Læsetid: 2 min.

Yemen trækker immigranter til

Folk flygter fra Yemen, men immigranter tager også til det borgerkrigshærgede land, flere faktisk
3. december 2016

Det kunne virke som at rejse fra asken til ilden, men i en tid, hvor Afrika ikke altid synes at fylde så meget i nyhedsoverskrifterne, er det måske også en meget god påmindelse om, at ikke alting er godt alle steder.

For hvem vil frivilligt forlade på papiret fredelige eller fremgangsrige lande for frivilligt at rejse illegalt over et farligt farvand for at lande midt i en verdens værste borgerkrige i et af verdens fattigste og mest kaotiske lande, Yemen?

Svaret er: en hel del. Helt præcis 105.971 individer, opgjort i midten af november. Så mange havde ifølge UNHCR taget turen over Aden-bugten fra udskibningshavne i Somalia og Djibouti. Et tal der er steget med knap 15 procent fra sidste år og har været støt stigende siden 2006, hvor godt 25.000 tog turen. Mindst 79 druknede undervejs. Målet er ifølge organisationen og dens samarbejdspartnere først og fremmest golflandene, hvor arbejdskraft udefra som regel er efterspurgt, og der er mulighed for at forsørge familien – og i mindre grad Europa.

Immigranterne kommer især fra to lande, og begge kan umiddelbart overraske lidt. Godt 17.000 kommer ifølge UNHCR’s tal fra Somalia, der modsat Yemen i de seneste år har oplevet et relativt fald i niveauet af ufred med al-Shaababs tilbageskridt, uden at det dog på nogen måde gør landet hverken særlig sikkert eller velhavende.

Næsten alle de andre immigranter, knap 89.000, kommer fra et mere overraskende sted, nemlig Etiopien, et land, der i løbet af de senere år er blevet udnævnt til Østafrikas økonomiske tiger med vækstrater på 10-15 procent. Det er dog en vækst, der ifølge iagttagere er meget skævt fordelt – noget der har været en kraftigt medvirkende faktor til de lidt oversete demonstrationer og sammenstød, der har præget landet det seneste år. Samtidig befinder Etiopien sig midt i den værste tørke i op mod 50 år.

Dårligt transitland

Yemen er dog et dårligt transitland at vælge. Det sydlige Yemen med dets hovedstad Aden er på papiret kontrolleret af den regering, houthi-alliancen smed på porten, og dens golfarabiske allierede, og det er hertil immigranternes både hovedsageligt ankommer.

Virkeligheden er, at noget nær totalt kaos hersker, med militser, klaner, stammer, kriminelle grupper og kontingenter af al-Qaeda og Islamisk Stat, der kæmper om at kontrollere hver deres lille del, samt kun få internationale organisationer, der er i stand til at hjælpe sårbare immigranter. 2,1 mio. yemenitter er selv internt fordrevne, 80 procent af befolkningen har behov for humanitær hjælp.

Samtidig synes udsigten til fred heller ikke at være rykket tættere på med udråbelsen af en ny regering under houthi-flag i Nordvestyemen, som indikerer, at man ikke skal satse alt for meget på et kompromis eller en seriøs genoptagelse af de strandede forhandlinger mellem krigens to hovedlejre.

Om det er nok til at holde immigranterne væk er dog tvivlsomt. UNHCR vil i denne måned iværksætte en oplysningskampagne i oprindelseslandene for at oplyse om farene ved rejsen, men penge trækker også.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu