Læsetid: 3 min.

Ruslands ambassadør i Tyrkiet myrdet under kunstudstilling

Ruslands ambassadør i Tyrkiet er blevet skudt og dræbt i den tyrkiske hovedstad, Ankara
Den russiske ambassadør til Tyrkiet, Andrey Karlov, blev mandag eftermiddag skudt under sin åbningstale ved en kunstudstilling i Ankara. Hårdt såret blev Karlov fragtet til et nærliggende hospital, hvor han kort efter afgik ved døden. På billedet ses angiveligt gerningsmanden, Mert Altintas

Den russiske ambassadør til Tyrkiet, Andrey Karlov, blev mandag eftermiddag skudt under sin åbningstale ved en kunstudstilling i Ankara. Hårdt såret blev Karlov fragtet til et nærliggende hospital, hvor han kort efter afgik ved døden. På billedet ses angiveligt gerningsmanden, Mert Altintas

Depo Photos

20. december 2016

Den russiske ambassadør til Tyrkiet, Andrey Karlov, blev mandag eftermiddag skudt under sin åbningstale ved en kunstudstilling i Ankara. Det melder det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Agency, der havde en journalist til stede.

Hårdt såret blev Karlov fragtet til et nærliggende hospital, hvor han kort efter afgik ved døden. Nyheden er officielt bekræftet af Ruslands udenrigsministeriums talsmand Maria Zakharova i en direkte udtalelse på russisk tv, skriver Al-Jazeera.

»Det er en tragisk dag i russisk diplomatisk historie,« udtalte Maria Zakharova ifølge Russia Today. Hun kaldte drabet for »en terrorhandling« og understregede, at »Rusland er i dialog med tyrkiske myndigheder, der har lovet os, at der vil blive iværksat en grundig og tilbundsgående undersøgelse.«

Ruslands præsident Vladimir Putin udtalte mandag aften, at Rusland vil sende et udvalg til Tyrkiet for at finde ud af, hvem der »gav ordren« til at dræbe ambassadør Karlov, som Putin kendte personligt:

»Mordet er tydeligvis et forsøg på at underminere forholdet mellem Tyrkiet og Rusland, og et forsøg på at underminere fredsforhandlingerne om Syrien. Det eneste svar, vi skal give dette mord, er at øge vores indsats i kampen mod terrorisme.”

Ifølge BBC cirkulerer en video på internettet, der angiveligt viser skudepisoden. I klippet, hvis autencitet ikke er bekræftet, råber gerningsmanden: »Allahu akbar. Glem ikke Aleppo! Glem ikke Syrien!«, og peger en pistol mod de øvrige gæster.

»Kun døden vil fjerne mig herfra. Alle som har taget del i denne undertrykkelse vil én for én bøde for det,« fortsatte gerningsmanden.

Ifølge Tyrkiets indenrigsministerium er der tale om den 22-årige politimand Mevlüt Mert Altintas, som kort efter angrebet på ambassadøren selv blev dræbt i en skudveksling med tyrkiske sikkerhedsstyrker.

Rusland har de seneste uger iværksat voldsomme bombeangreb mod den syriske by Aleppo, hvilket er blevet kraftigt fordømt af flere lande og FN, som har kaldt hændelserne i Aleppo for »en total nedsmeltning af menneskelighed«.

Ny krise mellem Tyrkiet og Rusland?

Drabet på ambassadøren sker kun tre dage efter, at Andrey Karlov officielt udtalte, at de diplomatiske relationer mellem Tyrkiet og Rusland atter var blevet normaliseret oven på Tyrkiets nedskydning af et russisk kampfly i november 2015. En handling, der fik Rusland til at indføre økonomiske sanktioner over for Tyrkiet.

»Krisen efter at vores fly var blevet skudt ned, er overstået. Vi er tilbage til normale relationer. Putin har ikke talt med nogen så ofte, som han har talt med Erdogan (Tyrkiets præsident, red.) over telefonen,« sagde Andrey Karlov i fredags til en konference om landenes bilaterale samarbejde. Det skriver den tyrkiske avis Hürriyet.

Efter skudepisoden bad gerningsmanden ifølge Al-Jazeera de øvrige gæster om at forlade kunstudstillingen, der ifølge Russia Today bar titlen 'Rusland set med tyrkiske øjne'. Flere medier beretter om skudkampe, hvor yderligere tre personer er blevet såret og fragtet til hospitalet.

CNN Tyrkiet beretter, at præsident Erdogan har taget kontakt til Ruslands præsident Vladimir Putin. Ifølge nyhedsbureauet har Dumaens formand, Vyacheslav Volodin, bekræftet, at forhandlingerne mellem Rusland, Tyrkiet og Iran om en løsning på Syrien-konflikten, vil fortsætte uændret tirsdag.

Det russiske parlamentsmedlem Elena Panina vurderer over for Russia Today, at drabet på Andrey Karlov kan være et forsøg på at destabilisere forholdet mellem Moskva og Ankara.

»Jeg tror, dette er en provokation for at ødelægge den stadig bedre dialog mellem Rusland og Tyrkiet. Vi ved, at Erdogan snart skal besøge Rusland. Derfor er dette en ren provokation,« siger hun til RIA Novosti ifølge Russia Today.

Andrey Karlov, 62 år, indledte sin diplomatiske karriere i 1976. Han har tidligere været Ruslands ambassadør i Pyonyang, Nordkorea, fra 2001-2006. Han har været udstationeret som ambassadør til Tyrkiet siden 2013.

Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen fordømte angrebet mandag aften på Twitter.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu