Læsetid: 2 min.

Avis: Britisk regering skjulte fejlslagen test af atomforsvar

Det har vakt vrede i Storbritannien, at premierministeren skjulte fejlslagen test af landets atomforsvar kort før afstemning om en opgradering til 40 mia. pund
28. januar 2017

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har tilbageholdt oplysninger for landets parlament om en alvorlig fejlslagen atomtest og gik sågar – trods sin viden – videre med planerne om at sikre parlamentets opbakning til en fornyelse af det såkaldte Trident-atomsystem, afslørede The Times i denne uge.

Ifølge informationer gravet frem af avisen skete der en alvorlig fejl, da et Trident II D5-missil blev affyret under en øvelse ud for Floridas kyst, kort før May tiltrådte som premierminister. Ifølge avisens oplysninger kan missilet – der kan »dræbe millioner af mennesker, når det er bevæbnet med et atomsprænghoved« – have bevæget sig i den forkerte retning – mod USA.

Dette rejste »alvorlige spørgsmål omkring systemets driftsikkerhed og våbensystemets sikkerhed« – påpeger The Times – kort før det britiske parlament skulle stemme om fornyelsen, der vil koste skatteyderne 40 mia. pund.

Kontroversiel fornyelse

Debatten om fornyelse er yderst kontroversiel og har stået på i flere år med bl.a. Liberaldemokraterne, det Skotske Nationale Parti og store dele af Labour – inklusive formand Jeremy Corbyn – som modstandere.

Imidlertid blev en opgradering vedtaget med et stort flertal i parlamentet sidste år, men afsløringen af, at premierminister Theresa May holdt fejlen skjult, har skabt stor vrede og spekulation om, hvorvidt denne viden kunne have ændret afstemningsresultatet.

I sidste weekend nægtede May gentagne gange at svare på, om hun kendte til fejlen, da hun bad parlamentet stemme om opgraderingen. Senere på ugen erkendte hun dog, at hun var blevet briefet om testen.

»Downing Street besluttede sig for at mørkelægge den fejlslagne test. De vidste, at hvis informationen blev offentliggjort, ville det skade troværdigheden af vores præventive atomsystem,« siger en kilde i flåden til The Times. »Den efterfølgende Trident-afstemning gjorde det hele meget mere følsomt,« tilføjede han.

Forsvarsminister Michael Fallon har imidlertid efterfølgende benægtet, at testen ikke var en succes.

»I modstrid med rapporter i pressen i weekenden blev HMS Vengeance (atomubåden, red.) og hendes besætning succesfuldt testet og godkendt til igen at slutte sig til den operationelle arbejdsgang,« sagde han i parlamentet, men gav ingen detaljer om selve affyringen af testmissilet.

»Vi kommenterer ikke på detaljerne i undersøiske operationer,« tilføjede han.

Den amerikanske tv-station CNN kunne imidlertid citere en »amerikansk forsvarsembedsmand med viden om begivenheden« for detaljer i »en missiltest involverende Storbritanniens Trident-atomforsvarssystem«, der »endte i fiasko ud for Floridas kyst sidste år«.

»Missilet blev omdirigeret ned i havet for at ødelægge sig selv – en automatisk procedure, når missilelektronikken opdager en uregelmæssighed,« sagde kilden ifølge CNN.

Hele historien har skabt vrede særligt i Labour, der nu kræver, at Fallon møder op og besvarer spørgsmål i parlamentets forvarskomité.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu