Læsetid: 9 min.

’Jeg er Chelsea Manning. Jeg er kvinde’

Efter syv års afsoning fik den amerikanske whistleblower Chelsea Manning i går strafnedsættelse af USA’s afgående præsident, Barack Obama. Hun bliver løsladt til maj – 28 år før tid. Manning var den første, der lækkede klassificerede dokumenter i så stort antal, og politiske modstandere frygter, at Obama skaber en farlig præcedens
De store billedbureauer har kun et enkelt foto af Chelsea Manning efter hendes kønsskifte, et grynet sort-hvid selfie, taget af Chelsea Manning selv, men aldrig tiltænkt offentliggørelse.

Derudover har billedbureauerne kun portrætfotos af Bradley Manning i uniform. Eftersom amerikansk lov forbyder, at der tages fotos af indsatte i landets militære fængsler, findes der ikke andre offentligt tilgængelige fotos af Chelsea Manning. 

På foranledning af organisationen The Chelsea Manning Support Group har illustratoren Alicia Neal malet et portræt af Chelsea Manning, baseret på en skitse tegnet af Manning selv i fængslet og efterfølgende godkendt af Manning. red.

De store billedbureauer har kun et enkelt foto af Chelsea Manning efter hendes kønsskifte, et grynet sort-hvid selfie, taget af Chelsea Manning selv, men aldrig tiltænkt offentliggørelse.

Derudover har billedbureauerne kun portrætfotos af Bradley Manning i uniform. Eftersom amerikansk lov forbyder, at der tages fotos af indsatte i landets militære fængsler, findes der ikke andre offentligt tilgængelige fotos af Chelsea Manning. 

På foranledning af organisationen The Chelsea Manning Support Group har illustratoren Alicia Neal malet et portræt af Chelsea Manning, baseret på en skitse tegnet af Manning selv i fængslet og efterfølgende godkendt af Manning. red.

19. januar 2017

»12:26:09 PM) bradass87: »Lad os bare sige, at *nogen* jeg kender meget godt, er brudt ind i klassificerede amerikanske netværk, minet data som dem jeg har beskrevet…Og har overført de data fra de klassificerede netværk over ’air gappen’ til en kommerciel computer…sorteret dataen, komprimeret den, krypteret den, og uploadet den til en skør hvidhåret australier«.

At læse chatlogsene fra den 21. maj 2010 mellem hackeren Adrian Lamo og den dengang 22-årige amerikanske soldat i Irak Bradley Manning har altid været ubærligt.

Manning er skrøbelig, forvirret, bange, har kønsidentitetsproblemer og sidder og betror sig til en fuldstændig fremmed, som han af en eller anden grund har tillid til.

Lamo er kendt som bisexuel og tidligere dømt for at have hacket sig ind i avisen The New York Times’ server, så måske er det derfor, Manning vælger at chatte med lige ham. Af samtalen kan man se, at Manning tydeligvis har behov for en at betro sig til, så han fortsætter med at fortælle om, hvad han har gjort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Ruth Gjesing
  • Jørn Andersen
  • Oluf Husted
David Zennaro, Ruth Gjesing, Jørn Andersen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Oreskov

Alt det kan være meget godt - men vi ved jo at det var Putin der gjorde det!

Kjeld Jensen, Hans Aagaard og Peter Jensen anbefalede denne kommentar
Ole Brockdorff

Hvis præsident Barack Obama kan tilgive og benåde Chelsea Manning for hendes omfattende forræderi mod den amerikanske stat, ja, så må det også være menneskeligt og moralsk på sin plads, at gøre det samme med en mand som Edward Snowden ud fra den simple betragtning, at Snowdens primære brøde gik ud på, at han afslørede den amerikanske regerings og efterretningstjenesternes ulovlige aflytning og overvågning af venligsindede udenlandske regeringer overalt på kloden.

Tænk på den af Edward Snowden afslørede årelange overvågning og telefoniske aflytning af forbundskansler Angela Merkel i Tyskland samt mange andre europæiske ledere i almindelighed. Eller den massive ulovlige overvågning fra NSA af den amerikanske befolkning i særdeleshed. Takket være systematisk hjælp fra Microsoft, Google, Yahoo, Twitter og andre private it-giganter, der har udleveret ”bagdøre” til efterretningstjenesterne, selv om de burde have forsvaret deres kunders privatliv med næb og klør.

Alligevel har hverken EU eller FN eller den amerikanske kongres nogensinde stillet præsident Barack Obama og hans regering samt de amerikanske efterretningstjenester til menneskeligt og moralsk ansvar for disse forbrydelser med deres omfattende massive overvågning, og dermed den fuldbyrdede voldtægt af de personlige frihedsrettigheder i et land, der bryster sig med at være den mest demokratisk udviklede nation på kloden.

I stedet har præsident Barack Obama og hans regering i forlængelse af Edward Snowdens omfattende afsløringer nægtet enhver selvransagelse af den massive overvågning fra NSA, og konsekvent valgt at udråbe den tidligere NSA-analytiker til landsforræder af den værste skuffe, fulgt op med et væld af udokumenterede beskyldninger om, at han er i lommen på præsident Vladimir Putin og den russiske regering.

Men hvis præsident Barack Obama kan benåde Chelsea Manning og skære 28 år af hendes fængselsstraf, ja, så burde han på samme tid have givet frit lejde og tilgivelse over for Edward Snowden og Julian Assange fra WikiLeaks, der overordnet set ikke har gjort andet end at afsløre et omfattende magtmisbrug af den moderne overvågningsteknologi fra den amerikanske regerings side gennem mange år, og vel og mærke også på præsident Obamas egen vagt gennem otte år.

Hans Aagaard, David Zennaro, Jørn Andersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Charlotte Svensgaard

Da jeg var ung, sagde min mor altid, når jeg brokkede mig over at hun ikke bankede på min værelses dør, hvorfor skulle jeg det skat? For du gør vel ikke noget galt?

"Mr. Snowden flygtede i armene på en modstander og har søgt tilflugt i et land, som for nyligt har gjort en koordineret indsats for at underminere tilliden til vores demokrati,« sagde han ifølge The New York Times."

Snowden er end ikke dømt, så O'drama kan vist ikke benåde ham. Til gengæld kan Snowden bruges til defamering af Rusland, som er en 'modstander' og nu de facto, ifølge O'drama, stod bag et angreb på tilliden til det amerikanske demokrati; en tillid som i forvejen kun næres af et mindretal af de amerikanske vælgere - og ansvaret for dét forhold, kan såmænd nok over tid eksporteres til de frygtelige russere. Og Putin, æsketrolden blandt alle æsketrolde.

Kjeld Jensen, Hans Aagaard, Claus Oreskov, morten andersen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Benådning af Chelsea (Bradley) Manning er så tilpas en kontroversiel sag, at den belejligt stjæler billedet komplet! Dermed kommer der ingen snakken om USA's politiske fange nummer et – indianeren Leonard Peltier, der nu har siddet 40 år uskyldig i fængsel.
Mange havde håbet på at Obama havde haft mod nok til at løslade Peltier, men det blev altså til mediebegivenheden Manning i stedet for:
https://www.democracynow.org/2017/1/18/breaking_leonard_peltier_denied_c...

Peter Jensen, Hans Aagaard og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Selv om der er grund til at glæde sig over, at det ser ud til at Manning bliver løsladt til maj efter at have været indespærret i syv år for sine læk, skal man ikke glemme, at Obama-administrationen har brugt en spionlov fra 1917 til at fængsle flere whistleblowere end samtlige foregående administrationer tilsammen.

Det påpeger lederskribenten i det velanskrevne norske dagblad Klassekampen. Som også henviser til tre år gammel rapport, hvor en Washington Post-redaktør fremhæver, at Obamas krig mod lækager er den mest aggressive, han har set siden Nixon.

Lederen slutter med en henvisning til Trevor Timm fra Freedom of the Press Foundation, der minder om, at Obama har udført "alt det forarbejde," Donald Trump har brug for til at slå ned på pressen, når han i morgen indsættes som præsident.

http://www.klassekampen.no/article/20170119/ARTICLE/170119853

Peter Jensen, Hans Aagaard og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar

Yes, og så leave him be. Han var og er formentlig en displaceret stakkel. Det er hverken Snowdon eller Manning-sagens intelligentsia-aktør Assange. Antallet af 'transpersoner', selv alle typer i flok, i denne verden må tælles i promiller,. At de har en svaghed for selvudstilling kan benyttes politisk, og bliver det.

Henrik L Nielsen

Charlotte Svensgaard

Jeg har ikke noget at skjule, men derfor insisterer jeg fortsat på privatliv. Også fra min mor, når hun er på den anden side af døren.

Julia Christensen

Det er ikke helmighed for nogen, at Manning var under totur i amerikansk fængsel. Og det var ikke kun totalt isolation i en lille fængselkamera, hvor Manning fik ikke lov at sove i mange døgn, fik frygtelige angst anfalder, osv. Der var flere brutale psykiske toturmetoder, som er lovlig i USA. Jeg tror at det har knækket Mannings psyke totalt. Jeg er bange for, at kønskifte og selvmordforsøger var en del af psykiske eksperimenter, Manning blev udsæt for. Jeg blev ikke overrasket,hvis Manning vælger at begår selvmord efter løsladelse.Magt-maskinen, hvis rigtig ansigt Manning vist til verden, knust ham jo totalt.