Læsetid: 3 min.

Hvordan Keystone XL og Dakota Access gik fra grav til genopstandelse

Olierørledningerne Keystone XL og Dakota Access har mødt massiv modstand fra græsrødder, er stødt på juridiske forhindringer og har vist de stærke interessemodsætninger mellem miljøforkæmpere og energisektoren – og nu vil Trump formentlig genoplive projekterne
Modstanden i Cannon Ball, North Dakota mod Dakota Access blev ført an af demonstranter fra ’Native American’-befolkningsgrupper, som protesterede imod, at en del af rørledningen var planlagt til at løbe igennem hellige stammeterritorier. Desuden var der risiko for, at rørledningen ville forgifte kilder til drikkevand.

Modstanden i Cannon Ball, North Dakota mod Dakota Access blev ført an af demonstranter fra ’Native American’-befolkningsgrupper, som protesterede imod, at en del af rørledningen var planlagt til at løbe igennem hellige stammeterritorier. Desuden var der risiko for, at rørledningen ville forgifte kilder til drikkevand.

David Goldman

26. januar 2017

Tirsdag den 24. januar udstedte USA’s præsident Donald Trump en bekendtgørelse, der genopliver projekterne Keystone XL og Dakota Access-rørledningerne, som ellers blev mødt af modstand fra såvel græsrødder som den fratrådte Obama-administration.

Keystone XL blev afvist på højeste sted i november 2015, efter at udenrigsministeriet havde konstateret, at rørledningen hverken ville have gavnlige effekter for energiforsyningssikkerheden eller for energipriserne.

Dakota Access-rørledningen blev skudt til hjørne for nylig, i december 2016, da den amerikanske hærs ingeniørkorps gjorde det klart, at de ikke ville udstede den nødvendige tilladelse til at føre rørledningen under Missouri-floden på den planlagte placering i North Dakota.

 »Standing Rock Sioux-stammen og hele den indianske nation vil være Obama-administrationen evigt taknemmelige for denne historiske beslutning,« sagde stammeleder Dave Archambault dengang i en udtalelse. En af stammens advokater advarede imidlertid om, at den fremtidige præsident Donald Trump ville kunne omstøde beslutningen fra hærens ingeniørkorps, hvad der nu ser ud til at blive en realitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det kan blive den afgørende styrkeprøve mellem de '2 amerikaer'. Vil det lykkes nog'er og græsrodsbevægelserne at stoppe Trumph eller vil han 'tromle' dem?

Det er ufatteligt hvordan så mange brud på rørledninger, ikke får myndigheder i USA til at reagere. De multinationale ødelægger store dele af planeten helt uden de folkevalgte magthavere griber ind. Palmeolie, containerskibes luftforurening, olie og meget mere som nemt kunne fixes hvis medierne gad oplyse mere og derved motivere til at presse på for at gøre det eneste rigtige for planeten.