Nyhed
Læsetid: 2 min.

Flere naturkatastrofer vil ramme Danmark

Med den globale opvarmning øges sandsynligheden for klimarelaterede katastrofer og konflikter markant, ligesom udgifterne stiger
Udland
13. januar 2017

Når danskerne oplever stadigt hyppigere at måtte barrikadere døren for stigende vandmasser, at orkaner hærger, og at myndighederne oftere må advare om ’farligt vejr’, hænger det uløseligt sammen med den opvarmning af kloden, der finder sted.

Mere varme og vand i atmosfæren gør klimaet ustabilt, og derfor vil de voldsomme, klimarelaterede katastrofer også blive hyppigere og mere kraftige både i Danmark og alle andre steder på kloden.

Det ses også på de samlede udgifter til at dække skader som følge af den globale opvarmning. I Danmark har nogle af de dyreste katastrofer været orkanerne Bodil og Allan i 2013, der tilsammen ødelagde for 4,2 mia. kroner, og samlet melder forsikringsbranchen i Danmark om, at udgifterne stiger.

I Danmark steg antallet af stormskader således til det tredobbelte, når man måler perioden 2011-2015 i forhold til femårsperioden umiddelbart før: fra knap 96.000 skadesanmeldelser i perioden 2006-2010 til 324.000 anmeldelser de seneste fem år. Det viser tal fra Forsikring & Pension, branchens interesseorganisation.

En sværere verden at leve i

Samme tendens gør sig gældende globalt. Ifølge opgørelser fra Munich Re, der er et selskab, som forsikrer forsikringsselskaberne, stiger antallet af klimarelaterede katastrofer markant.

»Et kig på de vejrrelaterede katastrofer i 2016 viser tydeligt de potentielle konsekvenser af de ukontrollerbare klimaforandringer. Og selv om enkelte begivenheder ikke i sig selv kan relateres direkte til klimaforandringerne, er der nu så mange indikationer, der viser, at visse begivenheder, som eksempelvis perioder med længere tørke- eller nedbør, skybrud og stormvejr, vil forekomme langt oftere i visse regioner,« vurderer Peter Höppe, der er leder af Munich Re’s risikoanalysecenter, i en pressemeddelelse.

Derfor står klima- og miljørelaterede katastrofer og konflikter også højt på dagorden, når verdens absolutte elite i næste uge mødes til det årlige økonomiske forum i den schweiziske bjergby Davos.

I The Global Risks Report 2017, der udgives forud for mødet i Davos, har forfatterne bag rapporten oplistet de mest sandsynlige og mest skadelige begivenheder, verden er udfordret af.

Langt de fleste af de begivenheder, der regnes for mest sandsynlige og mest skadelige, er nogle, der relaterer sig til de accelererende klimaforandringer. Det handler blandt andet om mangel på vand og fødevarer, naturkatastrofer, ekstremt vejr og tvungen migration.

»Miljø og klimarelaterede risici skiller sig ud i dette års risikovurdering, da alle risici i den kategori både regnes for meget sandsynlige og som de mest skadelige,« som der står i dette års The Global Risks Report 2017.

Særligt vand- og fødevaremangel truer allerede store områder i særligt Asien, Mellemøsten og Afrika, og det skaber konflikter om ressourcerne, ligesom det tvinger millioner af mennesker til at immigrere.

»Mange af de immigranter, vi ser i dag, er delvist klimaflygtninge, fordi der mange steder er meget store problemer med at skabe et selvforsynende landbrug. Det er en udfordring, der er kommet for at blive,« siger Jens Hesselbjerg Christensen, forskningsleder ved Danmarks Meteorologiske Institut.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Lucas

Endnu en god grund til at få flere skattelettelser. Således udbygger vi danskernes mulighed for at købe et ekstra hus væk fra kysten. Det er vækst og det er smart.