionerne, har kansler Angela Merkel (CDU) understreget.

Et planlagt møde i det nye år mellem CDU og CSU, der skal skærpe den fælles profil op til valget i 2017, kan risikere at blive aflyst, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Volker Kronenberg, politikprofessor ved universitetet i Bonn, siger til tv-stationen Phoenix, at anslaget i Berlin får striden til at blusse op mellem de meget forskellige prioriteter og retninger, som de konservative partier internt kæmper om. 

Det er ikke længere udenrigspolitikken, der afgør, hvor stor terrortruslen mod de enkelte europæiske lande er, siger eksperter efter mandagens angreb på et tysk julemarked. Om målet er tysk, dansk, fransk eller italiensk er ligegyldigt, bare ofrene er vantro
Læs også

»Der kan hurtigt komme en skæv politisk diskurs, hvor man sætter modsætningerne mellem frihedsværdierne og behovet for indre sikkerhed til debat. For hvad vejer stærkest? Konflikten bæres videre ind i regeringen. Det så vi for nylig, hvor kansler Merkel på CDU’s partikongres blev udfordret af partirødderne, der ønsker mere sikkerhed på bekostning af færre frihedsrettigheder.«

Volker Kronenberg siger også, at Andreas Scheuer fra CSU har ret i, at kravet om sikkerhed er omfattende. For de tyske borgere er ifølge politikprofessoren bekymrede efter den række af terror- og terrorlignende hændelser, vi har haft i år.

»Alternative für Deutschland, AfD-partiet, presser alle de øvrige partier ved at stramme retorikken og give Angela Merkels flygtningekurs skylden for problemerne.«

Det var også hovedbudskabet, da AfD-partiet var medarrangør af en demonstration mod regeringens flygtningepolitik i går aftes foran kansler Merkels Kanzleramt.  

’Tyskland i krigstilstand’

De nye krav om en strammere kurs omkring flygtninge- og sikkerhedspolitikken er blevet fremsat, inden tysk politi med sikkerhed kunne slå fast, om gerningsmanden er en flygtning. Den pakistanske flygtning, der i første omgang var den hovedmistænkte, blev senere sat fri, mens tysk politi lige nu eftersøger en afvist tunesisk migrant, der stod til hjemsendelse.

Formanden for de tyske indenrigsministre, Klaus Bouillon (CDU) fra delstaten Saarland, siger at Tyskland er i en »krigstilstand«, og at der især skal strammes op, når det kommer til at kunne fastslå flygtninges identiteter.

Tyskland er af mange udråbt som den nye moralske fanebærer for Vesten, men hvordan vil terrorangrebet i Berlin påvirke landets nye skrøbelige position som moralsk kompas for den vestlige verden?
Læs også

Partifællen Thomas de Maiziére siger til ZDF, at han ikke deler holdningen om, at Tyskland er i en krigstilstand.

»Jeg ved, at Islamisk Stat har erklæret os krig, men vi vil ikke give dem æren af at kunne kalde sig soldater. De er derimod mordere. Vi mangler at identificere ofre (efter angrebet i Berlin, red.), og ikke en eneste er begravet. Lige nu laver vi ikke politiske forslag, for vi ønsker ikke at forhaste os,« siger indenrigsministeren.

Det afholder dog ikke Saarlands Klaus Bouillon fra at komme med konkrete forslag, der ligeledes skal udfordre CDU-partitoppen.

»Der findes i Tyskland talrige flygtninge, som vi ikke ved hvor kommer fra. Her skal der strammes op. Identiteter kan være falske, pas kan være forsvundet, og så nægter nogle at samarbejde om at få efterprøvet deres påståede identitet. Dér har vi helt sikkert brug for lovændringer,« siger CDU-indenrigsministeren.

Nye tiltag vedtaget

I den tyske Forbundsdag vedtog regeringspartierne i går flere sikkerhedstiltag, der netop skal forhindre anslag som det i Berlin.

»De nye regler tillader mere videoovervågning ved transportknudepunkter og på offentlige pladser, altså også julemarkeder,« sagde regeringstalsmand Steffen Seibert.

Tysk politi har desuden efter en prøveperiode valgt at udbrede blandt andet bodycams – minikameraer, der installeres på uniformerne.

»Det bliver ikke pligt, at arrangører og transportselskaber skal installere videoovervågning, men vi vil stærkt opfordre til, at det sker,« lød det Steffen Seibert.

De nye sikkerhedsregler er ikke en konsekvens af angrebet på julemarkedet i Berlin, men blev sat i værk efter et massedrab i München i sommer samt selvmordsattentat i bayerske Ansbach i juli.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Håber jeg forstår dig ret Arash Shahr. De folk du linker til skal iflg min mening ingen andre steder end til en fangelejr og en krigsret og måske en henrettelsespeloton.

Peter Bækgaard

Så alle i østaleppo er terrorister? Så må alle flygtninge fra Syrien da også være terrorister.
Problemet er løst ved den simple konklusion fra Arash Shahr, og vi kan bare smide hver og en syrer tilbage til Assad.

Peter Bækgaard

Alle dem de vestlige medier, herunder ham Bilal jeg linkede til, blev brugt og bliver brugt som kilder og repræsentanter for Aleppo. Informationen linkede forleden til Bilal, ham med gede skægget! Og han er en terrorist! Han har propaganderet for terrorisme og boede han i dk, ville han have blevet straffet for det.

Dem du taler om, de civile, dem holdt man fanget som menneskelige skjolde, se denne video der hedder "getting off the freedom bus": https://www.youtube.com/watch?v=z3lXepYluzw

Komisk hvordan ingen måtte filme terroristerne stige ombord på busserne i øst Aleppo. Komisk hvordan ingen fra de vestlige medier der græd krokodille tårer for de civile ikke selv turde mingle med disse terrorister.

Hvis du synes det er en for simpel tanke, så kom med noget empiri for det.

Og lad mig på samme tid henvise til hvordan den russiske ambassadør blev skudt ned forleden. Manden der skyder ambassadøren råber kort efter han har skudt de samme paroler som han var blevet fodret med af vestlige medier: "Glem ikke Aleppo".

Kan man være mere i tvivl at man i vesten sørgede for at redde terrorister og deres familier ud af Aleppo??

Eller hvad med hende den lille pige der twitter fra Aleppo? Hende medierne forelskede sig i? Den lille pige der ikke kan tale engelsk og ved ingenting om politik, men twitter om at Obama skal hjælpe hende? https://www.youtube.com/watch?v=tSKzNvFUArY

Ikke nok med at man har legitimeret udnyttelsen af et barn for vestlig propaganda til fordel for terroristerne, så viser det sig at det har været Erdogans, tyrkernes, terrorister man har reddet. Det finder man ud af dagen efter hvor hun dukker op på skødet af Erdogan.

Altså det er så langt ude disse historier at ikke engang Hollywood ville kunne følge med. Men vores medier? Vores danske såkaldte journalister? Kan de mon leve med sig selv velvidende at de er med til terrorisme?? Jeg tvivler overhovedet at de skulle have det mindste morale tilbage.