Læsetid: 8 min.

Standing Rock er kampen om tidsånden

I både USA og Canada finder den indianske befolkning, miljøorganisationer og kritikere af det politisk-økonomiske establishment sammen i bestræbelsen på at kvæle den fossile energiindustri og bane vej for en ny, bæredygtig økonomi
Den kamp, som Standing Rock er blevet et kraftfuldt symbol på, kan siges at handle om ’den fossile æras tidsånd’ med dens ret til at tilsidesætte minoriteter og svage grupper, miljø og klima for at genskabe traditionel vækst, beskytte bestemte politisk-økonomiske interesser og fastholde det gamle industrisamfund og dets arbejdspladser

Den kamp, som Standing Rock er blevet et kraftfuldt symbol på, kan siges at handle om ’den fossile æras tidsånd’ med dens ret til at tilsidesætte minoriteter og svage grupper, miljø og klima for at genskabe traditionel vækst, beskytte bestemte politisk-økonomiske interesser og fastholde det gamle industrisamfund og dets arbejdspladser

Nima Taradji

13. december 2016

»Aktivisters virkelige mål er altid tidsånden.«

En enkelt sætning i en artikel forleden i magasinet The Nation om olieledningsprotesten ved indianerreservatet Standing Rock, North Dakota. Nedfældet af Bill McKibben, veteran i den amerikanske miljøbevægelse, stifter af det globale klimanetværk 350.org og forfatter til en lang række bøger om miljøkrisen og -kampen.

Ved bredden af Lake Oahe på grænsen til Standing Rock-reservatet har indfødte amerikanere siden i sommer boet i telte i Camp of the Sacred Stones for at hindre den olierørledning, selskabet Energy Transfer Partners vil føre under søen. Indianerne siger, at rørledningen vil krænke deres hellige begravelsespladser og true drikkevandet, som de henter fra søen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Ole Falstoft
 • Lise Lotte Rahbek
 • Estermarie Mandelquist
 • Flemming Berger
 • Peter Jensen
 • Niels-Simon Larsen
 • Dina Hald
 • Jan Weis
Ole Falstoft, Lise Lotte Rahbek, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Peter Jensen, Niels-Simon Larsen, Dina Hald og Jan Weis anbefalede denne artikel

Kommentarer