Analyse
Læsetid: 4 min.

De mange teorier om motivet bag mordet på Ruslands ambassadør

Myndighederne udpeger Fethullah Gülen-netværket som bagmænd, men andre peger på syrisk jihadgruppe – men måske var drabsmanden bare en vred og ensom ulv
Myndighederne udpeger Fethullah Gülen-netværket som bagmænd, men andre peger på syrisk jihadgruppe – men måske var drabsmanden bare en vred og ensom ulv

Cem Genco

Udland
21. december 2016

Det eneste, der med sikkerhed vides om attentatet på Ruslands ambassadør i Ankara, er, at han er død. Hvad der var motivet til, at en 22-årig politibetjent, Mevlüt Mert Altintas, skød og dræbte den russiske veterandiplomat, Andrei Karlov, er ukendt. Og hvem – om nogen – der står bag, er pivåbent for konspirationsteorier, der er et fast element i tyrkiske myndigheders dna.

Hvad man ved, er, at diplomaten ikke var mandsopdækket af sikkerhedsvagter, da han holdt tale ved en åbning af en fotoudstilling i et kunstgalleri, men ikke hvorfor. Kun en uge forinden havde vrede tyrkere demonstret foran såvel den russiske ambassade som ved konsulatet i Istanbul mod russiske kampflys massive bombardementer i Aleppo.

Alligevel var den erfarne diplomat uden beskyttelse, og drabsmanden kunne uforstyrret gå udenom galleriets sikkerhedsscanner ved at vifte sit politiskilt. I et neutralt mørkt jakkesæt stillede han sig bag sit offer på talerstolen, så alle i lokalet troede, at han var den sikkerhedsvagt, der altså ikke var der. Han nåede at plante ni projektiler i Karlov, medens han råbte slagord på arabisk og tyrkisk, før han blev, som det hed, ’neutraliseret’. Hvordan lod det sig gøre?

Det er der ikke konkrete svar på, og spørgsmålet er, om det nogensinde bliver tilfældet. Men syv personer er anholdt, herunder Altintas’ forældre, og de tyrkiske myndigheder og regeringsloyale medier har lanceret en tese om, at drabsmanden var medlem af FETÖ, betegnelsen for prædikanten Fethullah Gülens terrornetværk, der stod bag det mislykkede kupforsøg mod regeringen og Erdogan i juli.

Bad om orlov før kuppet

Teorien underbygges angiveligt af, at Altintas, der gjorde tjeneste i den politistyrke, der uddannes til at nedkæmpe optøjer, havde bedt sin foresatte i Diyarbakir, hvor han var udstationeret, om to dages orlov 16. og 17. juli, altså fra dagen efter det mislykkede kup 15. juli.

Når orlov bevilges, skal den pågældende angive en adresse, han vil opholde sig på – og den adresse er ifølge de regeringsloyale medier identisk med bopælen for den tidligere Ankara-redaktør for avisen Zaman, der blev beslaglagt af staten i marts.

Redaktøren, Abdullah Bozkürt, der i dag er i eksil i USA, tweetede i går, at han aldrig har mødt drabsmanden, og at han aldrig har boet på den Ankara-adresse, der stod anført på orlovspapiret, og som angiveligt skulle være hans.

I en efterfølgende tweet stiller Bozkürt en stribe spørgsmål til attentatforløbet, bl.a. hvorfor Altintas blev dræbt omgående i stedet for at blive anholdt i live, hvorfor ambassadøren ikke var bevogtet i lyset af de nylige demonstrationer mod russiske diplomatiske missioner, og om der er hold i forlydenderne om, at den russiske ambassade havde anmodet om en særlig bevogtning, der altså ikke blev imødekommet.

Dette sidste spørgsmål kan være medårsag til, at Rusland sender eget efterforskningshold til Tyrkiet for at ’bistå’ med opklaringen.

En anden teori går ud på, at politibetjenten var medlem af den syriske jihadgruppe, Fateh al-Sham, der i lighed med Islamisk Stat har celler i Tyrkiet. Teorien bygger på, at han holdt en 33 sekunder lang tale, hvor han bl.a. råbte ’Husk Aleppo, husk Syrien’ på arabisk.

Men ifølge en vurdering til tyrkiske medier af den syriske jihad-ekspert, Hassan Hassan, der har skrevet en stribe bøger om de salafistiske grupperinger i Syrien, var parolerne på et så ubehjælpsomt arabisk, at Hassan Hassan anser det for usandsynligt, at drabsmanden har haft nærmere kontakt med jihadisterne, men at det mere lyder som om, at han har lært nogle remser udenad.

En ensom ulv?

Den mest nærliggende teori, nemlig at politibetjenten var en meget vred, radikal tyrkisk muslim, der handlede på egen hånd og ville hævne den russiske luftstøtte til det syriske regimes erobring af det østlige Aleppo, fylder ikke meget i mediernes og myndighedernes udlægninger af dramaet.

Men som nævnt har der været demonstrationer mod russiske diplomatiske missioner i både Ankara og Istanbul, ligesom aftalen mellem Tyrkiet og Rusland om evakuering af overlevende civile, der nu er indledt, har vakt vrede blandt radikale islamister.

Noget taler for, at Altintas er en såkaldt ’ensom ulv’, der planlagde sin aktion til mindste detalje. Han havde lejet et værelse på et hotel bag ved kunstgalleriet, havde iklædt sig tøj og var glatbarberet, som det er skik blandt sikkerhedsvagter, da han skaffede sig adgang til scenen med talerstolen.

Tyrkiske medier kunne i går offentliggøre billeder fra hans Facebook-side, hvor han er fotograferet med fuldskæg i, hvad der ligner det regerende AKP-partis hovedkvarter i Ankara med portrætter af Erdogan og den tidligere premierminister, Ahmet Davutoglu, i baggrunden.

Mevlüt Mert Altintas har altså haft kontakter i det islamistiske parti, hvilket kan underbygge en teori om, at han er en skuffet tilhænger af Erdogans parti – og i særdeleshed misfornøjet med regeringens Syrien-politik.

Men igen: Det er indtil videre gætteri, og at Altintas selv er ude af stand til at redegøre for sine motiver, passer muligvis myndighederne meget godt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alt omkring militærkuppet var næsten som iscenesat til at gavne den folkevalgte diktator. Og det var lige fra diktatorens aktiviteter et halvt år forud og frem til selve "kuppet".

Og ligesom Vladimir Putin kalder alle i Aleppo for terrorister - også gamle, kvinder og børn. Påpeger "diktatoren af den høje port" konstant, at alle der ikke er med ham, er imod ham. Og dem der er imod tilhører enten Fethullah Gülen-bevægelsen eller er kurdere.

Jeg ved ikke, hvem der står bag denne betjent, men det passer kun alt for godt til situationen. Og dette fører til, at diktatoren kan stramme kvælertaget endnu strammere om det Tyrkiske samfund.

Til gengæld håber jeg, han strammer så meget, at det medfører endnu et kup. som Tyrkiets nyere historie er så fuld af. For så kan man jo håbe på, at landet bliver opdelt, så tyrkerne bliver skånet for kurdernes tilstedeværelse - og deres mineralolie-kilder.

Gert,
er Erdogan ikke også begyndt at hævde, at kurderne er loyale over for Fethullah Gülen?

Bjarne Bisgaard Jensen

Erdodan kan efterhånden hævde hvad som helst, der passer i hans kram, uden at blive seriøst udfordret af egen befolkning (minus kurderne) EU og NATO. Han kan som NATO medlem lave sine egne aftaler med Putin om løsningen på Syrien, hvor han iøvrigt fuldstændig kører sit eget løb med angreb på kurderne i Syrien, og mere eller mindre skjult støtte til nogle oprørsgrupperinger.
EU blander sig ikke så længe han overholder aftalen vedrørende flygtninge, så man kan sige at han har skaffet sig noget råderum