Læsetid: 9 min.

Farvel til TTIP, goddag til ny handelsdagsorden

Ngo’er ønsker at sætte principper om social retfærdighed, bæredygtighed og demokrati i centrum for nye initiativer og strategier i den internationale handel. Men det er ikke så let at få budskabet ud over rampen i disse tider
Protester mod TTIP-handelsaftalen i Madrid sidste år. Den ikke-vedtagne aftale er upopulær hos Europas befolkninger, men det er heller ikke en god løsning blot at fortstætte, som man har gjort hidtil. Foto: Francisco Seco/AP

Protester mod TTIP-handelsaftalen i Madrid sidste år. Den ikke-vedtagne aftale er upopulær hos Europas befolkninger, men det er heller ikke en god løsning blot at fortstætte, som man har gjort hidtil. Foto: Francisco Seco/AP

Francisco Seco

10. januar 2017

Den påtænkte handels- og investeringsaftale mellem EU og USA, TTIP, er løbet ind i en storm af protester.

»Den tjener store selskaber i stedet for almindelige mennesker og undergraver vore demokratiske standarder,« lyder det kondenserede budskab fra en af de fremtrædende kritikere, leder af den europæiske forbrugerorganisation Foodwatch, Thilo Bode.

Ifølge den seneste EU-måling, Standard Eurobarometer 86, er hver tredje EU-borger i dag imod aftalen. I Frankrig er der nu stort set lige så mange modstandere som tilhængere, i Tyskland er 52 pct. imod TTIP og 32 pct. for, mens hele 72 pct. af østrigerne siger nej, kun 21 pct. ja.

En færdigforhandlet aftale skal i givet fald godkendes i samtlige EU-lande for at få gyldighed – med dagens opinionsbillede forekommer det sandsynligt, at der i mindst ét land vil blive sagt nej tak. I øvrigt lyder USA’s nye præsident Donald Trump, som om han også siger nej.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

'Panik før lukketid' er personificeret af Donald Trump og Nigel Farage, hvor revolutionen begyndte, vil man snart kunne sige, USA og EU på olie, kul og gas afbrænding og ikke rentabel forbrugsdrevet økonomisk vækst, med fast kurs imod afgrunden, det var den helt underliggende årsag til revolutionen, for det var ikke en pludselig overraskende udvikling, men en naturlig, forudsigelig og uundgåligt udvikling, fremtvungen af en klassisk fortællingen, om det alle videste, men ingen af de fine, turde sige højt.

Fra Kejserens nye klæder af Hans Christian Andersen:
"Kejseren lagde alle sine klæder, og bedragerne bar sig ad, ligesom om de gav ham hvert stykke af de nye, der skulle være syet, og kejseren vendte og drejede sig for spejlet.

“Gud hvor de klæder godt! hvor de sidder dejligt!” sagde de alle sammen. “Hvilket mønster! hvilke farver! det er en kostbar dragt!” –
“Udenfor står de med tronhimlen, som skal bæres over Deres Majestæt i processionen!” sagde overceremonimesteren.

“Ja jeg er jo i stand!” sagde kejseren. “Sidder det ikke godt?” og så vendte han sig nok engang for spejlet! for det skulle nu lade ligesom om han ret betragtede sin stads.
Kammerherrerne, som skulle bære slæbet, famlede med hænderne hen ad gulvet, ligesom om de tog slæbet op, de gik og holdt i luften, de turde ikke lade sig mærke med, at de ingenting kunne se.
Så gik kejseren i processionen under den dejlige tronhimmel og alle mennesker på gaden og i vinduerne sagde:

“Gud hvor kejserens nye klæder er mageløse! hvilket dejligt slæb han har på kjolen! hvor den sidder velsignet!” Ingen ville lade sig mærke med, at han intet så, for så havde han jo ikke duet i sit embede, eller været meget dum. Ingen af kejserens klæder havde gjort sådan lykke.

“Men han har jo ikke noget på,” sagde et lille barn. “Herregud, hør den uskyldiges røst,” sagde faderen; og den ene hviskede til den anden, hvad barnet sagde.
“Han har ikke noget på, er der et lille barn, der siger, han har ikke noget på!”

“Han har jo ikke noget på!” råbte til sidst hele folket. Og det krøb i kejseren, thi han syntes, de havde ret, men han tænkte som så: “nu må jeg holde processionen ud”. Og så holdt han sig endnu stoltere, og kammerherrerne gik og bar på slæbet, som der slet ikke var."

Steffen Gliese

Det handler om, hvem der laver aftalerne og til gunst for hvem. Der er tydeligvis enighed på begge sider af Atlanten og måske Stillehavet med, at fokus skal være et helt andet, progressivt end at tjene penge. Så man må gå sammen og skabe den massive opbakning, der kan lægge de gamle forslag døde og fremme noget, der er bedre end status quo.

Philip B. Johnsen

Steffen Gliese
Det er en bunden opgave, det er nødvendigt, at tale om fattigdom og befolkningstilvækst i Afrika.

Afrika er en verdensdel, der er langt hårdere ramt af de menneskeskabte klimaforandringer end EU er, i Afrika regner for meget eller det regner for lidt og det regner for uregelmæssigt til, at man kan dyrke jorden, hvilket er direkte forbundet til økonomisk vækst skabt på overforbrug, ved afbrænding af fossile brændstoffer i de 'rige' lande eller de gamle demokratier.

Migration til EU er ikke alene selvforskyldt, men løsningen afhænger samtidigt af, at EU’s fremtidige forbrugs mønster, fortsatte afbrænding af fossile brændstof mønster, befolkningstilvækst i Afrika og sidst men ikke mindst, at EU skabe tillid til at der er en fremtid i Afrika og i verden generelt, men det er sidste udkald.

Der er selvfølgelig andre og nyere fossile brændstof afbrændende økonomier, der bære et medansvar, men de gamle demokratier, har historisk det store ansvar for den samlede CO2 udledningen, klodens tilstand skal derfor reguleres ved, at lande som Kina og Indien med enorme befolkninger levende i ekstrem fattigdom først senere, skal reducere deres udledninger af CO2, vi har så at sige opbrugt vores CO2 kvote.

Det er på det bagtæppe, at man skal forstå de fattige amerikanere samt europæere og populismens opståen,de fattige EU borgere og amerikanere, kan spise de menneskeskabte klimaforandringer og lider under den ulighed, der er i fordelingen af velstanden.

Det er udfordringen i meget korte træk, det er en bunden opgave på tid, da naturen er fuldstændig ligeglade med os og venter ikke på nogen.

Et eksempel:
"Richer economies like the European Union, the US and others will start to limit their use of HFCs within a few years and make a cut of at least 10% from 2019.

The new agreement will see three separate pathways for different countries.
Some developing countries like China, nations in Latin America and island states will freeze their use of HFCs from 2024.

India, will start even later, making its first 10% cut in use in 2032."
Link: http://www.bbc.com/news/science-environment-37665529

PS. Steffen Gliese
læs dette telegram og husk på fakta, at samlet set økonomisk vækst ikke er rentabelt.

"Kina rammer midt i skiven for sit vækstmål for 2016"
Link: https://www.information.dk/telegram/2017/01/kina-rammer-midt-skiven-vaek...

Der er kun en virkelighed for de hjemløse ude i kulden i -12 grader, hvor man må gå sig varm for, at overleve natten.

Torben K L Jensen

I England blev der for ikke så længe siden indført et begreb der hed "Nudging" En metode til at ændre folks adfærd. Jeg foreslår at man bruger metoden på firmaer der opfører sig uhensigtsmæssigt overfor befolkningerne hvor de opererer. Det kunne være noget så ligetil som at betale skat og fair-dealing.