Nyhed
Læsetid: 1 min.

Chile kæmper mod skovbrande

Verdens største brandslukningsfly er blevet fløjet ind fra USA for – med bistand fra Frankrig, Peru og Mexico – at hjælpe Chile med at inddæmme altødelæggende skovbrande
Udland
28. januar 2017

Brandfolk i Chile har nu fået bistand fra verdens største brandslukningsfly, der er fløjet ind fra USA, for at bekæmpe de værste skovbrande i landets nyere historie. Flere end 90 brande har ødelagt mere end 180.000 hektar land, forvandlet adskillige bygninger i landdistrikterne til aske og raseret kvægbestande.

Fire brandfolk er døde i forsøget på at inddæmme brandene, og 35 brande er ifølge skovdirektoratet fortsat ude af kontrol.

Den chilenske regering har fået kritik for håndteringen, særligt efter det kom frem, at halvdelen af skovdirektoratets fly til brandslukning er i stykker. Brandfolk har derfor måttet efterlyse hjælp fra private flyejere for at kunne bekæmpe brandene i de afsidesliggende områder.

»Jeg forstår smerten og vreden,« sagde Chiles præsident, Michelle Bachelet, da hun besøgte landsbyen Empedrado i Maule, en af de hårdest ramte regioner, hvor de lokale var stærkt kritiske over for myndighedernes indsats.

Regeringen erklærede landet i undtagelsestilstand i sidste uge og efterlyste international bistand til at få slukket brandene. Hjælpen er kommet fra Frankrig, Peru, Mexico og USA. Mest synligt den Boeing 747-400 supertanker, hvis indsats i brandslukningen er finansieret af en rig chilener bosiddende i USA.

Flyet kan fragte 73.000 liter vand, hvilket svarer til, hvad 72 helikoptere og 20 lette fly kan fragte. Det er imidlertid ikke sikkert, at det store fly er særlig bevendt i de små landsbyer i de bjergdale, hvor mange af brandene lige nu hærger. Flyets første mission gik til Maule-regionen.

Mange lokale er blevet reddet fra brandene, men mindst 256 har mistet deres hjem og utallige har mistet deres indkomstmuligheder, efter marker og dyrehold er gået til i flammerne. Skovbrande er et tilbagevendende fænomen i Chile, men har været hyppigere og voldsommere de senere år.

The Guardian og Information. Oversat og forkortet af Nina Trige Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her