Læsetid: 4 min.

Italiens femstjernebevægelse slår sig efter europapolitisk kolbøtte

Efter at have været allieret med højrefløjens EU-modstandere har det italienske protestparti MoVimento 5 Stelle forsøgt at blive optaget i de varmeste EU-tilhængeres gruppe. Men den ideologiske tvetydighed, som partiet profiterer på i Italien, bliver opfattet som uacceptabel i Bruxelles
Det italienske protestparti MoVimento 5 Stelle forsøgte mandag at forlade den EU-modstandergruppe, der også omfatter Brexit-forkæmperen Nigel Farages UKIP, for i stedet at tilslutte sig ærkeeuropæerne i Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa. På billedet partiets grundlægger og frontfigur, komikeren Beppe Grillo.

Det italienske protestparti MoVimento 5 Stelle forsøgte mandag at forlade den EU-modstandergruppe, der også omfatter Brexit-forkæmperen Nigel Farages UKIP, for i stedet at tilslutte sig ærkeeuropæerne i Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa. På billedet partiets grundlægger og frontfigur, komikeren Beppe Grillo.

Fabio Frustaci

11. januar 2017

Hvordan vil resten af Europa reagere på en italiensk regering under ledelse af den såkaldte Femstjernebevægelse, MoVimento 5 Stelle (M5S)?

Det fik man en forsmag på mandag, da protestpartiets 17 repræsentanter i Europa-Parlamentet gjorde ansats til at forlade den EU-modstandergruppe, der også omfatter Brexit-forkæmperen Nigel Farages UKIP, for i stedet at tilslutte sig ærkeeuropæerne i Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa (ALDE).

M5S’ grundlægger og frontfigur, komikeren Beppe Grillo, havde dagen inden uden forvarsel indkaldt partiets medlemmer til en internetafstemning om skiftet. Den endte med, at 78 procent af de 40.000 afgivne stemmer bekræftede en beslutning, som i realiteten allerede var truffet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Dumt af Grillo at gå efter ALDE, men typisk, for at demonstrere, at de ikke identificerer sig med hverken højre- eller venstrefløj. Den går nok ikke i længden, eller også går M5S ikke i længden.

Mihail Larsen

Hvor er jeg glad for ...

at Kongstad har et brugbart alternativt til EU.

For de mange mennesker, hvis økonomiske dagligdag afhænger af de politiske beslutninger, er det opløftende, at Kongstad garanterer for deres velfærd. Jeg bliver helt flov, når jeg tænker på, at verden ville have været meget bedre med Kongstad ved roret. Men nu har han andre forslag, tak for det.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg forstår ikke hvad du mener, Mihail, men jeg fornemmer en afstandtagen, som er politisk begrundet. Det er fint nok, Særligt hvis du alligevel forstår hvad jeg mener. Det tvivler jeg dog på, at du gør.

Hans Larsen, Flemming S. Andersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

EU's betonliberalister er ude af stand til at tage kritikken op, men bider sig indædt fast i det projekt, som har tilgodeset dem som elite så rigeligt.

De protesterende? EU garanterer for deres velfærd. Hvorfor mon populisterne så har vind sejlene blandt netop "de hvis økonomiske dagligdag afhænger af de politiske beslutninger?"

Det interessante i den vending verdensbilledet tager i disse måneder, er liberalisternes måde at gribe udfordringen an på - de fortsætter med at gemme sig bag kapitalisternes tilsvinende mediemonopol. Dialog, uha, ikke på vilkår.

Det historien ikke har kunnet lære liberalisterne, samt den intellejtuelle elite, er at kapitalismen overlever, nu blot med populisterne ved roret. Og populister bryder sig mærkelig nok ikke intellektuel snak.

Men når en intellektuel ikke forstår socialismens mest enkle og reelle teser, så er der ingen redning.

Mihail Larsen

Når hjemlige EU-modstandere vil booste deres betydning på europæisk plan, nævnes bl.a. den italienske Femstjerne-bevægelse. I denne artikel bliver det synligt, at denne bevægelse har et mildt sagt labilt grundlag.

Hvorfor gør nogen sig den anstrengelse at bortforklare dette?

Det er på tide, at socialister i Danmark sorterer i de forbundsfæller, de påberåber sig i kampen mod EU.

M5S v/Grillo smider bare noget lokkemad ud i Bruxelles - og nyder sikkert splittelsen i ALDE ...

Michael Kongstad Nielsen

Mads Freses artikel er (som sædvanlig) god, og den giver baggrund for en vis nedtoning af 'forhåbningerne' til M5S. Ud over ikke at ville 'bekende kulør' (det vil Alternativet herhjemme dog), ser det ud til, at beslutningerne træffes betænkeligt tæt på Grillo, der også stiller forslagene. Borgmesteraffæren i Rom tror jeg ikke man skal lægge for meget i. Det er et enormt prestigetab for de gamle partier at miste posten til M5S, og derfor vil Virginia Raggi blive forfulgt også for de fejl, der ikke er, men det bliver vigtigt for den 'rigtige' venstrefløj herhjemme at følge med i, hvad der sker i Italien, efter den stigende euroskepsis og nedstemningen af Renzis forslag til forfatningsændring.

Jes Enevoldsen

Det har været et rigtig skidt efterår for M5S og Grillo, men bemærkelsesværdigt så betaler de kun i meget begrænset omfang for deres "fejl": et par procent i følge de seneste undersøgelser. De har tilsyneladende stadig et forspring i "moralsk troværdighed" i forholde til de gamle partier. Raggi som borgmester i Rom har været et skidt valg. Hun kommer fra et elendigt miljø (af og til tæt på Berlusconi). Det er lykkedes Grillo at udrense en del af kredsen omkring hende, men det er ikke let at undsige en kandidat, som er valgt ved intern afstemning og som fik 2/3 af stemmerne i anden runde af borgmestervalget. - For mig at se, er det rigtig ærgerliget, hvis de ikke formår at udnytte posten til at vise, hvad de kan. På trods af alle "fejl", er deres intentioner om bla. at rydde op i korruptionen stadig et af de bedste bud på at skabe et bedre Italien.

Michael Kongstad Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Ja, liberalisternes og de intellektuelles parløb med kapitalen, specielt finanskapitalen, er ved at være et afsluttet kapitel, og vi ser de sidste krampetrækninger i disse måneder. Liberalisterne og de intellektuelle benytter deres position i samfundet til at sende en kaskade af smuds og beskyldninger ud over populisterne ...og naturligvis - som vanligt - over socialisterne. Dialog om årsager til folkets utilfredshed er ikke mulig, det er de liberalintellektuelle for apolitiske til. Jeg har mødt liberalintellektuelle, der stadig efter mange år i en humanistiske stillinger på universitet ikke kan skelne mellem "international kapital" og "national kapital". Eller ikke kan se forskellene mellem Weimarrepublikkens sammenbrud og situationen i dag. Mihail Larsen er ikke den eneste, men en arketype på tilstanden.

Samarbejde er er muligt, men det det bliver svært.