Nyhed
Læsetid: 2 min.

Fatah og Hamas slutter fred

Efter ti års splittelse er flere palæstinensiske fraktioner blevet enige om at danne en national samlingsregering og afholde valg inden for et halvt år
En familie varmer sig ved et ved et bål under en strømafbrydelse på Gaza-striben. I ugevis har de knap 1,9 millioner indbyggere på Gaza-striben kun haft elektricitet cirka tre timer om dagen, hvilket for manges vedkommende betyder, at de heller ikke har varme. 

 

En familie varmer sig ved et ved et bål under en strømafbrydelse på Gaza-striben. I ugevis har de knap 1,9 millioner indbyggere på Gaza-striben kun haft elektricitet cirka tre timer om dagen, hvilket for manges vedkommende betyder, at de heller ikke har varme. 

 

Khalil Hamra

Udland
21. januar 2017

Den vigtigste udvikling i mere end ti år. Sådan betegner flere eksperter den fredsaftale, som flere palæstinensiske partier og grupper har indgået tidligere på ugen i Moskva.

Ifølge palæstinensiske og internationale medier er det sekulære Fatah, der styrer Vestbredden, og det islamistiske Hamas, der styrer Gaza. blevet enige om, at forsoning er vejen frem.

Siden Hamas vandt valget i Gaza i 2006, har de to politiske partier været ude af stand til at samarbejde, og de planlagte parlaments- og præsidentvalg, som skulle have fundet sted sidste år, er flere gange blevet udsat.

»Hvis grupper som Hamas bliver formelt inkluderet i den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO og får repræsentation i det palæstinensiske parlament, er der tale om en meget vigtig udvikling,« siger Mellemøstekspert Khaled Elgindy fra tænketanken Brookings Institution til nyhedsbureauet Reuters.

»Den vigtigste i mere end ti år.«

Oprør ulmer i Gaza

Aftalen er kommet i hus oven på den alvorligste krise i Gaza, siden Hamas overtog kontrollen med det stærkt overbefolkede område i 2007.

I ugevis har de knap 1,9 millioner indbyggere kun haft elektricitet cirka tre timer om dagen, hvilket for manges vedkommende betyder, at de heller ikke har varme.

Foreløbig har elmanglen kostet tre spædbørn livet, fået en ung mand til at sætte ild til sig selv i flygtningelejren Jabalia og tusindvis af palæstinensere til at gå på gaden.

»Folket vil vælte regimet,« lød det fra demonstranterne tidligere på ugen, og der er da heller ingen tvivl om, at Hamas er presset.

Efter ti års international boykot og flere års israelsk belejring af den ludfattige jordstribe er befolkningen i Gaza tilsyneladende ved at miste troen på, at det lokale Hamas-styre er svaret på deres bønner om en bedre fremtid.

Udbredt skepsis

Den overraskende aftale bliver imidlertid mødt med skepsis. For ét er at blive enige om en samlingsregering og afholdelse af valg. Noget andet er at føre aftalen ud i livet.

Professor Galia Golan fra Det Hebræiske Universitet i Jerusalem tvivler på, at en forsoning er mulig i praksis på grund af den dybe konflikt og mistro mellem Hamas og Fatah.

»Der har været mange forsøg på at forsone de to, men ingen af dem er lykkedes,« siger hun.

Mustafa Barghouti, der deltog i forhandlingerne i Moskva i kraft af sit formandskab for det lille oppositionsparti, Det Palæstinensiske Nationale Initiativ, erkender, at det kan blive svært at bygge bro.

»Udfordringen bliver at sætte de nationale interesser over de partipolitiske,« siger han til Reuters. »Desuden er der en række lande omkring os, som ikke ønsker, vi skal forene os, især Israel. Der er helt sikkert kræfter, som vil forsøge at forhindre, at aftalen bliver til virkelighed.«

Internationalt dilemma

De seneste dage har der da også været flere episoder, som sår yderligere splid.

Ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau MA’AN har ukendte gerningsmænd kastet en chokgranat mod en ledende Fatah-repræsentants hjem i Gaza, og på Vestbredden er 11 Hamas-folk blevet arresteret af israelske sikkerhedsstyrker.

Og skulle det endelig lykkes at få de forskellige fraktioner til at indgå i et politisk samarbejde, er det store spørgsmål, hvad omverdenens reaktion bliver.

Indtil videre kræver både USA, Rusland, FN og EU, at Hamas anerkender Israel og afstår fra terror, hvis det skal være muligt at samarbejde. Og det anser eksperter for temmelig usandsynligt.

»Det er betingelser, som Hamas er meget lidt villig til at acceptere,« mener Galia Golan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ernst Enevoldsen

Derfor !