Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danske jægersoldater skal jagte IS-krigere

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræfter, at de danske specialstyrker skal indsættes i grænseområdet mellem Irak og Syrien, men afviser at afsløre de konkrete opgaver
Udland
21. januar 2017

Danmark optrapper endnu en gang sin deltagelse i krigen mod Islamisk Stat. Det har regeringen besluttet efter ønske fra USA. Fredag orienterede udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) Folketinget om udvidelsen af de danske soldaters opgaver.

Fremover skal de danske specialstyrker i Irak indsættes i grænselandet mellem Irak og Syrien samt formentlig også i selve Syrien. Hvor mange af de cirka 60 jægersoldater, der skal indsætte i grænseområderne er en velbevaret hemmelighed og det samme er de konkrete opgaver, som styrken skal løse.

Ifølge Informations kilder, skal de danske soldater deltage i jagten på de stadig flere IS-krigere, der flygter fra den irakiske millionby Mosul og ind i Syrien, hvor Islamisk Stat stadig kontrollere store landområder omkring byerne Ar-Raqqa og Deir Az-Zour.

En indsats, der angiveligt kommer til at foregå sammen med irakiske stammemilitser, som bl.a. amerikanerne har trænet på Al-Asadbasen i Irak.

Farligere

Ifølge forsvarsministeren bliver den nye opgave »farligere« end hidtil, og andre kilder bekræfter, at de danske styrker fremover risikerer at komme i direkte kamp.

Indtil nu har specialstyrkerne kun bidraget med træning og rådgivning til de irakiske sikkerhedsstyrker, der kæmper for at indsat Mosul.

Men de nye opgaver er ifølge regeringen et udtryk for, at det går fremad med at bekæmpe den militante islamistiske bevægelse.

Beslutningen om at sende de danske soldater til grænseområdet støttes af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, men de radikale meddelte fredag, at de ikke længere bakker op om krigsindsatsen. SF, Enhedslisten og Alternativet er også imod.

 »Jeg er glad for, at vi med dagens beslutning har sikret, at det danske specialoperationsbidrag også fremadrettet kan løse de opgaver, som både irakerne og koalitionen efterlyser«, sagde  forsvarsministeren. »Det er afgørende, at vi ikke giver ISIL et frirum, men fortsat presser dem fra alle sider. Det er derfor, regeringen løbende ser på, hvordan vi kan tilpasse de militære bidrag til koalitionens behov.«

Ud over en udvidelse af specialstyrkernes opgaver, deltager de danske soldater på Asad-basen nu også i en såkaldt reaktionsstyrke, der opererer udenfor den sikrede base og bl.a. skal komme allierede styrker til hjælp, hvis de kommer i nød.

Regeringen sender desuden den danske fregat Peter Willemoes afsted for at sejle sammen med en amerikansk hangarskibsgruppe fra februar til maj i år som led i krigen mod IS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Charlotte Aagaard

Jeg kan godt se logikken i, at ISIL's styrker ikke skal have et Helle blot ved at krydse grænsen fra Irak til Syrien - tilmed en næppe eksisterende grænse.

Men........det er ikke en opgave for danske soldater.

Vi burde i stedet trække alle mand hjem fra Mellemøsten og Nordafrika.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Eriksen, Holger Madsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Vil regeringen, DF og Socialdemokratiet stadig følge USA i hælene, nu hvor Trump har magten og kan give ordre til militære aktioner.?