Nyhed
Læsetid: 5 min.

Dramatisk splittelse mellem det amerikanske magtapparat og Trump

Trump-kampagnen var i tæt parløb med Rusland, og Trump selv har været involveret i et urinsexorgie med prostituerede i Moskva. Sådan lyder nye uverificerede beskyldninger på Buzzfeed, som efterretningstjenesterne indtil videre i højere grad har givet troværdighed end afvist. Spørgsmålet er, om Trump bliver angrebet fordi der rent faktisk er hold i de russiske forbindelser, eller fordi han har lagt sig ud med verdens mest magtfulde efterretningsapparat
Den kommende amerikanske præsident Donald Trump har afvist beskyldningerne mod ham som »FAKE NEWS« og en »TOTAL HEKSEJAGT«.

Den kommende amerikanske præsident Donald Trump har afvist beskyldningerne mod ham som »FAKE NEWS« og en »TOTAL HEKSEJAGT«.

Seth Wenig

Udland
12. januar 2017

Vi offentliggør dokumentet, så amerikanerne selv kan tage stilling til, hvad de mener om informationerne. Sådan lød Buzzfeeds begrundelse, da det tirsdag nat smed en bombe af et dokument ud på nettet.

En tidligere britisk MI6-agent beskylder over 35 sider Trump-kampagnen for aktivt at have samarbejdet med Rusland. Det fremgår også af dokumentet, at de russiske efterretningstjenester skulle være i besiddelse af blandt andet kompromitterende seksuelt materiale om Trump, som de kan bruge til afpresning.

Trump selv har afvist beskyldningerne på Twitter som »FAKE NEWS« og en »TOTAL HEKSEJAGT«. Den kommende præsident langer uhørt hårdt ud efter efterretningstjenesterne for deres rolle i lækagen af informationerne:

»Efterretningstjenesterne skulle aldrig have tilladt ’lækagen’ af disse falske nyheder ud i offentligheden. Et sidste angreb på mig. Lever vi i Nazityskland?,« tweetede han onsdag  eftermiddag.

Det spektakulære dokument har ifølge flere medier længe cirkuleret blandt journalister, folk fra efterretningstjenesterne og højtstående politikere, men uden at nogen har publiceret det, fordi indholdet af beskyldningerne ikke kunne verificeres.

Blandt andet derfor er der også grund til at være særdeles skeptisk over for indholdet, der er baseret på anonyme kilder, som det er meget svært at tjekke efter.

Uverificerede beskyldninger

Allerede i oktober – godt en uge inden valget – skrev Mother Jones en historie på baggrund af det nu lækkede dokument, som den tidligere britiske agent havde produceret. Briten har nu sit eget private efterretningsfirma og var blevet hyret af først republikanere, som var kritiske over for Trump, og siden demokraterne til at finde snavs om Trumps forbindelser til Rusland.

»Det startede som en ret generel undersøgelse,« sagde agenten dengang til Mother Jones, men hans undersøgelse afdækkede hurtigt så alvorlige forhold, at han valgte at informere FBI om sin rapport.

Beskyldningerne i rapporten var blandt andet, at russerne havde »dyrket, støttet og hjulpet Trump i mindst 5 år med det formål at skabe splittelse og modsætninger i den vestlige alliance«, og at de havde fodret ham med oplysninger, han kunne bruge mod Hillary.

Flere folk tæt på Trump skulle desuden have holdt hemmelige møder med russiske repræsentanter i både Moskva og Prag.

Men udover det meget tætte samarbejde var det også lykkedes russerne at komme i besiddelse af materiale, som kunne bruges til såkaldt ’kompromat’: At afpresse Trump, hvis ikke han samarbejdede. Ifølge rapporten havde Trump nemlig hyret prostituerede til at foretage et urinsexshow for ham på Ritz Carlton i Moskva i en suite, hvor FSB havde installeret både kameraer og mikrofoner.

En uge inden præsidentvalget klagede den demokratiske leder i Senatet, Harry Reid, over, at FBI ikke foretog sig noget i forhold til beskyldningerne i rapporten, men siden skete der ikke meget. Den tidligere republikanske præsidentkandidat John McCain modtog også rapporten i december, og fandt det så alvorligt, at han informerede chefen for FBI, James Comey.

Rapporten cirkulerede også blandt adskillige medier heriblandt New York Times, Huffington Post og endda bloggen Lawfare, men uden at nogen af dem valgte af offentliggøre detaljerne, fordi de ikke var i stand til at verificere oplysningerne.  

I aftes amerikansk tid kunne CNN så ved hjælp af flere anonyme efterretningskilder oplyse, at Trump selv var blevet briefet vedrørende indholdet af dokumentet af de fire mest magtfulde efterretningsledere. Og at efterretningstjenesterne angiveligt betegnede den tidligere britiske agent som troværdig, selvom de ikke kunne verificere indholdet af dokumentet.

Netop denne vurdering af kilden har gjort det nemmere for CNN at forsvare at bringe historien, og dermed også nemmere for Buzzfeed at publicere hele dokumentet uden at skulle stå inde for, om oplysningerne er rigtige.

Ifølge CNN forklarer tjenesterne selv, at de naturligvis bliver nødt til at oplyse Trump om, hvad der cirkulerer af information omkring ham – men ser man på Trumps foreløbige rasende udfald på Twitter, virker han ikke enig.

Se Donald Trump pressekonference fra 11. januar, hvor han går til angreb på de medier, der har bragt de lækkede dokumenter.

Lagt sig ud med efterretningstjenesterne

Balladen om den lækkede rapport er interessant, fordi den viser en dramatisk splittelse i det amerikanske magtapparat kun otte dage før indsættelsen af Trump.

Her skal han overtage magten over verdens mest magtfulde efterretningstjenester, samtidigt med at de er i gang med at undersøge, om han har for tætte forbindelser til Rusland. Nu har de aktivt medvirket til, at ekstremt alvorlige og ubekræftede beskyldninger mod Trump debatteres i fuld offentlighed.

Særligt opsigtsvækkende er det, at The Guardian i går kunne afsløre, at FBI tilbage i oktober forsøgte at få fire kendelser mod medlemmer af Trumps valgkampagne ved den hemmelige FISA-domstol, som regulerer adgangen til at overvåge efterretningsmål i udlandet.

Baggrunden for kendelserne skulle være Trump-folkenes kontakter med folk fra det russiske statsapparat, men FISA-domstolen afviste anmodningen og bad FBI vende tilbage med noget mere snævert. Om det lykkedes og en kendelse blev udstedt, er stadig ubekræftet, men generelt afviser FISA-domstolen særdeles sjældent, når tjenesterne spørger om kendelser.

Trump har ved flere lejligheder lagt klar afstand til efterretningstjenesterne. Han har hånligt sat ’intelligence’ i citationstegn i et tweet og foretrukket at referere den russiske regerings afvisning af deres rolle i hackingangrebene på Demokraterne, i stedet for hvad samtlige hjemlige efterretningstjenester, mente var tilfældet. En praksis han gentog i går:

»Rusland har lige sagt, at den uverificerede rapport betalt af politiske modstandere er ’en fuldstændig og total fabrikering, det rene vrøvl’,« tweetede han med reference til benægtelserne fra Putins talsperson.

En succesfuld russisk operation

Ud over debatten om efterretningstjenesternes påvirkning af det politiske system er der også store spørgsmålstegn at sætte ved mediernes rolle. Buzzfeeds chefredaktør Ben Smith begrundede i en artikel offentliggørelsen med, at mediet altid stræber efter at være transparent i sin journalistik og dele meget med læserne.

»At offentliggøre dette dokument var ikke nogen simpel beslutning, og folk kan med god grund være uenige i vores valg. Men at offentliggøre rapporten afspejler, hvordan vi ser journalisters job i 2017.«

Modsat forklarer New York Times redaktør Dean Baquet i et citat i sin egen avis, hvorfor Times kom frem til den modsatte konklusion om oplysningerne, som han betegner som »helt udokumenterede«.

»Ligesom andre, undersøgte vi anklagerne og har ikke fået bekræftet dem. Vi mener ikke, at det er vores rolle at offentliggøre ting, vi ikke kan stå inde for,« siger han.

Et synspunkt, der giver god mening i en situation, hvor både medier og efterretningstjenester har haft måneder til at undersøge de ekstremt alvorlige påstande uden at kunne bekræfte dem i tilstrækkelig grad til at kunne udgive nogle artikler.

Her bliver befolkningen nu overladt til selv at skulle vurdere et dokument fyldt med beskyldninger fra anonyme kilder kun angivet som »kilde A«, »kilde B«, og hvor de indtil videre ikke engang får den hjælp, at de kan se, hvad der efter de nærmere undersøgelser taler for eller imod oplysningerne.

Eksperter hævder, at det overordnede formål med de russiske informationskampagner rettet mod Vesten er at sprede mistillid til vestens demokratiske institutioner og splid i den offentlige debat. Hvis det er målet, ser operationen ud til foreløbigt at være gået over al forventning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Sørensen

Trumps supporters vil sandsynligvis støtte hvis nogen tager rigtig grovt pis på Trump via fake news....sandheden får virkeligt brug for en støtte pædagog i de kommende år.

Donald Trump må nu smage sin egen medicin ! Manden har jo i den grad løjet og talt ondskabsfuldt siden han har vist sig under hele valgperioden - og nu. Den mand er decideret farlig og utilregnelig foor USA og hele verden.

Poul Sørensen, Vibeke Rasmussen, Helle Walther, Mette Hansen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Gert Romme, Jørn Andersen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar

Nette Skov, prøv at tænk lidt nærmere over hvad du skriver - tror du på rapporten fra det private detektivbureau?

Sådan lyder nye uverificerede beskyldninger på Buzzfeed ... ...hvad tror du det betyder?

Og hvad tror du de 60 mio bevæbnede amerikanere, heraf mange millioner arbejdsløse og fattige, der i håb om flere job har stemt på ham, tænker om the establishment?

Er der mon nogen der leger med ilden?

Bruger 196134, Anders Graae, Flemming Berger, Palle Yndal-Olsen, Per Torbensen, Peter Jensen, Dagmar Christiandottir, Jesper Nielsen, Niels Duus Nielsen, Calle Hansen, Hans Aagaard, Henrik Bjerre og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar

Husk kapitalisterne de spiller på begge heste, liberalisterne og populisterne - de er sgu ligeglade hvem der vinder, bare det ikke bliver Bernie Sanders og hans socialister.

Flemming Berger, Jan Kønig og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Peter Bækgaard

You reap it. Trump er valgt og laf os nu se om han holder perioden ud. USA har jo en tradition for præsidenter der kommer voldsomt af dage. Det kan også være at Trump eskapader klarer det hele selv. Jeg kan ikke være den eneste som tænker at de kommende pr bliver en lang omgang reality tv?

Jørgen Larsen

Det er vel bemærkelsesværdigt, at disse rapporter er dateret FØR Trump blev valgt. Altså på et tidspunkt, hvor alle faktisk troede han ville tabe. Når det er sagt, så er det altså indtil videre udokumenteret beskyldninger og selv Trump er uskyldig indtil det modsatte er bevist.

Flemming Berger og Dagmar Christiandottir anbefalede denne kommentar
Flemming S. Andersen

Jørgen Larsen

Der er vel intet mærkeligt i fremmede efterretningsvæsners interesse i toppolitikere i andre lande.
Eller deres forsøg på at kompromittere, om muligt?

Der er heller intet mystisk i hjemlandenes pligt til at oplyse loyalt , hvis det skulle være tilfældet.
Det har man ikke fundet anledning til her.

Jørgen Larsen

@Flemming S. Andersen - Nej, det er der intet mærkværdigt i. Men det er vel bemærkelsesværdigt, at det MÅSKE er lykkes at kompromittere Trump. Din sidste sætning forstår jeg ikke - det er jo lige præcist det man har fundet anledning til. Om motiverne er helt så ædle som angivet må stå hen i det uvisse.

Flemming S. Andersen

Jørgen Larsen

Jeg har ikke set nogen lagt navn og beviser på tvivl om Trump er ukomprimitteret i forhold til Rusland??
Har du et link til en troværdig kilde??

Jens Thaarup Nyberg

Måske en variation over " i did not inhale !!"

Flemming S. Andersen

Og skulle tiltalte være uskyldig, så er han det nok alligevel

Alan Strandbygaard

Blandede følelser er: Når din svigermor kører ud over en høj skrænt i DIN nye Rolls Royce.

Trump står ikke for noget godt. Han er tegnet på en verden, hvor uligheden er blevet for stor, og demokratiet ikke længere virker tilfredsstillende.
Valget af trump er et oprør. Vi ser dette oprør mange steder. Også i Europa.

Jeg gnider mig i hænderne, når jeg oplever et sådant oprør. For der er i allerhøjeste grad brug for det. Hvem synes det er fedt at leve i en verden, hvor din opgave er at pukle for at nogle få kan rende af sted med godteposen?

Trump er en fantastisk fænomen. Det er bare en skam, at oprørerne selv er af samme skuffe: De vil selv have mere - til sig selv.

I Danmark har vi to yderfløje. Begge vil have mere del i kagen. Mere omfordeling af både rettigheder, økonomi og muligheder.
Højrefløjens yderste gør det af rent egoistisk årsager. De vil have mere - til sig selv. Venstrefløjen gør det også af misundelse, men i lige så høj grad fordi, de tror på at et fællesskab fungerer når vi alle er med. Der er en forskel.

Sascha Olinsson, Nette Skov, Flemming S. Andersen og Mette Hansen anbefalede denne kommentar

Efter igen at have fået mulighed for at hente CNN ned på fladskærmen og mulighed for at opleve 'Donald Pussy Trump' for fuld udblæsning er konklusionen - den er helt gal med den mand - alene hans adfærd på det første pressemøde må give stof nok til en hel psykologkonference ...

Vibeke Rasmussen, Sascha Olinsson, Helle Walther, Mette Hansen, Hans Jørn Storgaard Andersen og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Diagnose?
I tyske satirikerkredse er manden allerede døbt – Donald 'Tourette' Trump – guderne skal vide hvorfor … ;-)
http://kognitivpsykologkbh.dk/hvad-er-tourettes-syndrom-og-andre-ticslid...

Bastian Wendel

Det er sjovt at se hvordan nogle mennesker reagerer på at deres yngling Clinton ikke blev valgt......Først gjorde alle grin med Trump, da så han vandt var der vild panik i visse kredse, specielt venstreorienterede kredse(læs Journalister og gammel kommunister).
Sandheden er den at hvis amerikanerne (de almindelige borgere), var så glad for Clinton og Obama, hvorfår vandt Trump så?.
Giv manden en chance og lad vær med at tro på alt du læser på internettet.

Hans Aagaard, Flemming Berger, Per Torbensen og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

Jeg må tilstå, at jeg synes, det bli'r sværere og sværere at gennemskue, hvad der er sandt og, hvad der er falsk i denne ærtesuppedas !

Jeg har læst følgende:
- (joint report FBI & DHS)
- https://www.us-cert.gov/sites/default/files/publications/JAR_16-20296A_G...
- Essentielt set en rapport der fortæller, hvad man skal gøre, hvis man er ramt af en bestemt type malware,
- Samt en fuldstændig udokumenteret påstand om at forskellige hacker-alias'er skulle være lig med russsisk civile eller militære identitieter/institutioner.

- (Assessing Russian Activities - ODNI (FBI, CIA & NSA))
- http://www.nytimes.com/interactive/2017/01/06/us/politics/document-russi...
- Dette er i virkeligheden mest blot en analyse af RT America's undersøgende journalistik.
- Og at denne journalistik er kritisk overfor adskillige amerikanske samfundsforhold - hvoraf langt de fleste oplyste mennesker formodentlig vil være enige med RT's kritikpunkter. **

- (Unnamed MI6 source - dossier on Trump and Russia)
- https://www.buzzfeed.com/kenbensinger/these-reports-allege-trump-has-dee...
- Noget om urinsex !!!

Jeg studsede tilfældigt selv over personagen Carter Page og hans påståede møder med folk i Rusland - og læste derefter følgende:
- (Julia Ioffe - The Mystery of Trump’s Man in Moscow)
- http://www.politico.com/magazine/story/2016/09/the-mystery-of-trumps-man...

Det synes mere eller mindre evident at 'narrativet' er løbet fuldstændig løbsk for eliten/MSM (main stream medierne). Jeg tror ikke engang de selv på nuværende tidspunkt er i stand til at skille snot fra skidt.

**:
Ideen om, at Abby Martin - i sit program 'Breaking the set' - skulle ha' haft noget med Hacking Hillary at gøre, er det mest absurde nonsens jeg længe har set.

Jeg fulgte faktisk Abby Martin forholdsvis ofte, da hun var på på RT for år tilbage - og følger hende stadig.
Sammen med navne som fx: Noam Chomsky, Glenn Greenwald, Chris Hedges, Amy Goodman, John Pilger, Richard Wolff, Naomi Klein, Cornel West med mange flere præsenterer hun et 'narrativ' der er temmelig anderledes, end det vi hører fra 'main stream' medierne.

Hans Aagaard, Flemming Berger, johnny lang, Morten P. Nielsen, Mette Hansen og Mark Thalmay anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Trump får jo chancen, men at påstå som han gør, at han er guds gave til folket, er vel lidt vel overdrevet.Det kan vise sig at være en meget dyrekøbt chance for både USA og verden. Han virker ikke normal. Og have en sådan ustabil person i det hvide hus, bekymrer mig voldsomt. og uden politisk erfaring, jeg gruer.

Mihail Larsen

Trumps udenrigspolitik

Den kommende udenrigsminister har nogle overraskelser i posen. Se bl.a.

http://www.zeit.de/politik/ausland/2017-01/rex-tillerson-kritik-china-us...

Mest opsigtsvækkende er, at han slet ikke vil udelukke TTP (hvis amerikanerne finder ud af, at det er til deres egen fordel). Endvidere: at han betragter Ruslands annektering af Krim som illegal og støtter nye sanktioner mod Rusland som følger. Og endelig: At USA under Trump ikke melder sig ud af de klimapolitiske forhandlinger.

Realismen er ved at indfinde sig.

Alan Strandbygaard, Nette Skov, Anne Eriksen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Bastian Wendel

Skulle det gå efter stemmer ved valget fik Clinton tre millioner mere end Trump...
Igen... Trump havde/har den `vebale afførings`retorik, som tiltrak vælgere som angiveligt aldrig havde stemt før. De vælgere kunne tydeligvis lide denne facon!. At Trump havde smurt `nye jobs`ind i retorikken, tiltrak naturligvis yderligere folk med et liv uden.

At bruge egne ører og øjne til at se, at Donald Trump er utilregnelig og farlig for alt, hvad han ikke finder rigtigt i sit univers kræver ikke særlig megen dokumentation.

Vibeke Rasmussen, Anne Eriksen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar

Apropos min ovenstående hilsen til Bastian Wendel.

Berlingske den 12/1-2017: Tidligere MI6-agent bag Trump-rapport går under jorden.

Mikael Velschow-Rasmussen
Hvis du med RT mener – Russia Today – bør du nok også her være vågen – f.eks. den tysksprogede udgave af senderen anses for ’Die Stimme des Kremls’, Putins propagandasender i Tyskland, og er blevet taget adskillige gange i manipulation og misinformation, bl.a. afsløret af en intern whistleblower – se f.eks. -
http://www.tagesspiegel.de/medien/russia-today-deutsch-die-stimme-des-kr...

Ib Lynæs Hansen

Heldigvis er Trump ikke en normal politiker, der skal instrueres af spinddoktorer, coaches og bagmænd før de udtaler sig med hensyntagen til opinionsmålinger. Nu er lommepsykologerne blevet vænnet til løgnere og følelseskolde, som Clinton hvis medstuderende kaldte hende is-dronningen. Krig kontra fair deal.

Anders Barfod, Hans Aagaard, Flemming S. Andersen, Jens Thaarup Nyberg og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

@Jan W.:
Ja - jeg mener Russia Today dog ikke moderkanalen fra Moskva, men RT America der sender fra Washington DC.
Og ja - jeg er selvfølgelig godt klar over, at de har propaganda motiver ligesom fx. FOX, CNN og BBC.

Morten Balling, Anders Barfod, Per Torbensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar

@Mikael V-R,
det er skam mere end bare 'motiver' - de er afsløret i rene 'løgnehistorier' i RT Deutsch ...

Vibeke Rasmussen

Som Nette Skov ganske rigtigt skriver – uden på nogen måde at give udtryk for at rapporten er sand! – nu må Donald Trump smage sin egen medicin: Løgnens og bagtalelsens magt!

Og med usvigelig sikkerhed bliver hun grundet sin ret ligefremme, logiske kommentar, af tidligere Bernie Sanders-fans, omvendt til nu at være Donald Trump-apologeter, mistænkeliggjort og beskyldt for det værste af det værste: At være … Hillary Clinton-tilhænger. For ellers kan man da på ingen måde retfærdiggøre at være kritisk over for USAs kommende infantile, narcissistiske, uvidende, tyndhudede, løgnagtige, hævngerrige … præsident. Vel?

Kevin Drum skriver om dossieret: US Intelligence: Evidence of Trump-Russia Ties Might Be Credible.

Og i Guardian: FBI Asked For Warrant to Monitor Trump Aides nævner han bl.a., hvordan

"… on the topic of Trump and Russia, it's worth pointing out that the original reporting of the dossier on Russian ties to Trump noted that there were some errors in it. Since then, we've learned of at least one more error. That's perfectly normal. This is very, very raw human intelligence, and even if it comes from a reliable source it wouldn't be surprising if two-thirds of it was wrong. That's why raw intel is never released publicly. The job of the intelligence community is to figure out which third of it—if any—is right, and then to pursue it further.

So don't worry about the fact that several parts of the report have been debunked and more will be in the future. What we're waiting for is to find out if any parts of the report are true. It's probably going to be a good long time before we know that for sure."

Anne Eriksen, Mihail Larsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Tænk sig at amerikanerne nu får en præsident, der har lovet masser af job og modernisering af den amerikanske infrastruktur, søger international opbakning til aktiv fredsskabelse, og som er i opposition til magtkoncentrationer så som, store dele af medierne, efterretningstjenesterne, og til demokraterne og Berni Sanders.

Det kan da kun føre til en gigantisk opblomstring af demokratiet i forhold til, det tætte sammenrend af kulturpersoner, mediemoguler, rigmænd, og embedsmænd, som Obama-administrationen stod for, og som kun Occopy Wall Street bevægelsen var en reel opposition til.

Men indtil videre vil man heller bruge energien på personlig tilsvining. Man må håbe at ihvertfald både den udøvende- og den fjerde- og den femte- (efterretningstjenesterne) statsmagt vil vågne op og udfylde deres opgave.

Anders Barfod, Per Torbensen, Hans Aagaard, Flemming Berger og Flemming S. Andersen anbefalede denne kommentar
Olav Bo Hessellund

Her et interessant indspark i debatten om troværdigheden af de amerikanske efterretningsvæseners hidtil udokumenterede hacking-påstande:
John McAfee, grundlæggeren af den store IT-sikkerhedsvirksomhed McAfee, sender en torpedo mod FBIs og mainstreammediernes påstande om Putins angivelige hacking. Det sker i et interview med Larry King https://www.youtube.com/watch?v=Dvj0v0W6yjk .
Og her en kortere version om samme emne https://www.youtube.com/watch?v=E7t5zbKnvQk

Som alm. IT-bruger er jeg ikke i stand at imødegå McAfee's argumenter, men jeg vil ikke lægge skjul på, at det forekommer mig, han har nogle væsentlige og foruroligende pointer, når det gælder validiteten af disse hacking-påstande.

Flemming S. Andersen, Anders Barfod, Per Torbensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Mihail Larsen

Bill Atkins

"Tænk sig at tyskerne nu får en rigskansler, der har lovet masser af job og modernisering af den tyske infrastruktur, søger international opbakning til aktiv fredsskabelse på tyske betingelser (München), og som er i opposition til magtkoncentrationer så som, store dele af medierne, efterretningstjenesterne, og til socialdemokraterne."

Mihail Larsen

Bill Atkins [2]

Deutschland über alles - America First

Forskellig tid, samme melodi.

(I øvrigt troede mange også, at Hitler ville fare i struben på den tyske 'storkapital' (sic!), når han kom til magten. Men det lykkedes ham under hånden at berolige lederne af de store industrikoncerner. Man skulle ikke tage ordet 'socialisme' i 'nationalsocialisme' alt for alvorlig. Den tyske industri gik gyldne tider i møde og akkumulerede ufattelige profitter. Lad os nu se, om Trump - omgivet af alle sine milliardærvenner, der er blevet rige af at udbytte de amerikanske arbejdere - pludselig træder i karakter som ven af det arbejdende folk. Og om han i givet fald gør det på en demokratisk, fredsskabende, socialt bevidst og solidarisk måde.)

Ja det må da styrke demokratiet i USA er min fortsættelse og mit ønske. Mihail Larsen

Husk, Mihail Larsen, jeg er socialist og marxist, og min sympati ligger hos Bernie Sanders og occpynisterne...

...men ganske pudsigt er finanskapitalens kampskrift Børsen i deres leder her til morgen, ganske enig med mig i min kommentar fra i går eftermiddags:

Derfor er der mange, som skal huske deres rolle de næste fire år. Når Trump er indsat i Det Hvide Hus næste fredag, skal Kongressen leve op til sit ansvar. Efterretningstjenesterne skal være det amerikanske folks tjenere. Medierne skal leve op til rollen som vagthund og menneskeretsforkæmpere insistere på den amerikanske forfatnings ord.

Måske er problemet "Trump" netop opstået fordi the establishment i USA, sammen med de liberalintellektuelle og univrsitetsøkonomerne, har danset omkring guldkalven efter finanskapitalens fløjte - og nu står de der og har helt glemt at diskutere politik. Nej i må selv formulere jer - i ultraliberalister - eller give socialisterne ytringsadgang - det er jer der sidder på mediemonopolet.

Poul Sørensen

Jeg tror: at lyve, at tage kvinder i skridtet, udvise total mangel på selvkontrol og lade sig underholde af russiske ludere er en del af det Trumske DNA og vi lige så godt vænne os til at opfatte ham som skyldig i de ting der kommer frem, fordi det er det mest sandsynlige...

Flemming S. Andersen

Poul Solrart Sørensen

Så pyt med retfærd, fornuft og civilisation.

Bare hæng svinet op og lad os vende tilbage til samfundet sikre støtter som Obama og Clinton.

Så ved vi da hvad der venter??

Demokrati kombineret med penge og mediemonopol har vist sig udueligt: Trump blev valgt. Hvad mon alternativet er?

Kurt Loftkjær

@Bastian Wendel
12. januar, 2017 - 08:56

Uden at tage stilling til Clinton - Trump så kan det godt præciseres, at det ikke var et flertal, som stemte på Trump.

Trumps udgangspunkt er ringe bl.a. på baggrund af en række udokumenterede påstande og nedværdigende bemærkninger til alle mulige befolkningsgrupper. Ansvaret for hans udtalelser er alene hans eget og har ikke noget med venstreorienterede at gøre. Udtalelserne er gentagne gange bragt direkte ind i vores stuer uden at de er redigerede.

Er det tankenerne der ligger bag disse udtalelser, der efter din opfattelse, skal have en chance? Eller hvad er tankenerne bag dine unuancerede udbrud?