Læsetid: 3 min.

Rusland gengælder USA’s diplomatiske straffeaktion

35 amerikanske diplomater udvises fra Rusland – samtidig kalder en talskvinde for Ruslands udenrigsministerium Obama-administrationen for ’udenrigspolitiske tabere’
Ruslands udenrigsministerium har varslet, at 31 diplomater fra USA’s ambassade i Moskva (billedet) skal udvises sammen med fire diplomater fra USA’s repræsentation i Skt. Petersborg

Ruslands udenrigsministerium har varslet, at 31 diplomater fra USA’s ambassade i Moskva (billedet) skal udvises sammen med fire diplomater fra USA’s repræsentation i Skt. Petersborg

Cem Genco

30. december 2016

MOSKVA/WASHINGTON – Ruslands udenrigsministerium bebuder nu udvisning af 35 amerikanske diplomater i en øje for øje og tand for tand-reaktion på USA’s beslutning om at hjemsende samme antal russiske embedsmænd på torsdag.

Den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, siger, at han vil anbefale præsident Vladimir Putin at iværksætte udvisningerne. Han siger videre, at amerikanske diplomatiske repræsentanter bør forbydes at bruge et ambassadepalæ og lagerhus – en yderligere direkte gengældelsesaktion mod amerikanske skridt. Lavrov specificerer, at 31 diplomater vil blive blev bedt om at forlade den russiske ambassade i Moskva og yderligere fire vil blive bedt om at forlade USA’s konsulat i St. Petersborg, rapporterede russiske nyhedsbureauer.

Der er ingen umiddelbar bekræftelse på, at Putin har tiltrådt forslaget fra Udenrigsministeriet.

USA med Barack Obama i spidsen indfører sanktioner og udviser diplomater efter sag om hacking af Det Demokratiske Partis e-mails
Læs også

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Kreml har givet ordre til cyberangrebene tidligere på året mod Demokraternes Nationalkomité, Hillary Clintons kampagne og andre politiske organisationer, i forsøg på at påvirke valget til fordel for den republikanske kandidat, Donald Trump.

Lavrov har kaldt disse påstande for »grundløse«. Og det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Sjakharova, tog til svidende genmæle: »De mennesker, der har siddet i Det Hvide Hus i de seneste otte år er ikke en administration, men en gruppe udenrigspolitiske tabere, forbitrede og kortsigtede. I dag har Obama officielt bevist dette,« skrev hun.

Yderligere skridt

Det amerikanske skridt, der blev iværktsat torsdag, omfatter sanktioner imod to russiske efterretningstjenester, GRU og FSB, og mod enkeltpersoner og virksomheder knyttet til dem foruden udvisningen af ​​35 russiske diplomater, som USA mener er involveret i spionage. De fik 72 timer til at forlade landet. Obama siger, at amerikanerne bør »være foruroligede over Ruslands handlinger«. Han tilføjer, at yderligere skridt vil blive taget, »hvoraf nogle ikke vil blive offentliggjort«.

Diplomatiske udvisninger fremkalder normalt samme respons hos modparten. I 2001 udviste George W. Bush-administrationen 51 russiske diplomater, som den sagde var spioner. Rusland reagerede ved at beordre 50 amerikanske diplomater til at forlade Rusland.

Konstantin Kosachev, formand for udenrigsudvalget i det russiske parlaments overhus, blev af nyhedsbureuaet RIA citeret for at sige, at Obamas skridt var udtryk for »dødskramper hos politiske lig«.

Og i Twitter-feedet fra den russiske ambassade i London blev Obama-administrationen kaldt »ynkelig« med et vedhæftet billede af en and påskrevet med ordet lame (’sølle, vanfør’) (betegnelsen lame duck bruges ofte om en afgående præsident i perioden frem til den formelle overdragelse af præsidentembedet til efterfølgeren – i dette tilfælde Donald Trump, red.).

En russisk diplomatisk kilde siger til Interfax, at USA’s skridt kommer »helt uventet«, og at mange af diplomaterne var midt i forberedelserne til fejre nytårsaften, den vigtigste russiske højtid. Mange må nu kæmpe for at finde billetter tilbage til Rusland, da flyene er bookede på grund af feriesæsonen, siger kilden.

Trump afvisende

Torsdag udtalte Trump, der tidligere har afvist rapporter om russisk indblanding i valget:

»Det må være på tide, at vores land bevæger sig videre til større og bedre ting.«

Han tilføjer dog, at »af hensyn til vores land og dets store folk vil jeg mødes med lederne af efterretningstjenesterne næste uge for at blive opdateret på de faktiske omstændigheder omkring denne situation«.

I et telefonmøde med journalister oplyste ledende embedsmænd fra Det Hvide Hus, at den nyvalgte præsidents overgangshold var informeret om de sanktioner, før de blev annonceret torsdag. Trump og Obama talte sammen onsdag, sagde de.

Embedsmændene tilføjede, at aktionerne var en nødvendig reaktion på »meget foruroligende russiske trusler mod USA’s nationale sikkerhed«.

»Der må være en omkostning og en konsekvens for det, Rusland har gjort,« sagde en højtstående regeringsembedsmand. »Det er et et helt uhørt skridt fra Rusland at blande sig i den demokratiske proces her i USA. Den slags må koste noget.«

Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov (th.) har tidligere i dag anbefalet præsident Vladimir Putin (tv.) at iværksætte udvisningen af i alt 35 medlemmer af det amerikanske diplomatkorps i Rusland. Putin afviser imidlertid
Læs også

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer