Læsetid: 8 min.

Der tegner sig et billede af Trumps sorte klimahold

Donald Trump har udpeget den kontroversielle guvernør fra Indiana, Mike Pence, som vicepræsident. Pence har flere gange udvist skepsis over for global opvarmning og kæmper i højere grad for kulindustriens overlevelse end for klodens. 

Donald Trump har udpeget den kontroversielle guvernør fra Indiana, Mike Pence, som vicepræsident. Pence har flere gange udvist skepsis over for global opvarmning og kæmper i højere grad for kulindustriens overlevelse end for klodens. 

Charlie Neibergall

Udland
14. december 2016

Hele vejen rundt er Donald Trumps vordende regering og præsidentens nøglerådgivere samt chefer for styrelser og institutioner præget af dyb skepsis over for klimaspørgsmålet.

Herunder kan du læse nogle af de mest kontroversielle citater om klima udtalt af de kommende ministre og rådgivere:

Mike Pence, vicepræsident

Guvernør i Indiana, ideolog og støtte for Teaparty-bevægelsen

Donald Trump og jeg har en plan om at få denne økonomi til at rulle igen … ved at sænke skatter over hele linjen, for arbejdende familier, små virksomheder og familielandbrug, samt stoppe krigen mod kul, som skader beskæftigelsen og skader økonomien.

Washington Post, 5. oktober 2016

»Jeg mener, at videnskaben er meget uklar i spørgsmålet om global opvarmning (…) jeg går ind for ren luft, jeg går ind for ren kulteknologi. Jeg er sikker på, at det vil være en positiv ting at reducere CO2-udledninger (…) Om emnet global opvarmning er der i medierne en fornægtelse af den tiltagende skepsis i det videnskabelige miljø om global opvarmning.«

Hardball, MSNBC, 2009

»Vi må blive ved at modsætte os EPA’s omfattende planer, indtil vi har standset deres krig mod kul.«

Indianas parlament, 13. januar 2016

Rex Tillerson, udenrigsminister
Jean Pierre Pappis

Bestyrelsesformand og CEO for olieselskabet Exxon Mobil

Jeg bestrider ikke, at den fortsatte udledning af CO2 vil have en virkning, en virkning i form af opvarmning, men hvor stor den er, er meget svært for nogen at forudsige.

Der er meget mere presserende prioriteter, som vi som mennesker og samfund må tage os af (…) Hvis man går til havstigningerne med, hvad jeg vil kalde en rimelig videnskabelig tilgang, så tror vi på, at disse konsekvenser er til at håndtere. De vil kræve af os, at vi begynder at gøre en større indsats for tilpasning (…) Som mennesker og som art er det grunden til, at vi stadig er her: Vi har brugt hele vores eksistens på at tilpasse sig. Så vi vil tilpasse os til dette (…) Det er et ingeniørmæssigt problem, og det har ingeniørmæssige løsninger. Den faktor af frygt, som folk smider på banen og siger ’vi er nødt til at stoppe dette’ – den accepterer jeg ikke.

Council on Foreign Relations, 27. juni 2012

Selv de bedste forskere, som studerer dette, er nødt til at indrømme, at det er en hypotese, som de modellerer, og som giver dem et resultat, de mener, der bør laves politik for. Spørgsmålet er, hvor langt man vil gå med at diktere en politik, når sandheden er, at den model kan være forkert (…) Jeg mener ikke, vi skal ødelægge vore økonomier med, hvad jeg betragter som ekstreme politiske handlinger, når der i nogen grad kan stilles spørgsmål ved grundlaget.

Tale i Economic Club, 12. marts 2015 (se klip)

Ben Carson, minister for boliger og byudvikling
Evan Vucci

Pensioneret kirurg, forsøgte opstilling som republikansk præsidentkandidat

Det er ikke afgørende, om det er global opvarmning eller global afkøling. På et hvilket som helst tidspunkt bliver Jorden varmere eller koldere. Det er ikke afgørende. Det afgørende er, at vi har ansvar for at tage vare på den.

Time, 1. oktober 2015

Jeg ved, at mange mennesker siger, at ’videnskaben er overbevisende’, men når man beder dem fremvise den overvældende videnskab, kan de aldrig gøre det (…) Der er ingen overbevisende videnskab om, at det, der foregår, er menneskeskabt og ikke naturligt.

San Fransisco Chronicle, 8. sept. 2015

Wilbur Ross, handelsminister
Peter Foley

Ejer af investeringsselskabet WL Ross Co. LLC, milliardær, økonomisk rådgiver for Trumps kampagne

Stiftede i 2004 mineselskabet International Coal Group, der arbejdede uden overenskomster, pensions- og sundhedsaftaler.

Solgte det i 2011 til Arch Coal, der for nylig er gået fallit. Wilbur Ross har senest investeret i USA’s olie- og gasindustri, herunder et støre antal fracking-selskaber.

Som handelsminister får Ross kontrollen med National Oceanic and Atmospheric Administration, der står for en betydelig del af klimaforskningen i USA.

Rick Perry, energiminister
Jose Luis Magana

Guvernør i Texas, aktionær i selskabet bag Dakota Access Pipeline

Vi ser næsten hver uge eller hver dag forskere træde frem og anfægte den oprindelige ide, at menneskeskabt global opvarmning fører til klimaændringer. Jo, vort klima ændrer sig. Det har ændret sig, lige siden Jorden opstod. Men jeg godtager ikke en gruppe forskere, som i nogle tilfælde er blevet taget i at manipulere data.

Vælgermøde i New Hampshire, 2011

Elaine Chao, transportminister
Carolyn Kaster/Ritzau Scanpix

Tidl. arbejdsminister under George Bush, tilknyttet den konservative tænketank Heritage Foundation, gift med Mitch McConnell, republikanernes flertalsleder i Senatet, bosat i kulstaten Kentucky

Har siddet i bestyrelsen for den velgørende fond Bloomberg Philanthropies, men trak sig i januar 2015, da fonden under indtryk af klimakrisen besluttede at øge sin støtte til kampagnen mod kul, Beyond Coal.

Vi værdsætter minister Chaos fortsatte støtte til Kentuckys kul og håber, at hendes beslutning vil være en klar besked til Michael Bloomberg om, at han spilder sine penge ved at støtte præseident Obamas initiativer mod den hjemlige brug af kul

Bill Bissett, formand for Kentocky Coal Association.

Betsy DeVos, undervisningsminister
Andrew Harnik

Forretningskvinde, milliardær, medejer af investeringsfirmaet Windquest

Betsy Devos sidder i bestyrelsen for den konservative religiøse organisation Acton Institute, der støttes økonomisk af ExxonMobil og bl.a. hævder, at klima- og miljøpolitik undertrykker de fattige.

På sin hjemmeside har instituttet talt imod den aktuelle miljøprotest ved Standing Rock mod olierørledningen gennem et indiansk reservat.

Jeff Sessions, justitsminister
Pat Benic

Advokat, tidl. rigsadvokat i Alabama, kongresmedlem

Jeg mener, der er legitime indvendinger mod gyldigheden og omfanget af global opvarmning (…) Lad os ikke fokusere på CO2. CO2 skader dig ikke. Vi har brug for det i atmosfæren. Det er det, planterne indånder. Faktisk er det sådan, at jo mere CO2 der findes, desto hurtigere vokser planter (…) At forpligte os selv på et politisk mål om at skære ned på en luftart, som ikke er skadelig – og skære ned i det foreslåede omfang, som ikke vil ændre noget på den globale opvarmning, men meget alvorlige konsekvenser for vores økonomi, dvs. jobs, jobs, jobs – det vil være en fejltagelse.

Tale i Kongressen, 29. oktober 2003

Gennem de seneste 18 år har temperaturstigningen været meget ringe og er et godt stykke under – faktisk 90 pct. under – de fleste af de miljømodeller, der har vist, hvor hastigt temperaturen ville stige.

Kongres-høring, 4. marts 2015

Ballon- og satellitdata følger hinanden næsten fuldstændigt, og de viser næsten ingen opvarmning. Så det vi taler om er: Forudsigelserne holder ikke.

Washington Watch, 30. november 2015

Cathy McMorris Rodgers, indenrigsminister
Carolyn Kaster/Ritzau Scanpix

Kongresmedlem siden 2005 for Washington State, leder af House Republican Conference

Underskrev i 2012 appel mod Obamas plan om en CO2-kvoteordning, cap & trade. Har støttet ekspansionen af olie- og gasindustrien

De videnskabelige rapporter er i bedste fald ikkeoverbevisende, når det gælder det menneskelige ansvar for global opvarmning.

Spokesman-Review, 15. juli 2012

Reince Priebus, stabschef i Det Hvide Hus
Carolyn Kaster/Ritzau Scanpix

Advokat, formand for hovedbestyrelsen i Det Republikanske Parti

Når det gælder spørgsmålet om klimaændringer, så er det eneste, (Trump, red.) sagde, da han blev stillet nogle spørgsmål om det (i New York Times, red.), at han forholder sig åbent til det, men han har som udgangspunkt den holdning, at det meste af det er a bunch of bunk (en bunke nonsens, red.).

Fox News Sunday, 27. november 2016

Stephen Bannon, chefstrateg, seniorrådgiver for præsidenten
Danny Moloshok

Tidl. Goldman Sachs-medarbejder, leder af højreradikale netmedie Breitbart News, leder af Trumps valgkampagne

Har bl.a. kaldt paven »hysterisk« i klimaspørgsmålet.

I Breitbart News har Bannon bl.a. givet spalteplads og redaktørtitel til den yderligtgående klimaskeptiker James Delingpole, der taler om »de alarmistiske klimaforskere som talentløse tabere, man ikke kan stole på.

Breitbart News, 30. november 2015

Om den statslige støtte til vedvarende energi i USA har Delingpole i Breitbart News skrevet:

Hvorfor har republikanerne ikke af fuld hals sagt ’Nej, vi vil simpelthen lukke det ned. Vi er lige glade med, om præsidenten nedlægger veto eller ej, men vi vil ikke længere yde støtte til dette vanvid’.

Inside ClimateNews, 16. november 2016

Scott Pruitt, chef for EPA

Advokat, republikansk justitsminister i oliestaten Oklahoma

Scott Pruitt har længe kæmpet for den fossile industris interesser, herunder anlagt en stadig verserende sag mod den amerikanske miljøstyrelse EPA for at få dens regulering af kraftværkers CO2-udledning kendt ulovlig. Pruitt har de senere år modtaget i alt 296 økonomiske bidrag fra fossile energiselskaber, sammenlagt 350.000 dollar.

»Global opvarmning har givet anledning til en af de større politiske debatter i vor tid. Den debat er langtfra afgjort. Videnskabsfolk er fortsat uenige om graden og omfanget af global opvarmning og dets forbindelse til menneskets handlinger.«

National Review, 17. maj 2016

Obamas »Clean Power Plan er et ulovligt forsøg på at udvide føderale bureaukraters magt over staternes energiøkonomi med det formål at lukke kulfyrede kraftværker og i sidste ende andre former for el produceret med fossil energi«.

Pressemeddelelse 1. juli 2015 ved Pruitts sagsanlæg mod EPA

Myron Ebell, leder af omstillingen af EPA
cei.org

Uddanet i filosofi, klimadirektør ved Competitive Enterprise Institute (CEI)

En af de mest kategoriske klimaskeptikere, gennem mange år støttet økonomisk af Exxon Mobil og kulmineindustrienvia CEI. Forestår den aktuelle omlægning af og udrensning i den amerikanske miljøstyrelse.

»Præsident Obama og hans allierede i miljøbevægelsen taler om alle de forfærdelige konsekvenser af global opvarmning, som vi alle ser, men kendsgerningen er, den gennemsnitlige globale temperatur gennem de seneste 18 år har været uændret (…) Vi har ikke haft nogen global opvarmning i 18 år (…) Disse mennesker befinder sig i en postfaktuel verden.«

Washington Journal, C-Span

»Der har været en lille smule opvarmning, men det er meget beskedent og helt inden for den naturlige variation, og uanset om det er menneskeskabt eller ej, er det intet at bekymre sig om.«

Vanity Fair, maj 2007

»De masserer data, og ’massere’ er et teknisk udtryk, der betyder manipulere og forfalske data. Det har de gjort i årevis (…) Disse mennesker er allerede blevet afsløret som æresløse, nu afsløres de som skamløse.«

Fox News, 30. november 2009

»Vatikanet har offentliggjort Pave Frans’ hyrdebrev om klimaændringer, Laudato Si, den 18. juni. Det er generelt set videnskabeligt uunderbygget, økonomisk uvidende, intellektuelt usammenhængende og moralsk dumt. Det er også teologisk suspekt, og store dele af det er venstreorienteret ævl, om end formuleret i den katolske læres sociale vokabular.«

globalwarming.org, 29. januar 2016

Mike Pompeo, CIA-direktør
Charles Dharapak

Kongresmedlem, medlem af Teaparty-bevægelsen

»Der er forskere, som tænker mange forskellige ting om klimaændringer. Nogle mener, der sker en opvarmning, andre mener, der sker en afkøling, atter andre mener, at der gennem de seneste 16 år har været et temmelig stabilt klima.«

C-SPAN, 25. juni 2013

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Kongstad Nielsen

USA har heldigvis underskrevet Paris Aftalen.

America first