Analyse
Læsetid: 3 min.

Trump har sat holdet, der skal bane vej for sort omstilling

Med udnævnelsen af Rex Tillerson, Exxon Mobils øverste chef, til USA’s ny udenrigsminister er Donald Trumps nye administration ved at være fuldtallig. Den er gennemsyret af klimaskepsis og solide støtter af den fossile industri
I går udnævnte USA’s kommende præsident John Kerrys efterfølger. Ny udenrigsminister bliver den 64-årige bestyrelsesformand og CEO for olieselskabet Exxon Mobil, Rex Tillerson. En mand, hvis selskab siden slutningen af 1970’erne har haft – men skjult – intern viden om global opvarmning som konsekvens af CO2-udledning ved fossilt energiforbrug.

I går udnævnte USA’s kommende præsident John Kerrys efterfølger. Ny udenrigsminister bliver den 64-årige bestyrelsesformand og CEO for olieselskabet Exxon Mobil, Rex Tillerson. En mand, hvis selskab siden slutningen af 1970’erne har haft – men skjult – intern viden om global opvarmning som konsekvens af CO2-udledning ved fossilt energiforbrug.

LM Otero

Udland
14. december 2016

Hvis man de senere år har deltaget i FN’s COP-møder om den globale klimapolitik, har man kunnet hente både indsigt og håb ved at lytte til de tilbagevendende taler af USA’s udenrigsminister John Kerry.

I op til tre kvarter og ofte uden manuskript har den høje slanke mand talt indtrængende, med moralsk appel og med en overflod af videnskabelige facts og data om klimatruslen.

Som på klimatopmødet i Paris sidste år, hvor Kerry talte om »advarselssignalerne, som intet rationelt menneske bør ignorere«.

»Videnskaben har advaret os gennem årtier, skreget det til os. Og vi ved, at hvis vi fortsætter ad den nuværende vej, hvor alt for mange mennesker sidder på hænderne og venter på, at nogen andre skal tage ansvar, ved I så hvad? Så vil ødelæggelserne tiltage eksponentielt.«

»Hvis ikke det globale samfund nu tager dristige skridt til omstilling væk fra en kulstofbaseret økonomi, står vi over for ubegribelige skader på vores naturlige miljø, vores infrastruktur, vores fødevareproduktion, vore vandforsyninger og potentielt livet selv. Tag ikke fejl af det,« sagde John Kerry for netop et år siden i Paris.

I går udnævnte USA’s kommende præsident John Kerrys efterfølger. Ny udenrigsminister bliver den 64-årige bestyrelsesformand og CEO for olieselskabet Exxon Mobil, Rex Tillerson. En mand, hvis selskab siden slutningen af 1970’erne har haft – men skjult – intern viden om global opvarmning som konsekvens af CO2-udledning ved fossilt energiforbrug.

En mand, hvis selskab gennem årene har finansieret mere end 100 lobbyorganisationer og tænketanke med millionbeløb for at skabe tvivl og skepsis om klimaspørgsmålet. En mand, hvis selskab er et af de 10 mest profitable i verden og fast indstillet på at fortsætte udvinding af olie og gas i årtier endnu.

Hvis Trump overhovedet vil fastholde USA som del af Paris-aftalen og det globale aftalesystem om klima, bliver det Rex Tillerson, der ved kommende COP-møder skal gå på talerstolen og tale til verden om klimaforandringerne. De forandringer, Tillerson selv har karakteriseret som et håndterbart teknisk spørgsmål – noget, menneskeheden kan tilpasse sig.

I pressemeddelelsen fra Trumps overgangshold blødes der op på holdningen med budskabet om, at Rex Tillerson mener, at »klimaforandringernes risici for samfundet og økosystemerne kan være mærkbare, og at det vil være klogt at udvikle og gennemføre ’fornuftige strategier, der håndterer disse risici uden at mindske vor evne til at gøre fremskridt med andre globale prioriteter såsom økonomisk udvikling, afskaffelse af fattigdom og offentlig sundhed’.«

Omstilling til sort

Med udnævnelsen af Rex Tillerson er Donald Trump nået langt med at danne sin regering og udpege chefer til de vigtigste statsinstitutioner. Og selv om de mange aktører skal passe hver deres del af Trumps nye butik,  går én ting igen hos de fleste: En mere eller mindre udtalt skepsis over for klimaspørgsmålet og en stærk vilje til at revitalisere USA’s kul-, olie- og gasindustri.

Særlig markant er kursskiftet i de direkte klima- og miljørelaterede dele af administrationen.

Den amerikanske miljøstyrelse EPA synes i gang med en fundamental omstillingsproces, der ventes at fjerne styrelsens mulighed for at sætte grænser for kraftværkers CO2-udledning.

Omstillingen af EPA er på Trumps vegne planlagt af Myron Ebell, en af de mest hårdnakkede klimaskeptikere, der via det konservative Competitive Enterprise Institute og med mangeårige donationer fra bl.a. Exxon Mobil har søgt at undergrave tilliden til klimaforskerne.

Den ny chef for EPA bliver den hidtidige justitsminister i oliestaten Oklahoma, Scott Pruitt, som sidste år indledte en retssag mod EPA for at få styrelsens regulering kendt ulovlig.

Når det gælder det amerikanske energiministerium ledes omstillingsprocessen af Thomas Pyle, formand for den olieindustri-finansierede lobbyorganisation American Energy Alliance. Pyle har indledt processen med at oversende et skema med 74 spørgsmål, som bl.a. beder ministeriet oplyse navne på alle, der har arbejdet med klimaspørgsmålet, herunder deltaget i møder i COP-processen.

Man vil også have besked om, hvilke møder der er afholdt hvornår, samt lister over e-mails sendt i forbindelse hermed. I ministeriet frygtes det, at en større udrensning er på vej.

»Det lyder mere som en stævning end en anmodning om information,« siger Michael Halpern, vicedirektør ved Union of Concerned Scientist, til netmediet Vox.

Hos NASA, der forestår en central del af den statslige klimaforskning, ledes omstillingen af Chris Shank, vicestabschef hos den republikanske kongresmand Lamar Smith. Shank har udtalt sig skeptisk om klimaforandringerne, og det forlyder i amerikanske medier, at klimaforskningen skal skæres ud af NASA’s program.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Pas på med dét dér
Alle, angrebet af klimahys, har været med til at fremavle en 'sort omstiller' – det har man fået ud af at gøre ’småbørn’ bange – Trump er overalt …

Jørgen M. Mollerup

Nu er JSN sikret stof til mange artikler i Information.

Philip B. Johnsen

Klimavenlig politik, klimaskeptikere og klimaspørgsmålet, er børn eller barnlige der taler, når de bør tie og lytte til eksperterne, selve opvarmingen og hvorfor den er menneskeskabt, er det kun børn, der ikke kan forstå i en verden, hvor klimaet naturligvis ikke, har ikke brug for mennesker, det er mennesker, der har brug for et klima, mennesker kan overleve med, det børn kan lære, men det kan terrorister og politikere ikke, de er drevet af grådighed ikke af fornuft.

Tumpede voksne mennesker, mere precist beskrevet, økonomisk vækst fantaserer, hvor økonomisk vækst er drevet af forbrug, produceret på fossil brændstof afbrænding, er terrorister, det kan kaldes for ondskabens akse i verden, der myrder de uskyldige, der intet ansvar har for status quo, hvilket indbefatter regimer der giver ly til denne type af økonomisk vækst fantaserer.

Det er formodentlig kun et spørgsmål om tid, før kampen bliver alle imod alle og de ansvarlige, er de første der føler varmen under dem.

Det er den sande historie om Trump og hans hold af forbryder.

Mon ikke Liberal Aliance skæver misundeligt mod USA.
En regering og et ministerhold besat af landets rigeste erhvervsledere og cremen fra bank og finans sektoren.
Præsterne i folkekirken kan så udskiftes med oraklerne fra Cepos.
Pjat til side. Men det er efterhånden svært at være optimist, eller...

Niels-Simon Larsen

Fatter ikke at Informations ledelse accepterer, at avisens egne artikler om klimaet bombarderes af klimabenægtere, og slet ikke disses ironiseren. Hvad er meningen?

Det er lykkedes mr. Trump at udnævne en milliardær-regering, hvis medlemmer tilsammen tjener lige så meget som USA's 43 millioner fattigste familier:

http://www.commondreams.org/news/2016/12/15/trumps-cabinet-wealthier-one...