Læsetid: 7 min.

Fjolset, der plantede træer

I den vestlige Gansu-provins bor en mand, som har plantet træer hele sit liv for at gøre Kinas golde bjerge grønne. Engang stred det imod det store socialistiske projekt, hvor bønder skulle indvinde landbrugsjord. De kaldte ham et fjols. I dag bliver han hyldet som en helt
Xu Zhiqiang drømmer om at få lavet en rigtig dæmning og en bro her ved kløften, der deler landsbyen over i to dele.

Xu Zhiqiang drømmer om at få lavet en rigtig dæmning og en bro her ved kløften, der deler landsbyen over i to dele.

Lu Bin

11. januar 2017

XUJIABUZI — Bussen standser ved en ensom kiosk på bjergryggen midt i Kinas Løss-plateau. Nu i den tidlige vinter er landskabet goldt. Kun de smalle marker, der er udhugget som terrasser op ad bjergskråningerne, vidner om menneskelig aktivitet. De er arven fra det store socialistiske projekt under Mao Zedong, hvor bønder over hele Kina blev tilskyndet til at indvinde ny landbrugsjord.

Det regner sjældent. Men når det gør, kan det have ødelæggende konsekvenser for veje, marker og menneskeliv, nu hvor der ikke længere er træer og krat til at holde på den løse jord.

For seks år siden blev 1.500 mennesker begravet i mudder i naboamtet Zhouqu efter en periode med kraftig sommerregn.

Men her bor en mand, der er gået imod landbrugsudviklingen og har plantet træer hele sit liv for at minimere risikoen for mudderskred.

68-årige Xu Zhiqiang tager imod ved busstoppestedet i det begyndende tusmørke og følger os de sidste kilometer ned ad en smal jordvej til landsbyen Xujiabuzi, halvanden times gang fra lægehjælp og indkøbsmuligheder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Klaus Seistrup
  • Jens Wolff
  • David Zennaro
  • Kristen Carsten Munk
Klaus Seistrup, Jens Wolff, David Zennaro og Kristen Carsten Munk anbefalede denne artikel

Kommentarer